Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 02. rujna 2023.

Zašto se tvoj trogodišnjak ponaša kao 'trinejdžer'?

Foto: Unsplash ; Malo dijete može se pretvoriti iz slatkog i nježnog bića u eksplozivno i tvrdoglavo malo, a naizgled tako veliko biće
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Tvoje dijete brzo odrasta i postaje svoj mali čovjek. Iako zvuči strašno, jako je uzbudljivo vidjeti kako odrasta u zreliju osobu. Počinje imati svoje mišljenje, zna što voli, a što ne voli i ima svoju osobnost. Pročitaj zašto se trogodišnjaci često ponašaju kao mali tinejdžeri

Definicija trinejdžera: "Maleni čovjek koji živi s tobom i koji prema rodnom listu ima tri godine, ali prema ponašanju je pravi tinejdžer." - Nepoznati autor

"Šššš. Mama, zauzet/a sam. Odlazi."

"Ne, ti si u kazni!"

"Pusti me, mogu sam/a!!"

Možda te zanima... Kolutanje očiju i ruka na boku: Živite li s trinejdžerom? Vrtić

Ovakve i slične izjave vjerojatno možeš čuti od svog trogodišnjeg djeteta - često drskog trinejdžera. U treptaju oka, malo dijete može se pretvoriti iz slatkog i nježnog bića u eksplozivno i tvrdoglavo malo, a naizgled tako veliko biće. 

Ako imaš malu trinejdžericu ili trinejdžera kod kuće, znaš kako svakodnevica ponekad zna biti poprilično zahtjevna. No prije nego li reagiraš na ovakvu fazu sa svojom drskošću, zapamti da je puno važnije primjerom pokazati dobro ponašanje nego istog trenutka zaustaviti 'loše ponašanje' svog trinejdžera.

Trogodišnjaci prolaze kroz ogromne promjene u ovoj fazi svojih života, stoga je psihoterapeutkinja Ilene S. Cohen objasnila zašto se često ponašaju kao mali tinejdžeri, odnosno popularno zvani trinejdžeri.

1. Uče kako se nositi sa svojim emocijama

Oko treće godine, djeca počinju razumjeti svoje emocije. Možda počinju prepoznavati svoje osjećaje s riječima. Međutim, još uvijek nisu razvojno spremni kontrolirati svoje emocije. Ako misle da je nešto zabavno, smijat će se nekontrolirano. Ako se nešto dogodi i osjećaju se tužno, plaču neutješno.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Njihove emocije su intenzivne i često se čine pretjerane, ali pokušaj biti strpljiva i razumjeti da u ovoj dobi djeca nemaju kapacitet da ispravno kontroliraju svoje emocije. 

2. Žele trenutno zadovoljstvo

Trogodišnjaci nemaju impulzivnu kontrolu. Ako osjećaju potrebu da nešto učine, reagirat će odmah bez razmišljanja. Primjerice, dijete će možda uzeti čokoladicu iz tvoje torbe čak i nakon što ćeš ti reći 'ne' ili će gurnuti drugo dijete kada se razljuti. Odgađanje trenutnog zadovoljstva uči se s vremenom i nije nešto što bi trogodišnjaci mogli u potpunosti razumjeti. 

Trogodišnjaci u pubertetu: Jesu li roditelji stvorili 'trinejdžere'?

3. Uče kako riješiti konflikt

Trogodišnjaci se mogu nositi s konfliktom na način da udaraju, grizu ili guraju. Budući da reagiraju u trenutku, ne razumiju razliku između prikladnih i neprikladnih vještina rješavanja problema. Važno je da roditelji pokažu djetetu da postoji ispravan i neispravan način izražavanja emocija i rješavanja problema s drugima, a to je opet najbolje učiniti razgovorom i vlastitim primjerom

4. Razvijaju smisao za humor

Vjerojatno si primijetila kako tvoje dijete razvija svoj vlastiti smisao za humor. Obožava te nasmijavati, smatra da su razgovori o kakačima i sličnim stvarima jako zabavni. Iako je tvoj smisao za humor vjerojatno drugačiji, zapamti da u ovoj fazi trogodišnjaci tek uče kako biti duhoviti

 | Author: Guliver Foto: Guliver

5. Uče o empatiji

Empatija se počinje razvijati upravo u ovoj dobi. Trogodišnjaci se mogu poistovjetiti s drugima kada su povrijeđeni i možeš očekivati reakciju kada pitaš svoje dijete kako se osjeća. Također može plakati ako misli da te je povrijedilo, posebno ako to nije htjelo učiniti. 

Možda te zanima... 7 stvari koje mala djeca čuju kad im kažeš 'NE' Vrtić

6. Uče se igrati s drugima

Djeca se s tri godine zapravo uče igrati s drugima. Prije te dobi postoji puno paralelne igre, ali u ovoj dobi počinju se više uključivati i sudjelovati u igri s drugima.

Tvoje dijete brzo odrasta i postaje svoj mali čovjek. Iako zvuči strašno, jako je uzbudljivo vidjeti kako dijete odrasta u zreliju osobu. Počinje imati svoje mišljenje, zna što voli, a što ne voli i ima svoju osobnost.

Svi znamo da naši trinejdžeri žele donositi odluke, ali nemaju uvijek vještine kojima mogu izvršiti određene zadatke. Gledajući dijete kako bira svoju odjevnu kombinaciju i stavlja je na sebe potpuno obrnuto može biti frustrirajuće - prirodno je da osjećamo potrebu da pomognemo. Ali treba zapamtiti da puno bolje pomažemo ako dopustimo djetetu da samo shvati i nauči neke stvari

9 zabavnih reakcija na loše navike djeteta

Roditelji trogodišnjaka trebaju zapamtiti da su dosljednost i strpljivost u ovoj dobi dvije ključne stvari. Ne shvaćaj njihove riječi osobno, ne uzimaj previše k srcu njihovo ponašanje i pokušaj objasniti kako stvari funkcioniraju bez velikih emocija i ljutnje. Naši trinejdžeri će imati puno manje ispada bijesa i puno se bolje snalaziti u životu ako se mi roditelji sami ponašamo kao odrasli. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.