Native sadržaj Vrtim zdravi film 27. lipnja 2024.

Zabavno i dobro za tijelo: 5 aktivnosti u kojima može uživati cijela obitelj

Foto: Unsplash

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako odrastaju, djeca su sve manje aktivna i provode manje vremena u prirodi. Kako biste ih potaknuli na aktivnost, a u tome i sami uživali, isprobajte neku od ovih pet aktivnosti.

Većina roditelja spremno će priznati da nije lako pronaći aktivnosti koje djecu održavaju zdravima, zabavljaju ih i drže ih daleko od ekrana računala i pametnih telefona. Isto pokazuje i anketa provedena na gotovo četiri tisuće ispitanika - 71 % roditelja zabrinuto je zbog vremena koje njihova djeca provode ispred ekrana i kako bi to moglo utjecati na njihov razvoj. Također, takve aktivnosti oduzimaju im tako potrebno vrijeme provedeno na otvorenom. Rješenja osmišljena za ograničavanje vremena pred ekranom kreću se od instaliranja aplikacija za roditeljski nadzor do traženja djece da opravdaju svoju upotrebu tehnologije do uspostave detaljnih rasporeda korištenja uređaja u kućanstvu.

Iako su barem neke od ovih strategija učinkovite, roditeljima može biti iscrpljujuće provoditi ih i redovno kontrolirati drže li se djeca dogovora. Srećom, postoji jednostavnije rješenje, a to su zajedničke aktivnosti na otvorenom. Djeca najbolje uče primjerom, a ako s njima krenete u neku novu avanturu, veće su šanse da će ju htjeti ponoviti nego da im samo naredite da nešto rade. A koje aktivnosti odabrati? Imamo čak pet odličnih ideja!

Biciklizam 

Kada razmišljamo o prednostima vožnje bicikla, obično razmišljamo o njegovoj popularnosti kao obliku tjelovježbe ili načinu putovanja koji može pomoći u smanjenju ugljičnog otiska. Sve su te stvari istinite, međutim, to nisu jedine prednosti. Ispostavilo se da, posebno za djecu, biciklizam ima niz drugih prednosti kao što su što su vježbanje koordinacije i balansa te im poboljšava samopouzdanje i osjećaj zadovoljstva kada ga uspješno svladaju. I vi i djeca imat ćete brojne koristi od biciklizma kao tjelovježbe jer se radi o vježbi za cijelo tijelo koju pri tome izvodimo na suncu, uz cvrkut ptica i zelenilo prirode - može li bolje?

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Zajedničke šetnje uz koje se otkrivaju nova područja

Ako nemate bicikl ili jednostavno niste raspoloženi za bicikliranje, za aktivno popodne na otvorenom ne treba vam nikakva posebna oprema. Šetnje su iznimno koristan oblik tjelovježbe koji je često zanemaren pored trčanja i drugih sportova, ali ima velike benefite za vaš i vaše dijete. Osim što radi čuda za mentalno zdravlje, duga šetnja osigurat će i kvalitetniji san, a u isto vrijeme će poticati dječju maštu i avanturistički duh. Šetnje od najmanjih nogu razvijaju i motoričke vještine, a osnažuju i cijelo tijelo. Kako bi šetnje bile još zanimljivije, svaki put se zaputite u dio parka, naselja ili grada u kojem još niste bili, a možete i osmisliti kreativnu aktivnost u kojoj dijete treba sakupiti po jedan mali predmet koji odgovara svakoj duginoj boji. 

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Vrtlarenje

Prisjetite se kako ste kao mali i sami obožavali provoditi vrijeme u pijesku, blatu ili iskopavajući gliste ili gradeći dvorce od zemlje. Djeca i danas ovakve aktivnosti obožavaju, samo je sve manje prilika da se njima i bave. Omogućite im da svoju maštu i fine motoričke sposobnosti razvijaju u vlastitom vrtu ili pak onom zajedničkom, gradskom. Vrtlarenje je poprilično fizički zahtjevno kada se radi kako treba, a ako zajedno sa svojim djetetom posadite mali vrt u kojem će narasti barem jedna biljka, naučit ćete ga mnogo o odgovornosti, kako svako naše djelo ima posljedice, ali i važnu lekciju strpljenja. Zauzvrat će dijete biti sretno, fizički aktivno i na kraju dana imati kvalitetan san. 

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Vodena zabava

Bliži nam se ljeto što je idealno vrijeme za uživati u vodenoj zabavi, bilo da je ona u moru, rijeci ili jezeru. Plivanje, dobacivanje lopticom, ronjenje, traženje školjkica, kamenja ili promatranje podvodnog svijeta - sve su to aktivnosti koje su toliko zabavne da im nećete moći odoljeti niti vi. Ova aktivnost se ipak ne mora ograničiti samo na tople dane. Svi smo svjesni da se u blizini gotovo svakog doma nalazi odličan bazen, no nekada nas je potrebno na to podsjetiti. Zato krenite u novu vodenu avanturu bez obzira na vrijeme, a koristi za to će imati baš svaki mišić u tijelu. 

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Plesna večer za kišne dane

Svakako će se s vremena na vrijeme dogoditi da kišni dan upropasti sve planove na otvorenom, ali to ne znači da odmah trebaju uzeti joysticke u ruke ili biti prikovani za televizor. U takvoj situaciji je savršeno rješenje organizirati plesnu večer. Hoće li to biti tek pojačana glazba uz koju svi veselo skakućete ili ćete to shvatiti ozbiljno pa organizirati pravu malu zabavu, stvarno nije važno - ono što je važno je da se krećete i zabavljate. Već sama glazba potiče otpuštanje endorfina, hormona sreće, a kada tome dodamo i ples dobit ćemo savršenu aktivnost za sreću. Svakako dopustite da dijete izabere pjesme u kojima uživa i potičite ga u tome da razvija vlastiti ukus, velike su šanse da ćete se iznenaditi koliko pjesama uistinu poznaje. 

Usvajanje zdravih navika ne mora biti teško uz Nestlé edukativnu inicijativu Vrtim Zdravi Film! Hrvatski školski sportski savez i kompanija Nestle Adriatic već 13-tu godinu zajedno provode edukativnu inicijativu Vrtim Zdravi Film kojoj je cilj educirati učenike osnovnih škola o važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti. U Vrtim Zdravi Film kuharici roditelji i djeca mogu pronaći odlične ideje za uravnotežene obroke, a osim toga, u užurbanoj svakodnevici mogu se inspirirati Dnevnikom zdravih navika, kao i Tanjurom pravilne prehrane. Ove godine, inicijativa je usmjerena na aspekt redovite tjelovježbe i aktivnog bavljenja sportovima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.