Školarci Škola 30. listopada 2018.

Programiranje od malih nogu: Uz mikroračunala djeca uče i vjeronauk

Foto: Petar Glebov/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zahvaljujući više od 80.000 micro:bitova, hrvatski učenici stječu dosad zapostavljene kompetencije poput algebarskog načina razmišljanja, o čemu će Nenad Bakić govoriti na najvećoj konferenciji o obrazovanju

Iako robotika nije za svakoga, digitalne tehnologije već sad neophodne su u velikom broju zanimanja, a uskoro će biti u gotovo svim zanimanjima, objašnjava Nenad Bakić. O važnosti robotike govorit će i 12. studenoga na konferenciji ‘Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska'.

Broj mjesta na konferenciji je ograničen. Prijavi svoj dolazak već danas!

Osnivač projekta Croatian Makers, pomoću kojeg u sve više škola ulazi učenje o naprednim tehnologijama, pojašnjava da je robotika atraktivna te je djeca upravo zbog toga vole.

Najprije u samostalnoj akciji 'STEM revolucija', a zatim u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja u 85% hrvatskih škola koje su se dobrovoljno javile projektu svi učenici 6. razreda dobili su po jedan primjerak mikroračunala, dok su njihovi profesori educirani za njihovo korištenje.

Programiranje kao predmet u nižim razredima osnovne škole

U međuvremenu je Varaždinska županija uvela programiranje za sve učenike nižih razreda uz pomoć micro:bita. U tim i drugim akcijama je u škole i knjižnice došlo više od 80.000 micro:bitova.

 | Author: Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

"Bitno je da djeca nauče programirati, ali još je važniji način razmišljanja koji će njime steći. Kod djece razvijamo kompetencije koje su dosad u hrvatskim školama bile zapostavljene, kao što su sposobnost suradnje, vještine komuniciranja, ali i algebarski način razmišljanja", kaže Bakić.

Poduzetnik ističe da su Šveđani od ove godine programiranje uveli kao obvezni predmet već u prve razrede osnovnih škola. IRIM je Micro:bitove, objašnjava Bakić, odabrao upravo zbog njegove široke primjenjivosti.

"U tom trenutku smo imali robotičke edukacije u 360 škola – sad je to naraslo na 550 – ali je on zapravo služio samo djeci koju je to zanimalo.Tražili smo tehnologiju za potpunu demokratizaciju učenja digitalnih vještina, a micro:bit se iskristalizirao postavio kao idealan alat za to", ističe predsjednik IRIM-a.

 | Author: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Za projekt Croatian Makers se, ističe, zainteresiralo i više od 2.000 nastavnika. "Djeca danas nagib kosine mogu shvatiti tako da sami isprogramiraju svoj Micro:bit", pojašnjava Bakić jednu od primjena mikroračunala. "Educirali smo i 30 vjeroučitelja, a u projektu je sve više curica", zaključio je Bakić.

Pridružite nam se na konferenciji "Bolje obrazovanje, bolja Hrvatska" u organizaciji 24sata i partnera, 12. studenog, u Obrtničkoj komori Zagreb, Ilica 49, te na vrijeme rezervirajte svoje mjesto u dvorani.

 | Author: 24sata Foto: 24sata

Sve novitete, detalje programa i izjave govornika pogledajte na Facebook stranici.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • laka

    Pozdrav, moje ime je Darci Lyne, iz New Jerseya, SAD. Bio sam zaglavljen u svom ljubavnom životu i braku dugi niz godina dok sam upoznao prijatelja koji mi je ispričao o crnom magičnom hramu, oni pružaju rješenje za sve astrološke probleme kroz moj crni magijski hram Spells BLACK MAGIC SPELLS želite li bivšeg bivšeg supruga? politička ambicija? Bezgranično rješenje problema? Rješenje financijskog problema? Budite slobodni od neprijatelja? rješenje za bolesti i bolesti tijela Sve vrste rješavanja problema astrologija? Rješenje problema s razvodom? Kontrolirajte svog ljubavnika u ruci vashikaran? Rješenje problema s brakom? Crne čarobne čarolije? Crna čarobna žena? Izgubljene ljubavne čarolije? Voodoo ljubavne čarolije? KONTAKT -Email dr.nosakhare@gmail.com možete ga dodati i na uslugu Whats-app: +2349083639501

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.