Školarci 25. siječnja 2023.

Kako dijete naučiti da jede zatvorenih usta?!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Neke stvari jednostavno želimo usaditi djetetu već od najranije dobi, a među njima je i bonton, odnosno lijepo ponašanje za stolom. Molim, hvala, izvoli, možeš li mi dodati… Volimo da dijete to zna, ali neće nas izludjeti ako „preskoči“ koji put. Ali ako mljacka dok jede… Uf!

Sjednete za stol, tišina je ili lagano svira radio u pozadini, obiteljski ručak kojem se veselite, a onda krene… Mljac, mljac, mljac. I ne zbog toga što je fina hrana, nego zato što ne zatvara usta dok jede. I tvoje je dijete, voliš ga i sve podržavaš, ali ovo jednostavno ne možeš. Nakon svih isprobanih taktika i tehnika, jednostavno ti dođe da se digneš i otiđeš od stola. I prvo što napraviš je pitaš Google: kako dijete naučiti da jede zatvorenih usta?!

Možda te zanima... Kako bi izgledao bonton da ga pišu djeca? Pročitaj 19 urnebesnih pravila... Vrtić

Kao prvo, u djetetovu obranu, moramo naglasiti jednu stvar: moguće je da mu je hrana finija kad jede otvorenih usta. Naime, upravo su do te činjenice došli znanstvenici sa Sveučilišta Oxford. Izvijestili su prije dvije godine još da su ustanovili kako bolje osjetimo hranu ako jedemo otvorenih usta, budući da hrana tada dopire do dijelova usta u kojima bolje osjetimo organske komponente hrane, zbog čega bolje osjetimo miris i imamo bolju ukupnu percepciju onog što jedemo.

No, tebi to nije bitno i mi te potpuno razumijemo. Na primjer, u azijskim kulturama je sasvim normalno jesti otvorenih usta, što se čak smatra znakom uživanja u hrani. Budući da nismo u, recimo Koreji, s pravom ćemo tražiti od djeteta ponašanje u skladu s našim bontonom. I s pravom ćeš se zapitati kako dijete naučiti da jede zatvorenih usta – pa neka ti kaže kad uživa u hrani riječima.

Kako dijete naučiti da jede zatvorenih usta

Svladajte bonton

Baš kao što djecu učimo razne druge stvari koje su važne za naš bonton, pa tako pozdravljamo poznate ljude kad ih sretnemo, kažemo 'hvala' kad nam netko nešto učini, kažemo 'molim' kad nam netko kaže 'hvala', tako ih trebamo učiti da se jede zatvorenih usta. Možda to neće „sjesti“ odmah, ali važno je to usaditi djetetu, pa će kad-tad početi provoditi u djelo. Uz korištenje i drugih taktika, po potrebi, naravno.

Mali zalogaji

Objasni djetetu, strpljivo i detaljno,  zašto je važno u usta stavljati male zalogaje. Osim što je tako lakše žvakati, to je i bolje za probavu, za organizam, jer se tako može svaki zalogaj više puta prožvakati, što je „bolje za trbuščić“. Što je manje hrane u ustima odjednom, veća je vjerojatnost da se jede zatvorenih usta.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Pokaži kako to izgleda

Ovo bi se djetetu moglo svidjeti, posebno ako je takve naravi da voli „gluposti“ – a većina ih je takvih u toj dobi, razumljivo. Stavi zalogaj u usta i pokaži djetetu kako to izgleda kad jedeš otvorenih usta. Napravi to dramski, jako otvarajući usta, djetetu pred očima, mljackaj, pa čak i „pljuckaj“ hranu povremeno. Što „odvratnije“, to bolje. Dijete će najvjerojatnije umirati od smijeha, ali shvatit će otprilike kako to izgleda, iako ne prizna da mu je to odbojno.

Pročitaj slikovnicu

Puno je slikovnica koje obrađuju pitanje bontona primjereno djeci. Pogledaj koja bi najviše odgovarala tvom djetetu i pokušaj na taj način provući ideju pristojnog ponašanja za stolom.

Smisli znak upozorenja

Sigurno ti je već dosta tog da za svakim obrokom ponavljaš pet, deset ili više puta „zatvori usta“, „ne mljackaj“ i slično. Dogovori s djetetom znak koji će značiti upravo to – zatvori usta dok jedeš. Kad primijetiš da dijete jede otvorenih usta, ulovi njegov pogled i pokaži mu znak. Ako ništa drugo, barem nećeš ometati ostali razgovor za stolom niti dosađivati djetetu.

Sustav nagrađivanja

Ovisno o djetetovim godinama, osmisli sustav nagrađivanja. Na primjer, nalijepi na hladnjak papir na kojem će pisati „Jeo/la sam zatvorenih usta“, pa svaki put nakon obroka kad to bude odgovaralo istini, neka dijete nalijepi neku naljepnicu ili stavi kvačicu. Kad skupi određeni broj naljepnica ili kvačica, može birati što će biti za večeru ili ručak idući dan. Sustavi i nagradu prilagodi djetetu.

No, u svakom slučaju, provjeri ima li dijete neke probleme koji bi mu mogli otežavati jedenje zatvorenih usta. Na primjer, ako mu je otežano disanje kroz nos, veća je vjerojatnost da će jesti otvorenih usta. Provjeri jesu li mu povećane tonzile i je li sa zdravstvene strane sve u redu. A onda možeš krenuti na poučavanje i ispravljanje.

Možda te zanima... Zašto se tvoj trogodišnjak ponaša kao 'trinejdžer'? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.