Školarci Prehrana školarca 21. lipnja 2018.

Ljetni klasik: Nikad slađe punjene paprike

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Miris punjene paprike zasigurno je jedan od omiljenih iz djetinjstva. Iako ljeti volimo i roštilj te lagane salate i voćne delicije, punjene paprike daleko su ispred svih takvih i sličnih specijaliteta na listi najdražih ljetnih jela

Sreći nema kraja kada osjetimo taj divan miris koji nas tako lako vraća u djetinjstvo i neke bezbrižnije dane. Ako punjene paprike volite samo zbog mirisa, ali ne volite i same paprike, možete ih napuniti tek nekoliko, a ostatak mesa oblikovati u kuglice i tako ga kuhati! Imat ćete i punjene paprike i sočno meso koje možete jesti bez brige!

Možda te zanima... Video recept: Pizza od palente za male i velike Vrtić

Nama najdraži prilog punjenim paprikama je vječno dobar - pire krumpir! No, ako niste ljubitelj krumpira, a s obzirom na to da u punjenu već ionako ima riže, možete ih jesti i potpuno same! Ali, uvijek ih možete jesti i s nekim dobrim, hrskavim kruhom!

Sastojci:

  • 1 kg paprike
  • 75 g riže dugog zrna
  • 450 g mljevene junetine
  • 60 g kruha bez korice
  • 1 žlica slatke mljevene paprike
  • 1 luk
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 jaje
  • sol i papar
  • Za umak: 1 sitno nasjeckan luk, 3 češnja češnjaka, 2 žlice maslinovog ulja,1 žlica slatke mljevene paprike, 750 ml povrtnog temeljca, 100 g paste od rajčice, 300 g pasirane rajčice, 1 žličica šećera, sol i papar

Možda te zanima... 5 laganih i brzih salata za vruće ljetne dane Školarci

Priprema:

1. Skuhati rižu i ocijediti ju

2. Paprike oprati i odrezati vrhove pa izvaditi sjemenke; kruh namočiti u vodi i ocijediti ga

3. Pomiješati meso, luk, češnjak, jaje, kruh, rižu, sol i papar te mljevenu papriku; rukama izmijesiti smjesu da se sve sjedini pa napuniti očišćene paprike

4. Umak: Na ulju popržiti sitno nasjeckan luk dok ne omekša pa dodati češnjak i pržiti kratko; dodati mljevenu papriku. Dodati temeljac, pire i pasiranu rajčicu te posoliti i popapriti; umiješati žličicu šećera (po želji stavite još ako volite slađe).

5. Dodati paprike i kuhati 20 minuta na srednjoj vatri pa okrenuti paprike na drugu stranu; ponoviti postupak nakon 10 minuta kuhanja; kuhati poklopljeno

6. Kada paprike omekšaju i meso je kuhano, jelo je gotovo. Poslužite nakon 10 minuta.

Više recepata potražite na Gastro.hr

dijete beba jelo hrana Možda te zanima... Dijete više ne želi jesti meso i povrće, samo slatku hranu Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.