Školarci Škola 16. travnja 2018.

Kasniji polazak u školu ima svoje prednosti u odrasloj dobi?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji se često pitaju kada je pravo vrijeme za polazak u školu, a najčešće djeci žele produžiti djetinjstvo te pružiti mogućnost da se što dulje igraju

Često se roditelji pitaju trebaju li poslati dijete ranije ili kasnije u vrtić ili školu (naravno ako imaju taj izbor). Koje je pravo vrijeme za polazak u školu i kako će to utjecati na daljnji život djeteta? Mnogi roditelji žele da im djeca što ranije uđu u sustav edukacije, dok drugi čekaju školu (oko djetetove šeste godine) jer misle da će na taj način dijete biti spremnije za odgovornost i obveze koje ga očekuju.

Svaka zemlja ima svoj odgojni i školski sustav i u skladu s njim roditelji odlučuju što je najbolje za njihovo dijete. U svijetu i kod nas vlada trend da se djeca kasnije upisuju u školu jer roditelji djeci žele "produžiti djetinjstvo".

Možda te zanima... Koje vještine bi dijete trebalo znati za uspješno izvršavanje školskih zadataka? Školarci

Puno veća razina samokontrole kod starije djece

Istraživači sa Sveučilišta Standford utvrdili su "da su djeca koja su krenula u vrtić godinu dana kasnije imala veću vjerojatnost da će bolje paziti u školi i imati puno veću razinu samokontrole za razliku od svojih vršnjaka koji su krenuli ranije. Ta prednost održavala se godinama kasnije".

Osim toga, znanstvenici su istaknuli da odgađanje polaska u vrtić može smanjiti mogućnost hiperaktivnosti i smanjenje poremećaja pažnje. Roditelji dječaka posebno su reagirali na nove trendove odgode polaska u vrtić jer dječaci u toj dobi obično pokazuju veće probleme s pažnjom nego djevojčice.

Istraživači ovo objašnjavaju kao "relativni dobni učinak", što znači da starija djeca u razredu u usporedbi s mlađima posjeduju više prednosti, što ih u konačnici čini više uočljivima.

Možda te zanima... Kako prepoznati kad je dijete spremno učiti slova? Vrtić

Razlika među djecom se može smanjiti

Ima li odgađanje polaska u dječji vrtić dugoročne učinke ili se ta djeca na kraju izjednače s ostalim vršnjacima u višim razredima osnovne škole?

Nedavno istraživanje američkog Nacionalnog ureda za ekonomska pitanja koji je jedan od prvih koji prati polazak djece u vrtić i školu u svom izvješću pokazali su da su "djeca koja započinju školu u starijoj dobi bolja od svojih mlađih kolega i imaju veću vjerojatnost za odlazak na fakultet i za diplomiranje".

školarci Možda te zanima... SOS vodič za roditelje školaraca Školarci

U Sjedinjenim Državama, oko 20 posto djece kreće u školu kasnije, što znači da u školu kreću kao šestogodišnjaci, a ne kao petogodišnjaci. Istraživači iz Nacionalnog ureda za ekonomska pitanja predlažu da se djeca u ranoj dobi grupiraju prema dobi kako bi se ublažila dramatična razlika od jedne godine koja se jako može osjetiti u toj dobi. Također smanjenje naših pretjeranih očekivanja kada dijete krene vrtić ili školu može mlađem djetetu olakšati prilagodbu.

dijete knjige Možda te zanima... Kako na dijete djeluju naša visoka očekivanja? Školarci

Idealno vrijeme za polazak u školu

U Velikoj Britaniji, primjerice, djeca kreću u školu već s pet godina, iako se mnogo djece u privatne škole upisuje čak i s četiri godine. Na pitanje koje je idealno vrijeme za polazak u školu, odgovor je dala mag. rehab. educ. Stela Horvat iz Kabineta za razvojnu podršku Korneo, koja je godinama bila članica upisnih komisija za polaznike prvog razreda.

"Idealno vrijeme za polazak u školu je upravo negdje u dobi od šest godina. Naime, oko šeste godine dijete bi trebalo imati razvijene sve vještine potrebne za polazak u školu. Tu ne mislim samo na predvještine potrebne za usvajanje čitanja i pisanja, nego i na emocionalnu zrelost, samostalnost, fizičku zrelost, dobro razvijenu grafomotoriku i finu motoriku šake", pojašnjava Horvat.

Za dijete je najbolje da u školu krene sa šest godina?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.