Roditelji 08. srpnja 2022.

Zašto tinejdžeri često ignoriraju roditelje? Znanost ima odgovor!

Zašto tinejdžeri često ignoriraju roditelje? Znanost ima odgovor!
Foto: Shutterstock ;Zašto tinejdžeri često ignoriraju roditelje? Znanost ima odgovor!
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novo istraživanje otkrilo je da mozak tinejdžera "filtrira" majčin glas, stoga bi se tu moglo kriti objašnjenje zašto ignoriraju upozorenja i pokušaje razgovora s roditeljima.

Kada djeca dođu u tinejdžerske godine, roditeljima se čini kao da do njih dopiru sve rjeđe i lošije. Nedostatak komunikacije može stvoriti još veći jaz između roditelja i djece, no znanstvenici su otkrili da je uzrok tog jaza - biologija. 

Iako se ignoriranje roditelja često pripisuje buntu i razvijanju vlastitog stava i samostalnosti, znanstvenici tvrde da se radi i o nečem drugom. Nova je studija, objavljena u The Journal of Neuroscience, otkrila da je mozak tinejdžera programiran da na neki način izolira majčin glas. To znači da ako tinejdžer telefonira, a vi mu se obraćate, on vas stvarno ne čuje jer im mozak to ne dopušta.

Zapravo, radi se o razvojnim fazama mozga tinejdžera, a razlozi su vrlo specifični. Mozak beba i male djece je programiran da sluša mamu, ali promjene na tom području nastaju otprilike u dobi od 13 godina. Tad djeca počinju obraćati pažnju na nove glasove i mozak se reprogramira u tom smjeru, prenosi Sciencenews.

Možda te zanima... Psiholozi otkrili u kojoj dobi djeca najviše pate zbog razvoda Školarci

Naime, prethodni eksperimenti glavnog autora ove studije, Daniela Abramsa i njegovih kolega pokazali su da određena područja mozga djece u dobi od 7 do 12 godina - posebice oni dijelovi koji su uključeni u otkrivanje nagrada i obraćanje pažnje - snažnije reagiraju na mamin glas nego na glas nepoznate žene. "S druge strane, u adolescenciji se događa upravo suprotno", kaže Abrams. U tim istim područjima mozga kod tinejdžera, nepoznati glasovi izazivali su veće reakcije nego glasovi njihovih majki. Čini se da se ta promjena događa između 13. i 14. godine.

Ne radi se o tome da ta područja mozga u adolescenciji prestaju reagirati na mamu, kaže Abrams. Umjesto toga, nepoznati glasovi postaju zanimljiviji i vrijedniji pažnje. I upravo tako treba biti, kaže Abrams. Istraživanje novih ljudi i situacija obilježje je adolescencije. 

"Kako sazrijevamo, naš opstanak sve manje ovisi o majčinskoj podršci, a sve više o našoj pripadnosti grupi tj. vršnjacima." Iako se tinejdžeri i roditelji ponekad mogu osjećati frustriranima zbog propuštenih poruka, ohrabrite se, kaže Abrams.

"Ovako je ustrojen mozak i za to postoji zaista dobar razlog", kaže Daniel Abrams, glavni autor studije te dodaje da iako se može činiti da su tinejdžeri samo buntovni, njihov je mozak u toj fazi jednostavno usredotočen na nove i manje bliske i poznate glasove. Ovakva i slične studije pomažu roditeljima i djeci da nadiđu neke probleme zbog nedostatka razumijevanja i pronađu u sebi snagu da budu strpljivi prema drugoj strani.

Možda te zanima... Trebam li djetetu pomoći da odabere srednju školu? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.