Vrtić 22. travnja 2024.

Zašto se djeca ljube u usta i treba li ih upozoriti da to ne čine?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dok su djeca mala, često čine stvari koje roditelji gledaju na sasvim drugi način nego djeca. Nekad ih moramo upozoriti strogo, nekad je to bezazleno, a nekad ih jednostavno treba pustiti. Samo je važno pravilno procijeniti situaciju.

Kad djeca počnu „izlaziti u svijet“ i upoznavati neko svoje društvo, stvarati nova poznanstva i istraživati taj isti svijet, često čine neke stvari koje su nama, roditeljima, pomalo neobične. Dobro, nekad čine i neke stvari nad kojima se zgražamo, nekad nam nije uopće jasno odakle im to, a nekad se zgražamo i čudimo, a zapravo zaboravljamo da smo i mi kao djeca radili slične stvari.

Možda te zanima... Viralni video pokrenuo raspravu: Ljubiti svoju djecu u usta ili ne? Roditelji

Prvi put kad vidiš da tvoje dijete ljubi drugo dijete u usta, sigurni smo da ti je to jedan mali šok. Još i više ako drugo dijete inicira taj poljubac. U ovo moderno vrijeme svi odmah pomislimo odakle mu to, zašto to radi, što sve doma gleda?! No, sjetimo se da je to samo jedan – poljubac u usta. Ništa loše, ništa strašno, samo dio istraživanja svijeta koje moramo na pravi način mi voditi.

Je li normalno da se mala djeca ljube u usta?

Da, poljupci u usta između djece sasvim su normalni. Nemaš se čega bojati. Oni su iskaz naklonosti i njihovog emocionalnog svijeta koji je još uvijek u razvoju. U isto vrijeme, trebali biste također imati na umu da to može biti zbog nečega što su vidjeli kod kuće, na primjer, pokazivanje privrženosti između roditelja. Neki roditelj čak, a o tom smo u više navrata pisali, upravo to čine sa svojom djecom. Dakle, za djecu to nije ništa loše, već upravo suprotno.

No, postoje neke smjernice koje ti mogu pomoći usmjeriti dijete u takvim situacijama i prihvatiti to.

Nemoj to tumačiti kao što bi kod mladih ili odraslih ljudi

Važno je normalizirati ovu situaciju i biti u mogućnosti odmaknuti se od tumačenja odraslih, jer djeca to ne doživljavaju niti približno kao odrasli. Ne razmišljaju o seksu, naravno, nego je za njih ljubljenje u usta dio istraživanja i spoznaje svijeta. To je na neki način igra i znatiželja.

Razgovaraj o granicama i intimnosti

Važno je pokrenuti pitanje granica, intimnosti i poštovanja. Prvenstveno je važno istaknuti da poljupce u usta ne dajemo svima, a još manje strancima. Isto tako, poljupce ne dajemo onima koji ih ne žele, niti ih moramo davati ako ne želimo.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Objasni na jednostavan način

U skladu s djetetovom dobi, prikladno je započeti s jednostavnim objašnjenjima, provjeriti je li to dovoljno, a zatim po potrebi dodatno objasniti. Najvažnije je ne zaključiti takav razgovor bez mogućnosti da djeca postave pitanja. Jer ako ova pitanja ne mogu postaviti kod kuće, gdje će potražiti odgovore?

Nemoj se rugati situaciji

Bez obzira na to jesi li sama to vidjela ili ti je dijete reklo da je nekoga poljubilo u usta u predškolskoj dobi, nemoj se zbog tog rugati. Na taj način djeca se mogu osjećati loše ili ih to može navesti da pomisle da čine nešto što nije u redu. Zbog tog ti možda idući put neće htjeti reći, te će na kraju izgubiti povjerenje.

Riješi se mitova

Izrazito je važno odbaciti mit i strah da dopuštanje ovakvog ponašanja potiče ranu seksualnost. Treba imati na umu dvije stvari:

  • Moramo shvatiti da je seksualnost prisutna od prvog trenutka, iako s vremenom mijenja oblik. Ona uključuje psihološke, biološke, kulturne i društvene aspekte. Zauzvrat, izražava se u uvjerenjima, ponašanjima, mislima, željama, praksama i ulogama. Dakle, seksualnost nadilazi spol.
  • Moramo vizualizirati da nije pitanje poticati ga ili ne, već suprotno. To je nešto što je sasvim normalno u životima ljudskih bića i ne smije se smatrati tabuom.

Kada bismo se trebali zabrinuti?

Dok je ljubljenje u usta između djece normalno, postoje neke situacije koje zahtijevaju intervenciju ili konzultaciju sa stručnjakom:

  • Kada ponašanja koja opažamo pokazuju određenu seksualizaciju koja nije primjerena dobi. Odnosno, kada nisu u skladu s djetetovim stupnjem razvoja. U tim slučajevima, na primjer, možemo obratiti pažnju na to kojoj vrsti televizijskih programa, videa ili sadržaja dijete ima pristup.
  • Kada primijetimo nelagodu kada djeca ljube druge u usta kao da to rade samo da bi zadovoljili druge ili iz obveze
  • Ako je razlika u godinama s drugim djetetom koje se ljubi uočljiva.
Možda te zanima... Beckham ljubio sedmogodišnju kćer u usta: 'Svu svoju djecu ljubim na isti način' Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.