Jedna od slasnih proljetnih namirnica koja će svakako obogatiti vaš stol, ali i razveseliti vaše mališane jest marelica - voće bogato kalijem, kalcijem i vitaminom C. Marelice obiluju i beta karotenom zbog čega ih je važno konzumirati kako bi se koža pripremila za ljetno sunce. Iznenadite svoju obitelj i pripremite im ova četiri slatka recepta sa sočnim marelicama!
Marelice - priprema za ljetno sunce
Marelice su bogate beta karotenom te se njihovom konzumacijom koža priprema za izlaganje ljetnom suncu, a osim toga ovo proljetno voće obiluje kalijem, kalcijem, vitaminom C i prehrambenim vlaknima. Mogu pomoći kod visokog krvnog tlaka, a blagotvorno djeluju na prevenciju karcinoma.
Sladak okus marelici daje saharoza, a a žućkasto - narančasta boja kožice mesa rezultat je antioksidativnog pigmenta beta-karotena.
Slasni zalogajčići od marelice
Sastojci:
- 110 g svježeg, posnog kravljeg sira
- 12 svježih marelica, prepolovljenih
- 65 g fino nasjeckanih pistacija
Priprema:
- Sir miješati dok ne postane jednolik i kremast
- Na svaku polovicu marelice staviti žličicu sira a po vrhu posuti nasjeckane pistacije
- Poslužiti kao predjelo, zalogajčić ili desert
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Okruglice s marelicama
Sastojci:
- 5 žlica rastopljenog maslaca
- 250 g svježeg kravljeg sira
- 1 prstohvat soli
- 2 jaja
- 120-150 g brašna
- 500-750 g marelica
- 1 kocka šećera po marelici
- 1 žličica soli
- 100 g bijelih mrvica
- 2 vrhom pune žlice šećera
- 80-100 g maslaca
Priprema:
- Maslac zamijesite sa sirom, solju, jajima i toliko brašna da dobijete meko tijesto.Tijesto oblikujte u hljepčić i pustite da pokriveno miruje oko 30 minuta
- Marelice operite, obrišite, izvadite koštice i u svaku stavite kocku šećera.
- Zakuhajte 3 l slane vode. Tijesto od sira razvaljajte na dasci posutoj brašnom na debljinu 1 cm i izrežite kvadrate veličine 5 cm. Svaku marelicu umotajte u komad tijesta i oblikujte okruglicu
- Okruglice kuhajte u slabo kipućoj vodi 8-10 minuta. Mrvice popržite sa šećerom na maslacu dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Pospite po okruglicama
Recept je preuzet s portala Gastro.hr
Truffles od marelica i bijele čokolade
Sastojci:
- 250 g sušenih marelica
- 300 g bijela čokolada
- 150 g bijele čokolade naribane
- 100 ml sojinog vrhnja
Priprema:
- Sušene marelice nasjeckati na sitne komadiće (oko 3 mm)
- Zagrijte bijelu čokoladu na pari i sojino vrhnje za kuhanje (ali ne da zakuha)
- Kad se čokolada otopila, dodajte je u zagrijano sojino vrhnje za kuhanje. Sve dobro promiješajte
- Smjesu promiješajte s usitnjenim sušenim marelicama dok ne dobijete jednoličnu smjesu
- Rasporedite u nižu posudu i stavite u frižider da se dobro ohladi i stvrdne (2 do 3 sata)
- Naribajte bijelu čokoladu te ju spremite u hladnjak dok pripremate kuglice
- Izvadite smjesu iz hladnjaka i uz pomoć dvije žlice oblikujte kuglice. Umočite kuglice jednu po jednu u naribanu čokoladu i uvaljajte ih sa svih strana. Valjajte lagano sa sredinom dlana ili još bolje da izbjegnete topljenje čokolade, koriste se ravnom plastičnom špatulicom za temperiranje čokolade
- Čuvajte ih na hladnom mjestu da se ne rastope
Recept Marinele Prodan preuzet je s portala Zdravakrava.hr
Palačinke s marelicama i jabukama
Sastojci:
Za smjesu za palačinke:
- 125 g glatkog brašna
- 2 žlice kakaa u prahu
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 300 ml obranog mlijeka
- 1 žlica maslinovog ulja, još malo za pečenje
Za nadjev:
- 2 kuhane jabuke, oguljene, očišćene i krupno narezane
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 žličice muškatnog oraščića
- naribana korica i sok 1 naranče
- 3-4 svježe marelice, izvađenih koštica i narezanih na četvrtine
- šećer u prahu, za posipanje
Priprema:
- Za smjesu za palačinke u zdjelu stavite brašno i kakao u prahu i ostavite rupu u sredini. Istucite zajedno preostale namirnice. Ulijte smjesu u zdjelu s brašnom i kakaom te tucite sve dok se svi sastojci ne prožmu, a smjesa postane glatka. Smjesu hladite 30 minuta
- U međuvremenu pripremite nadjev. Stavite jabuke u teflonski lonac zajedno sa šećerom, muškatnim oraščićem, narančinom koricom i sokom. Kad smjesa zakuha, smanjite vatru, poklopite i krčkajte približno 3 minute. Dodajte marelice i nastavite kuhati 3 minute, sve dok voće ne omekša
- Zagrijte malo ulja na teflonskoj tavi. Ulijte malo smjese na zagrijanu tavu i razlijte je do rubova da u cijelosti prekrije dno. Pecite na srednje jakoj vatri 1-2 minute dok smjesa ne postane mjehurasta, a zatim je okrenite da se na isti način ispeče i druga strana palačinke. Stavite palačinku na kuhinjski papir. Ispecite i ostale palačinke na isti način. Smjesa bi trebala biti dovoljna za 10 palačinki
- Poslužite palačinke nadjevene smjesom od jabuka i marelica
Recept je preuzet s portala Gastro.hr