Školarci 04. lipnja 2024.

'Moja kći misli da su knjige za njenu dob prejednostavne, ali ono što želi čitati me brine'

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca danas premalo čitaju i to mnoge roditelje zabrinjava i pomalo ljuti. Toliko da bismo nekad bili sretni da čitaju bilo što! Ili možda ipak to samo mislimo…

Ne moramo raspravljati o tom je li istina da današnja djeca čitaju premalo – jer to je činjenica. Čast iznimkama, naravno, ali ekrani su preuzeli velik dio vremena koji je nekoć bio posvećen knjigama. Osim tog, pažnja je zbog tih istih ekrana kod današnje djece sve kraća, pa im je zapravo vrlo teško zadržati pažnju za čitanje knjiga – stranica ispunjenih slovima bez previše slika.

Možda te zanima... 11 rečenica kojima nećeš potaknuti tinejdžera na razgovor Školarci

Jedan se tata obratio savjetnicima na stranici Slate.com zato što je zabrinut zbog svoje kćeri – zbog tog što previše čita. No, dobro, ne baš tako, ali moglo bi se tako reći. Naime, tata kaže da njegova kći ima 12 godina i vrlo dobro čita, te voli čitati. Tata je istaknuo da od svoje 10-e godine izrazito puno čita, te da je prilično inteligentna, odnosno odrasla za svoje godine.

„Zbog svega toga nju sve više privlače knjige koje su usmjerene na mlade, a nisam siguran da su prikladne,“ zabrinuo se tata. Objasnio je i drugu stranu: „Ne zanimaju je knjige namijenjene djeci njezine dobi jer kaže da previše podilaze djeci i da su prejednostavne, a većinu radnje može shvatiti samo čitajući prvih nekoliko stranica.“

Tata je istaknuo da je ne želi odvratiti od čitanja tako što će joj dopuštati da čita samo knjige namijenjene 12-godišnjacima, a braniti čitanje knjiga koje bi je mogle izložiti štetnom sadržaju ili sadržaju za odrasle.

„Nisam spreman za to, treba mi savjet,“ zamolio je tata, a savjetnica je odgovorila vrlo detaljno, posebno zbog toga što je i ona, Alison Price, bila strastvena čitačica kao dijete, a još uvijek je. Osim što je čitala sama knjige, i mama je paralelno s njom čitala iste knjige. Kad ju je pitala zašto, rekla je kako ju zanima kakve joj se knjige sviđaju i želi moći s njom razgovarati o svim problemima koje te knjige pokreću. Između ostalog, čitala je seriju knjiga o Alisi Phyllis Reynolds Naylor.

„Pokazalo se da su knjige o Alisi među najkontroverznijim knjigama za mlade jer raspravljaju o stvarima poput seksa, menstruacije, genitalija i još mnogo toga,“ objasnila je savjetnica, te nastavila: „Je li moja mama to znala u to vrijeme? Iskreno, ne znam. Iako sam odustala od serije prije nego što je došla do puno naprednijeg sadržaja, sviđa mi se činjenica da je i moja mama čitala knjige. Mislim da knjiga može biti izvrstan medij za razgovore o neugodnim temama; puno je lakše pričati o razdoblju nekog lika nego o svom vlastitom, kad imaš 13 godina.“

Nakon tog napomenula je da je u 5. razredu često čitala tinejdžerske horor romane R. L. Stinea i romane Zvjezdanih staza za odrasle koji su sadržavali također određenu „dozu“ seksa i nasilja. Mama joj nikad, kaže, nije rekla da su te knjige za odrasle, a ne za nju. Pročitala je neke kako bi pratila sadržaj i vjerovala joj je da će se isključiti iz onoga što ne može podnijeti.

„I da, i danas se sjećam jezive smrti iz Steinove serije Fear Street Cheerleaders i scene seksa koja iz jednog od romana Zvjezdanih staza, ali ne mislim da sam danas lošija zbog tih iskustava. Sigurno nisu bili ništa štetniji od nekih filmova koje sam gledala kod prijatelja!“ istaknula je savjetnica.

Istaknula je također da ova djevojčica o kojoj se govori odrasta u digitalnom dobu, kad, kako kaže, više od 50 posto ispitane djece navodi da je gledalo pornografiju do svoje 13. godine. zato se zapitala je li čitanje naprednih knjiga doista velika prijetnja.

„Da, vaša će kći možda biti izložena nekim temama za odrasle, ali to vjerojatno nije ništa u usporedbi s onim drugim što joj je nadohvat ruke - i iskreno, u mnogim slučajevima može biti puno bolje. Osim toga, ako slijedite primjer moje mame, zapravo ćete moći razgovarati s njom o sadržaju, što bi vam moglo pomoći da uspostavite otvoren i iskren dijalog o seksu i drugim temama,“ rekla je savjetnica, a mi moramo reći da se zapravo slažemo s ovim, iako na prvu ne bismo tako rekli.

„Pustite je da čita, neka bude svjesna onoga što čita i neka to potiče povjerenje i komunikaciju - dragocjene stvari dok ulazi u tinejdžerske godine,“ zaključila je savjetnica. I da, pored svega što danas muči tinejdžere, ovo je ipak najvažnije.

Možda te zanima... Mama, čak i kad se djeca ogluše o tvoj savjet - on im svejedno pomaže Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.