Školarci 28. rujna 2023.

Igrajmo se kazališta ili - zašto je gluma kao izvanškolska aktivnost korisna za mališane

Foto: Privatni album
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Izvanškolske aktivnosti su važna stavka u životu svakog školarca, ali i onih mlađih. Iako su sportovi često na prvom mjestu, postoje one manje razvikane aktivnosti koje su sjajne za mališane. Jedna od njih je zasigurno i dramska grupa. O prednostima ovih radionica pisala nam je Tea Agejev, koja na ovom području ima zavidno iskustvo.

Kad su djeca mala spontano uskaču u različite uloge, igraju se mame i bebe, vatrogasca i princeze. Dovoljna je kartonska kutija koja će se u tren pretvoriti u kamion, računalo ili kuću za lutke. Kako djeca rastu i obaveze počinju uzimati sve više vremena odjednom očekujemo da djeca većinu vremena sjede i uče, rade na računalu kao da su odrasli.  Djeca danas imaju jako malo vremena za spontanu igru u društvu vršnjaka. Zbog dostupnosti ekrana sve manje djece redovito čita ili se jednostavno dosađuje. Određena količina dosade potrebna je kako bi dijete počelo maštati, smišljati vlastite ideje i razvijati svoju kreativnost.

Možda te zanima... Kad je pravo vrijeme i koliko izvanškolskih aktivnosti dijete može pohađati? Školarci

Dramske grupe za djecu odlične su maštaonice. Na satu dramske izmjenjuju se igre u kojima se djeca bolje upoznaju, improvizacije u kojima dolazi do izražaja dječja mašta i igre u kojima se razvija sposobnost stvaranja priče i pripovijedanja. Osim toga ulazeći u različite uloge djeca prorađuju svoje osjećaje na nove načine, upoznaju sami sebe i svoje kvalitete i to samopouzdanje odnose sa sobom u svakodnevni život.

Različite kazališne i glumačke tehnike, lutke, maske, kazalište sjena omogućuju djeci da se izraze na način koji im najviše odgovara i istraže prostor mašte na nove načine.

Timski rad na predstavi i sudjelovanje u zajedničkim projektima pruža djeci priliku da razvijaju empatiju, sposobnost vođenja grupe i praćenje uputa u okruženju koje ima veći raspon dobi od uobičajenog razreda. Divno je vidjeti kako mlađi uče od starijih, a kako godinu, dviju stariji pomažu klincima s kojima se inače samo mimoilaze na hodniku.

Razvijaju se socijalne vještine

Stručnjaci redovito preporučuju dramsku grupu kao aktivnost na kojoj će djeca steći nove prijatelje, naučiti bolje izraziti frustraciju i surađivati s drugom djecom. Je li to doista tako u praksi? Može li na dramskoj grupi introvertirano dijete postati otvorenije, a mali skakutavac naučiti čekati na red? Moje iskustvo rada s djecom, a radila sam i u velikim dramskim učilištima pri kazalištima i centrima za kulturu kao i u vrtićima i igraonicama, pokazuje da je dramska grupa kao dodatna aktivnost odličan način da se razviju socijalne, verbalne i emotivne kompetencije. No, važan preduvjet za to je da grupe nisu prepune odnosno da broj djece u odnosu na voditelje bude optimalan. Da bi se djeca mogla prepustiti mašti i istraživati, okruženje mora biti ugodno i sigurno.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Za djecu mlađe predškolske dobi idealno je da se prilagođena dramska igraonica održava prijepodne kad su djeca najaktivnija odnosno unutar redovnog predškolskog programa ako dijete pohađa vrtić ili skraćeni predškolski program u igraonici.

Između treće i šeste godine radimo s djecom na način da se pripovijedanje kraćih priča izmjenjuje s razradom sadržaja kroz dramske igre, crtanje, pjevanje, izrađivanje lutaka i rekvizita. Usvajanje teksta u ovoj dobi uvijek se veže uz pokret, ritam i prostor. Tako djeca nauče tekst i ne znajući da su učila nešto na pamet. Često rad s manjom djecom izgleda slično kombinaciji sportske, likovne i plesne grupe.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Tek s prvim koracima u pisanju i čitanju možemo govoriti o klasičnoj dramskoj grupi u kojoj koristimo i dramski tekst odnosno igrokaz prilagođen dobi. Djeci koja su već krenula u školu dramska grupa je često mjesto za igre s vršnjacima kakve ćete danas rijetko vidjeti u parku. Sklapanje prijateljstava kroz izazovne i zabavne sadržaje jednako je važno kao i napredovanje u dikciji i drugim vještinama javnog nastupa.

Dragocjen alat za upoznavanje sebe

Moje iskustvo rada s djecom i mladima od treće godine do adolescencije pokazuje da su dramske grupe dragocjen alat za upoznavanje sebe i svoje okoline i za osvještavanje i razvijanje svojih talenata. Volim raditi u manjim grupama u kojima je zabavno igrati se i družiti, ali u kojima je moguće i posvetiti se svakom djetetu individualno i pratiti njegov napredak ovisno o njegovim potrebama i sposobnostima.

Mali introverti se na dramskoj  opuste i zavole nove načine izražavanja, a mali ekstroverti usvajaju strukturirane oblike izražavanja i uče prilagoditi sadržaj koji ih veseli različitim okolnostima i mogućnostima.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Kod izraženijih poteškoća ili naglašene darovitosti važno je surađivati s roditeljima i uputama stručnjaka poput logopeda ili psihologa kako bi se dijete osjećalo podržano i time lakše napredovalo.  

Sam nastup na pozornici je ono što djecu izrazito veseli, ali kod mlađe djece sama promjena mjesta izvođenja pripremljenog sadržaja može izazvati nelagodu i strah. Zato je najbolje da se priredbe predškolaraca i mlađih školaraca odvijaju u prostoru na koji su djeca navikla.

Specifičnost mog rada s djecom je moje iskustvo rada u profesionalnom kazalištu i djeci je uvijek zanimljivo čuti kako se radi predstava i tko sve sudjeluje u pripremi. Djeca imaju puno pitanja o nastanku predstave i veseli me što svojim iskustvom mogu potaknuti i male redatelje, pisce, skladatelje, scenografe i kostimografe, a ne samo glumce, da zavole kazalište.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Kao mamu četvero djece posebno me veseli kad vidim da je dramska grupa obogatila život cijele obitelji i kad mogu pomoći roditeljima savjetom ili preporukom za predstavu, knjigu ili igru koju mogu igrati kod kuće i time se bolje upoznati i povezati s djecom.

Iskreno vjerujem da dramski odgoj ima jako velik utjecaj na razvoj ukusa i oblikovanje dobrih navika. Iz dramske grupe mogu izrasti odlični govornici, odvjetnici, voditelji, ali i čitatelji kvalitetnog štiva i publika za probrane predstave i koncerte. Umjetnost je jako važan dio života koji ga čini ljepšim, lakšim i ugodnijim, a dramske grupe u djetinjstvu su pravo mjesto za dobar početak.

Autorica teksta Tea Agejev voditeljica je Studija kreativnog izražavanja Pozornica  https://pozornica.net/

Možda te zanima... Djecu jednostavno treba pustiti da sami vode igru – a to je potvrdilo i istraživanje Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.