Roditelji Sretna mama 24. svibnja 2023.

Nezgodno je, ali što napraviti kad uloviš svoje dijete da masturbira?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bez obzira na to koliko otvoreni bili kao roditelji, kad nam se dogodi da uhvatimo vlastito dijete kako masturbira, većina nas će se osjećati posramljeno i nelagodno. Kako zapravo trebamo postupiti?

Znaš da odrastaju, znaš da je u odrastanje uključeno i istraživanje vlastite seksualnosti, znaš da će kad-tad doći taj dan, otvorenog si uma, liberalan roditelj… A opet, kad prvi put uloviš svoje dijete da masturbira, riječi ne izlaze iz tvojih usta (ili barem ne one koje zamisliš), a tvoja reakcija je daleko od one planirane i zamišljene, a šok ti je zagarantiran.

To ne znači da ne želiš podržati zdravu seksualnost svoje djece, to samo znači da nam može biti neugodno gledati svoju djecu kao seksualna bića. No, odgoj djece koji uključuje zdrave stavove i ponašanja o seksu ključni je dio odgoja zdrave, dobro prilagođene djece, a razgovore o spolnom odgoju ne treba nikako izbjegavati. Dakle, nakon što se oporaviš od neugodnog trenutka, postoje taktike i načini kako se ipak osjećati ugodno.

Masturbacija kod djece: što je normalno, a kada se zabrinuti?

Zašto se suočavati s nelagodom

Važno je naglasiti da izbjegavanje razgovora o seksu ne rezultira apstinencijom, već zapravo većom šansom za rizičnije seksualno ponašanje u mlađoj dobi. To su u više navrata pokazala istraživanja. Osim tog, živimo u kulturi izrazito lakog pristupa seksualnom sadržaju, a to su uglavnom izvori koje ne bismo odabrali za obrazovanje svoje djece. Zato je važno zapitati se želiš li da tvoje dijete uči o seksu i seksualnosti s YouTubea (u najblažoj varijanti) ili od tebe.

Također je korisno zamisliti budućnost i vratiti se u sadašnjost. Razmisli o tome kako želiš da tvoje dijete doživi seks kao odrasla osoba. Velike su šanse da se nadaš da će tvoje dijete biti samouvjerena odrasla osoba koja se upušta u zdrave seksualne odnose temeljene na pristanku i poštovanju, koji uključuju samopoštovanje.

Kako reagirati na masturbaciju

Ako u situaciji kad vidiš svoje dijete da masturbira ne želiš odmah pokrenuti tu temu, jer ste oboje na neki način posramljeni i treba vam vremena da se oporavite, to je sasvim u redu. No, ovo može biti prilika da se pozabaviš važnim dijelom odrastanja koji će se preslikati na tvoje dijete u odrasloj dobi. Ono što možeš i sebi „zapisati“ je lekcija koja je sigurno sad svladana: ne ulazi u dječju sobu bez kucanja.

Nakon što sa sobom proradiš onu moguću (ili vjerojatnu) reakciju koja uključuje izbezumljenost, pristupi svom djetetu kao miran i opušten roditelj koji može podnijeti takav razgovor. Važno je da ton dočarava otvorenost i ugodu za raspravu ne samo o masturbaciji, već o svim temama vezanim uz seks. Zapamti: ova prilika da se pozabaviš samozadovoljavanjem samo je jedna stavka razgovora o seksu. To znači da je, prije svega, tvoj odnos prema djetetu u vezi s ovim incidentom važan jednako ili više od onoga što kažeš.

No, jedna važna činjenica: ako je tvoje dijete, posebno ako je u predpubertetu (kad se ovakve stvari uglavnom i događaju), imalo slično gotovo svakom drugom djetetu te dobi, ono će se osjećati izrazito posramljeno i neće moći baš suvislo i bez srama razgovarati o masturbaciji. Ti najbolje poznaješ svoje dijete, stoga razmisli kako se baviti temom na način koji poštuje njegovo ili njezino područje u kojem se osjeća ugodno. Ako se dijete osjeća poniženo izravnim razgovorom, vjerojatno ionako neće shvatiti niti upiti ništa što govoriš. Razmisli o najvažnijim točkama koje želiš priopćiti i neka to bude kratko i ležerno – sve dok ne pokaže zanimanje za konkretniji razgovor.

djevojčica sram Možda te zanima... Ne posramljujte djecu zbog masturbacije! Školarci

Savjeti stručnjaka za razgovor o masturbaciji

  • Potvrdi da je to zdravo i normalno. "Hej, samo da znaš, potpuno je normalno i zdravo osjećati se tako dobro."
  • Zadovoljstvo je važan dio seksa. Ovo je posebno važna lekcija za djevojčice! “Dobro je znati što ti pruža zadovoljstvo. Tvoje zadovoljstvo jednako je važno kao i zadovoljstvo svakog tvog budućeg partnera.”
  • Nema se čega sramiti. “Nema apsolutno ništa loše u tome da se dodiruješ iz zadovoljstva. To je nešto osobno i tvoje, ali većina ljudi to radi.”
  • Mlađoj djeci koja istražuju masturbaciju možda će trebati objašnjenje da je ta aktivnost rezervirana samo za vrijeme kad su sami i nikad pred drugim ljudima. Djeca u predpubertetu imaju mozak koji može razumjeti razliku između privatnog i javnog ponašanja.

Prednosti autonomije tijela

Dok razmišljaš o vlastitoj reakciji na promatranje svog djeteta kao seksualnog bića, moglo bi ti pomoći razmišljanje o tome koliko je masturbacija korisna za tinejdžere koji rastu. Otkrivanje onoga što im pričinjava zadovoljstvo nudi osjećaj slobode izbora nad njihovim tijelom. Ova autonomija tijela ključna je za buduće zdrave seksualne odnose. Budući da su seksualni osjećaji normalni i prirodni kao i svi drugi dijelovi dječjeg razvoja, masturbacija je najsigurniji način izražavanja i istraživanja tih osjećaja – bez brige o spolno prenosivim infekcijama ili trudnoći.

Razgovori o seksu

Razgovor o seksu s djetetom ne može se svesti na razgovor o pticama i pčelama. Kretanje kroz sve stvari vezane uz seks i seksualnost znači mnogo razgovora tijekom godina, mijenjanje tema i detalja kako dijete sazrijeva. Bilo bi mudro uložiti u neku od knjiga koje se bave ovom tematikom. No, izbor će ovisiti o načinu na koji su izraženi stavovi u knjizi, odnosno činjenici odobravaš li takav pristup. Tvom 8-godišnjaku pregledavanje knjige s omogućuje da postavlja pitanja o onom što ga zanima, a to može uključivati ​​masturbaciju, a možda i ne.

Sve u svemu…

Bez obzira na to jesmo li zapravo očekivali i unaprijed razmišljali o stvarnosti odgoja seksualnih bića kad smo razmišljali o odgajanju djece ili nas je iznenadilo kad smo ušli u djetetovu sobu tijekom privatnog trenutka, to je jedan od najzahtjevnijih dijelova roditeljstva, a dodatno ga otežava opći tabu o seksu. Važno je dati si vremena i prostora za odgovor koji je promišljen, a sve s ciljem da naša djeca postanu seksualno odgovorne, zadovoljne i zdrave odrasle osobe.

mama i kćer Možda te zanima... Sram zbog golotinje javlja se nakon pete godine Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.