Školarci 03. lipnja 2024.

Što napraviti kad dijete želi odustati od izvannastavne aktivnosti koju je odabralo

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne možemo očekivati od djeteta da od najranije dobi zna čime se želi baviti, što želi raditi u svoje slobodno vrijeme, pa možemo očekivati da nekad žele odustati od izvannastavnih aktivnosti. Kad je to u redu, a kad ne?

On počne trenirati nogomet, ali mu se ne sviđa, pa želi odustati. Pa onda malo proba judo, ali mu nikako ne odgovara i odbija ići. Ona je isprobala gimnastiku i dramsku i sad želi ples. Razumijemo da ne mogu odmah znati što žele i vole, prije nego što isprobaju, ali već nam je dosta upisivanja, ispisivanja, plaćanja upisnina, promjena rasporeda… Dođe nam da kažemo: „Dosta! Završi što si počeo/la!“

Možda te zanima... Tata u dugovima želi ispisati kćer s gimnastike: 'Ona uživa, ali ne možemo si priuštiti' Roditelji

No, mi kao roditelji sve preispitujemo, kao i uvijek. Pitamo se stoga je li ipak u redu poslušati što dijete kaže, što voli, što mu ne odgovara, uzeti u obzir djetetove afinitete i ostalo. Je li u redu pustiti dijete da odustane od izvannastavne aktivnosti kad dijete kaže da želi odustati?

Dok taj stav „završi što započneš“ može biti prihvatljiv za jedno dijete, kod drugog možda neće upaliti, nego samo izazvati dodatni otpor. Evo kako možeš pokušati riješiti problem otvorene pobune protiv neke aktivnosti.

Dogovori se za igranje s djetetom iz grupe

Izvannastavne nastave često uključuju ​​djecu iz različitih područja i škola, pa dijete možda ne poznaje nikog iz svoje grupe. Pokušajte uspostaviti kontakt s nekim djetetom, pa dogovoriti igranje u parku ili nešto slično. Možda problem leži u povezivanju s novim društvom. Ako se sprijatelji s nekim, možda bi to moglo pomoći potaknuti zanimanje za aktivnost.

Vježbajte kod kuće

Neka djeca ne snađu se odmah u određenoj aktivnosti, pa začas preraste u odbojnost prema aktivnosti. No, možda je potrebno samo malo bolje upoznati tu aktivnost da dijete može uživati u njoj. Pokušajte kod kuće vježbati kroz zabavu ono što se radi na aktivnosti – dodajte se loptom, organizirajte obiteljsku plesnu zabavu, crtajte zajedno...

Uključi se u aktivnosti

Ako postoji način na koji možeš pomoći, bilo bi dobro. Ako mališan vidi da ulažeš svoje vrijeme i energiju u neku aktivnost, možda će i sam biti skloniji tome. Možda možeš pitati u klubu treba li im kakva pomoć, pa na taj način pokazati koliko ti je stalo.

Razgovaraj s trenerom ili učiteljem

Možda možeš razgovorom s učiteljem ili trenerom doći do nekog rješenja koje bi moglo privući dijete. Možda ga trener može povremeno odabrati za svog pomagača ili da vodi vježbe zagrijavanja. Voditelji takvih aktivnosti za djecu često imaju svoje trikove prilagođene djeci kako bi ih više uključili i zabavili.

Ako ne ide drukčije…

Kao roditelji vjerojatno znamo što je najbolje za našu djecu. Ako su stvarno nezadovoljni izvannastavnom aktivnošću u kojoj sudjeluju, saslušaj ih. Neka ti dijete objasni zašto ne uživa. Možda je na kraju krajeva ipak najbolje prestati ići na tu aktivnost.

Možda te zanima... „Trošimo“ li previše vremena na aktivnosti s djecom? Ova mama kaže – da, a mnoge se slažu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.