Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. studenoga 2016.

Mlađa i starija djeca uče na isti način

dijete laptop
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kada pružite djetetu mogućnost da uči što raznovrsnije, možete oboje uvidjeti koji je stil učenja naklonjeniji vašem djetetu

Starija djeca i tinejdžeri uče na isti način kao i mlađa djeca - promatranjem, slušanjem, istraživanjem, eksperimentiranjem i postavljanjem pitanja. Najvažnije za djecu, kada krenu u školu, jeste vaše uključivanje, motiviranje i interes za djetetovim učenjem. Vaše starije dijete će također uživati ​​u učenju kada se uključi u donošenje važnih odluka i organiziranje aktivnosti.

Kako pomoći mlađem učeniku

Djeca uče na drugačiji način. Neka djeca uče gledanjem, druga slušanjem, neka čitanjem, a neka djelovanjem. Kada pružite djetetu mogućnost da uči što raznovrsnije, možete oboje uvidjeti koji je stil učenja naklonjeniji vašem djetetu. Kada shvatite kako vaše dijete najbolje uči, lako ćete usmjeriti sve aktivnosti u tom pravcu.

Djeca koriste predmete na razne načine. Kada vaše dijete eksperimentira, istražuje i stvara širokim spektrom materijala, uči se na najbolji način rješavanju problema u situacijama kada ne postoji "pravi" odgovor.

Vašem djetetu za učenje nisu potrebne najnovije skupe igračke. Primjerice, za slikanje na platnu nije vam potreban cijeli slikarski pribor, uzmite stare krpe ili pelene od mlađeg djeteta i slikajte običnim temperama. Da bi dijete voljelo učiti, mora voljeti sebe

Djeca nisu rođena sa socijalnim sposobnostima - moraju ih naučiti kao što moraju naučiti čitati i pisati. Najbolji način da pomognete djetetu da razvije društvene sposobnosti je da se druži s drugom djecom. Ovo ne mora biti organizirana igra s djecom vaših prijatelja, odvedite dijete u park, uključite ga na sport, ples i već će naći svoje vršnjake s kojima će se moći družiti, dijeliti zajednički prostor i svoje igračke. 

Kako pomoći starijem učeniku

Kako vaše dijete bude raslo postat će sve neovisnije. Možda će izgledati kao da želi da se vi manje uključujete u ono što dijete uči, ali i dalje će imati potrebu za vašom podrškom i ohrabrenjem, samo na drugačiji način. Osobnost je u školi važnija od pameti

Vašem djetetu od vas je potrebno:

  • Vjerujete njegovom sudu. Ako dijete smatra da je spremno za grublji sport, dopustite mu da ga proba.
  • Uzmite u obzir djetetovo mišljenje. Ako dijete ne želi nastaviti s nekim aktivnostima dopustite mu da prekine s njima i pružite druge opcije.
  • Osjetite kada je dijete uznemireno. Ako se dijete bori odraditi zadatak, zapitajte ga kako napreduje.
  • Prihvatite dijete kao osobu. Ovo znači da poštujete i prihvaćate činjenicu da je dijete u nekim područjima bolje, a u nekim ne.
  • Reagirajte na djetetove osjećaje. Podijelite s djetetom sreću kada nešto obavi uspješno i podržite dijete kada ne uspije nešto obaviti. 10 trikova za roditelje školaraca
  • Pokušajte razumjeti kroz što dijete prolazi. Podsjetite se kako je vama bilo kada ste i vi učili intenzivno i ono u čemu ste uživali i ono što vam se nije sviđalo.
  • Uspostavite komunikaciju s nastavnicima. Ako vam se čini da se vaše dijete muči s nekim posebnim predmetom u školi, razgovarajte s nastavnicima postoji li način da pomognete svom djetetu.
  • Aktivno slušajte dijete kad god vam ima nešto za reći.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.