Školarci Prehrana školarca 17. listopada 2019.

'U Hrvatskoj je 300000 siromašne djece. Sudbina dječjeg dostojanstva u našim je rukama'

1/4
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Danas smo ovdje kako sutra naša djeca ne bi bila negdje drugdje. Zato trebamo vašu hrabrost, trebamo vašu empatiju. trebamo vas kao ljude koji neće okrenuti glavu koliko god to jednostavno bilo. Sudbina dječjeg dostojanstva je u našim rukama'

Danas se na Markovom trgu u 12:05 sati održala inicijativa Portala Dobrote #danebudugladni povodom Svjetskog dana borbe protiv siromaštva. Simbolično, članovi inicijative svoju su poruku poslali odlaganjem žlica ispred zgrade Sabora.

"2014. smo se počeli boriti za prehranu djece u osnovnim školama jer smo shvatili da trećini djece roditelji ne mogu platiti obrok u školama gdje je on organiziran obrok. Međutim, za to smo se uspjeli izboriti. Danas u školama 25.000 djece svake godine ima besplatan obrok. No, djeca s 14 ili 15 godina dođu u srednju školu i opet su u istoj situaciji i nemaju organiziran obrok u školama", kaže Sanja Bijonda, predsjednica udruge Portal Dobrote.

 | Author: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Humanitarna udruga Portal Dobrote zahtijeva:

  1. Izmjenu čl. 68 Zakona o odgoju i obrazovanju koji u ovom trenutku obvezuje samo osnovne škole da organiziraju prehranu djeci u školama. Srednjoškolce Zakon ne prepoznaje.
  2. Umjesto nacionalnih mirovina zalažemo se za uvođenje osnovnog dohotka za djecu kojim bi se osigurao normalan život djece, ne kroz povećanje doplatka, već kroz vaučere kojima će se plaćati prehrana djeci u školi, posebno srednjim školama u kojima nije osigurana. 
  3. Počnite napokon slušati što vam narod poručuje i što nam je stvarno potrebno. Vratite nam našu djecu u domovinu jer Hrvatska izumire! Djeca su 20% populacije, ali su 100% budućnosti. 
Možda te zanima... 'Nemaju svi osnovnoškolci u Hrvatskoj topli obrok, a tražimo prehranu i za srednjoškolce' Školarci

"Svi se bave temama koje ne bi trebale biti u tolikom fokusu, a djecu se zanemaruje. Idu nam izbori - jedni, drugi, treći, a mi smo ovdje kako bismo ponovno potencirali temu prehrane u školama", rekla je Bijonda i nadodala kako smo mi "jedna od najstarijih nacija u Europi, a 43 godine nam je prosječna starosna dob. Sad je već 12:05, ako sada ne krenemo brinuti o najmlađima, mi nemamo više nikakvu perspektivu."

Sanja Bijonda, politologinja iz Zagreba, sa svojim je sestrama Tanjom i Josipom te prijateljicom Petrom pokrenula je Portal dobrote, a 2014. godine osnovale su i istoimenu udrugu. 

"Svakih 10 minuta samo u Jemenu će jedno dijete umrijeti od gladi i jedno po jedno dijete umire od gladi već desetljećima dok ostatak svijeta šutke gleda. To ćete pvo pomisliti kad vam netko spomene gladnu djecu. I većina će reći kako u Hrvatskoj nema gladne djece. Međutim, danas u Hrvatskoj prema istraživanjima Ekonomskog instituta živi gotovo 300.000 siromašne djece. Brojke veličine Splita i Rijeke zajedno. Brojke veličine bijede." rekla je Sanja Bijonda na Markovom trgu.

 | Author: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Danas smo ovdje kako sutra naša djeca ne bi bila negdje drugdje. Zato trebamo vašu hrabrost, trebamo vašu empatiju. trebamo vas kao ljude koji neće okrenuti glavu koliko god to jednostavno bilo. Sudbina dječjeg dostojanstva je u našim rukama. Zato zapamtite - u preživljavanju nema hrabrosti. Hrabrost je dostojanstveno živjeti.", zaključila je.

Pozivamo i tebe da potpišeš peticiju i omogućiš svakom djetetu u Hrvatskoj normalno djetinjstvo -  http://bit.ly/zatopliobrok

 | Author: Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Možda te zanima... U vrtićima nedostaju asistenti i program za djecu s teškoćama u razvoju Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.