Roditelji Zanimljivosti 04. listopada 2019.

Roditelji njegovatelji djece s invaliditetom prosvjeduju, traže plaću od 4000 kuna

1/3
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najavljeno je da će roditelji s prosvjeda upozoriti na neodrživost sadašnje situacije, socijalnu izolaciju i život na rubu siromaštva s 2500 kuna mjesečne naknade. Zahtijevaju da status njegovatelja bude reguliran kao radni odnos tako da bi njegovatelj imao pravo na plaću, a ne naknadu

Roditelji njegovatelji djece s invaliditetom najavili su za petak, 4. 10. u 10 sati prosvjed pred Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, s kojeg će zatražiti regulaciju radnog odnosa uz najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna.

Roditelji će s prosvjeda upozoriti na neodrživost sadašnje situacije, socijalnu izolaciju i život na rubu siromaštva s 2500 kuna mjesečne naknade, navodi se u zajedničkoj izjavi roditelja koju je u srijedu medijima proslijedila Udruga Sjena.

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Tražit će da se prava i obaveze njegovatelja urede Zakonom o njegovateljima, koji bi morao biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi. Zahtijevaju da status njegovatelja bude reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu tako da bi njegovatelj imao pravo na plaću, a ne naknadu, kao što to sada stoji u zakonu.

Možda te zanima... 'Žalosno je da živimo u državi u kojoj moraš kupovati život djetetu za 100 000 kuna' Roditelji

Tražit će i najmanju mjesečnu plaću od 4000 kuna, uz opasku da bi donekle primjerena mjesečna plaća trebala iznositi 5000 kuna.

Sukladno traženju izjednačenja statusa njegovatelja s pravima iz Zakona o radu, smatraju kako se mora naći zakonski okvir koji bi i u praksi dopustio njegovateljima bolovanje i godišnji odmor.

Ako je njegovatelj roditelj ili član uže obitelji, traže da on u slučaju smrti njegovane osobe ima pravo na šest mjeseci plaćenog dopusta tijekom kojega će se integrirati u društvo i steći vještine potrebne za vraćanje na tržište rada.

Možda te zanima... Majke djece s teškoćama u razvoju: Jesmo li mi majke lavice? Roditelji

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.