Školarci 18. ožujka 2024.

Jessica Biel uči svoje sinove o mjesečnici: "Samo govorim istinu, onako kako jest"

Foto: Mario Anzuoni/REUTERS/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je pubertet i predpubertet vrijeme kad je djeci sve što se tiče „curica i dečki“ smiješno i neugodno im je o tom govoriti, neke je stvari važno objasniti na vrijeme, i to bez obzira na spol.

Kad postaneš roditelj, to je neupitno teško – sve u vezi roditeljstva – i svaka faza ima svoje probleme, svoje poteškoće, svaka je faza zabavna na svoj način i svaka teška na svoj način. No, mislim da će se svi roditelji složiti s tim da pubertet ima možda najviše zamki i klopki i izazova, te da je možda najteže snaći se upravo u tom razdoblju. I to ne samo roditeljima, nego i djeci – zbog čega je roditeljima još i teže.

Možda te zanima... Učiteljica dobila mjesečnicu u razredu, pa to usprkos nelagodi iskoristila kao priliku za učenje Školarci

Zamisli što sve mora proći i odraditi to tvoje dijete, s koliko se tog nosi, a zapravo mu ništa nije jasno… Sjećaš se tog osjećaja? Puno tog moraš objasniti, znaš već, dlačice, hormone, osjećaje, mirise, mjesečnicu… I obično kad kažemo mjesečnica, pomislimo na djevojčice. No, što je s dječacima? Mogu li oni i trebaju li odrastati bez točnog znanja o tom što je mjesečnica? Rekli bismo da i oni moraju znati i naučiti o tom, itekako, i to na vrijeme.

Zato je glumica Jessica Biel na vrijeme počela razmišljati kako to objasniti – svojim sinovima. Da, sinovima. I to nije samo objasnila njima sve što trebaju znati, nego je u suradnji s portalom Period.org izdala knjigu koja će izaći uskoro, pod nazivom „Dječja knjiga o mjesečnicama“. Cilj je knjige demistificirati i destigmatizirati mjesečnice u dječjim očima.

„Napisala sam ovu knjigu jer sam imala pitanja i s 30 i nešto godina i razmišljala o tome da želim osnovati obitelj,“ rekla je u videu na svom Instagram storyju Jessica Biel. „Nisam znala što se sve događa s mojim ciklusom i mislila sam da je to stvarno ludo, jer bih trebala znati te stvari, trebala bih znati te stvari! Trebala bih ih to doznati do svoje tridesete.“

Jessica Biel kaže da je tada počela ispitivati svoje prijateljice o istim stvarima koje ona nije znala, te da ni one nisu znale iste stvari. „Počela sam razmišljati u smislu 'OK, što je s roditeljima!?' Sad sam roditelj - kako da razgovaram sa svojom djecom o svim tim zanimljivim pitanjima koja će se pojaviti dok budu rasla i razvijala se?“

 

Biel je u postu na Instagramu objasnila da je knjiga za djecu o mjesečnicama namijenjena kao nešto što će potaknuti razgovor i tako pomoći djeci i njihovim roditeljima da razumiju ovu tjelesnu funkciju s kojom se mora nositi polovica svjetske populacije. Iako na dječake, svjesna je, mjesečnica neće utjecati jednako kao i na djevojke, činjenice o toj pojavi mogu biti zastrašujuće za dječake ako ih se ne demistificira na vrijeme. Nije lako objasniti dječacima zašto „krv izlazi iz vagine“, kad možda još ni ne znaju što je vagina. Biel je odlučna da će njezini sinovi - Silas (8) i Phineas (3) - biti dobro obrazovani kada su u pitanju ženska tijela.

„Moj način je da im samo kažem istinu o tome što se događa sa mnom i kako se osjećam, što mi se događa, i pokušavam to učiniti na način da im dajem istinite, stvarne, biološke, anatomski točne informacije ali i nešto što im neće biti previše opterećujuće,“ objasnila je na svom Instagram storyju. „Stoga radim polako, ali im govorim istinu i ne skrivam je od njih... samo govorim onako kako jest.“

I to je jedini pravi način!

Možda te zanima... Video za dokaz: Muškarci jednostavno ne mogu podnijeti menstrualne bolove Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.