Vrtić Igre za djecu 31. listopada 2022.

Seksi, negativci... Postoje li 'neprikladni' kostimi za djecu?

Foto: Instagram/mama.and.addys.bowtique
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca se vole oblačiti poput omiljenih junaka iz crtića, maskota ili idola koje gledaju na televiziji, no jesu li svi kostimi i maske prikladni za mališane ili im šalju krivu poruku?

Kao što su to Fašnik i maškare u veljači kod nas, tako je maskiranje za Noć vještica u mnogim zemljama tradicija koja potiče djecu i njihove roditelje na smijeh, pozitivu i naravno - kreativno izražavanje. Zadnjih dana na društvenim mrežama i stranim portalima šire se apeli zabrinutih roditelja o neprikladnim i kontroverznim kostimima za djecu kojih je svake godine sve više i više. Ova tema svakako je zanimljiva i za roditelje čiji se mališani vole oblačiti u kostime omiljenih junaka iz crtića ili idole koje gledaju na televiziji, nevezano za Noć vještica ili maškare.

Možda te zanima... Šminka za petogodišnjakinju? Poznatu mamu opet kritiziraju Vrtić

Treba li djeci zabraniti određene kostime i maske?

Postoje dva sigurna načina kojima roditelji izabiru kostim za dijete koji je uvredljiv ili neprikladan. Prvi način je izbor kostima koji prelazi granicu između maskiranja i kulturne prikladnosti. Drugi način je izbor kostima koji seksualizira dijete, a kakvih kostima je, nažalost, sve više i više. 

Naime, američki roditelji ističu kako je nekad jedini problem bila briga oko cijene kostima i hoće li se njihova djeca smrzavati ako na svoj kostim ne obuku jaknu koju djeca ne žele jer će 'pokvariti' cijeli efekt. Danas je kupovina i nabavljanje kostima za Noć vještica postala poput noćne more za roditelje jer postoji cijeli niz problema: Je li kostim uvredljiv i neprikladan? Je li kostim kulturno neosjetljiv? Je li kostim previše jeziv ili seksualizira li kostim dijete?  

dijete, djevojčica, Indijanka Možda te zanima... Kad dijete ne odustaje od onoga što želi Roditelji

Zbog toga se sve više apelira na povratak zabavi i nevinosti kad su u pitanju kostimi i maske za djecu, a mi smo izdvojili neke od najkontroverznijih vrsta kostima o kojima ovih dana bruji cijeli internet:

Kostimi koji slave kriminalce i negativce

Iako se možda čini duhovito zamaskirati dvogodišnjaka kao zatvorenika ili školarca u zamaskiranog bandita, kostimi koji reprezentiraju problematične uzore - šalju krive poruke. Primjerice, možeš li učiti svog sina da poštuje žene ako ga pošalješ van u kostimu svodnika? 

Najnoviji i poprilično bizaran primjer dolazi iz Kentuckyja. Naime, tata se maskirao u nacista, a njegov petogodišnji sin bio je mali Hitler. Iako je u međuvremenu otac ipak priznao svoju grešku i ispričao se, ne možemo ni zamisliti kako je išao razgovor ovog oca sa sinom dok ga je odijevao u jednu od najgorih povijesnih figura svih vremena.

Seksualizirajući kostimi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MAMA & ADDY'S BOWTIQUE (@mama.and.addys.bowtique) on

U doba kada je cijeli svijet obilježio #MeToo pokret protiv seksualnog nasilja, važnije je nego ikad izbjegavati kostime koji seksualiziraju male djevojčice. Nažalost, puno kostima uključuje mini suknje, mrežaste čarape, majice bez naramenica i sličnu opremu u dječjim veličinama. Još više uznemirujuće je da reklamne fotografije često pokazuju djevojčice u seksualnim pozama i upravo takvim kostimima. Priključi se otporu i pokušaj svom djetetu nabaviti ili napraviti kostim koji je primjeren dobi

Stereotipni kostimi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lexi yost (@lexi.yost1913) on

Zašto se sve više govori o problemu stereotipnih kostima? Sve djevojčice su princeze, svi dječaci su superheroji. Iako naizgled problem nije očit, takve stereotipne uloge oblikuju dječju reprezentaciju o svijetu. Naravno da se radi samo o igri i zabavi, ali nažalost - ova igra nije izolirana. Ona stvara iste mjere kao što to rade mediji, igračke ili odjeća: "Samo šuti i budi lijepa" ili "Budi snažan i nemoj plakati". Iako maskiranje dopušta djeci da na jedan dan prekrše neka društvena pravila, roditelji izražavaju svoju brigu kako se ovdje radi samo o reprodukciji i kopiranju najgorih društvenih klišeja

Djevojcica Hot Dog Možda te zanima... Djevojčica pokazala da prava princeza može biti obučena i kao hot dog Vrtić

Rasno (ne)prikladni kostimi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Allie🍭Ollie (@ollie_popppp) on

Likovi iz crtića i filmova poput Mulan, Pocahontas, Moana ili Black Panther možda su popularni u mnogim kućanstvima, ali ako djeca ne dijele njihovu rasnu pozadinu, roditelji mogu ispasti neosjetljivi kostimiraju li dijete u jedan od tih likova. Jedna od popularnijih kampanja na tu temu, a o kojoj se posljednjih godina govori, svakako je ona američka 'We're a Culture, Not a Costume' koja se bavi problematičnom praksom 'kulturnog prisvajanja'

Odgajate li slatku princezu ili hrabru Pocahontas?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.