Roditelji Zanimljivosti 15. rujna 2017.

Usredotočimo se na djetetovu snagu, bez obzira na teškoće

Foto: Marko Urbić
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svako je dijete jedinstveno i stoga je pristup svakom djetetu različit. Odgovornost je to koja ne pripada isključivo roditelju već čitavom društvu. Učiteljima, pedagozima, trenerima i svima koji će nekad komunicirati s djetetom

Ma kako različiti bili naši pristupi djeci, zajednička bi nam misija trebala biti ista. Učiniti sve da se dijete osjeća sigurno i prihvaćeno. Dijete s teškoćama u razvoju ima jednake potrebe i želje kao i svako drugo dijete i svaki drugi čovjek. Da je voljeno i da je dio zajednice. Ponekad ono nije u mogućnosti to reći ni pokazati. Ponekad se čini kako želi nešto sasvim drugo, nikako dodir ili pažnju.

"Misao vodilja CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora je pronaći dijete izvan bolesti ili pronaći dijete izvan njegovih nemogućnosti. Gledati u njegovu snagu, a ona je prije svega iskrena i snažna emocija - ljubav", ističe Zoran Vukić, umjetnički direktor CRVENIH NOSOVA.

 | Author: Marko Urbić Foto: Marko Urbić

Roditelji djece s teškoćama u razvoju kao i oni koji s njima rade, znaju da je njihova reakcija često odgođena ili preglasna. Ponekad udaljena i nejasna, ali je tu. Bez obzira na sve veće prilagodbe sustava djeci s teškoćama u razvoju, još uvijek teško prihvaćamo ono što ne razumijemo. Ne vjerujemo onome što nije sasvim jasno i ne trošimo vrijeme na ono što ne dobijemo odmah.

Dijete s teškoćama u razvoju ne funkcionira po principu odmah i sada. Njegov jezik ponekad je mnoštvo kodova koje ni jedan udžbenik ne može prevesti ni razjasniti. Ali zato ljubav može. Strpljenje i hrabrost omogućuje nam da budemo dio svijeta drugačijih, a jednakih.

CRVENI  NOSOVI sedam su godina posvetili nesvakidašnjem. Mijenjaju svijest onih koji ne vjeruju u snagu humora. Mijenjaju percepciju građana da je bolnička soba isključivo strašno i hladno mjesto, a rehabilitacijski centri zatvoreni i nepristupačni.

Karavan Orkestar interaktivna je glazbena predstava CRVENIH NOSOVA koja djeci s teškoćama daje mogućnost da budu ono što jesu, da zasjaju bez obzira na prepreke. Zahvaljujući donacijama građana, svakog se mjeseca klaunovi susreću s djecom i daju im prostor i vrijeme za reakciju, za emociju, u kojem god ona obliku došla. Ponekad je to vrisak zadovoljstva, ponekad zagrljaj, a ponekad tek snažan pogled prihvaćanja i radosti, ali uvijek neopisiva energija.

 | Author: Marko Petrović Foto: Marko Petrović

Karavan Orkestar dao je priliku građanima da zavire u svijet djece s teškoćama u razvoju. Donatori koji omogućuju ovaj program razgovaraju s prijateljima i obitelji. Svijet djece s teškoćama u razvoju prestaje biti dalek i stran. Njihova priča ulazi u domove i svakodnevice i prestaje biti nevažna.

"Klaunovi neće učiniti razliku samo djeci i njihovim roditeljima već će utjecati na opće mišljenje o ljudima s teškoćama u razvoju. Ljudi nas podržavaju i vjeruju nam i upravo je zato naša dužnost da im približimo ovaj svijet, sretan i autentičan", naglašava Zoran Vukić.

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori, posebno su educirani umjetnici, a redovito posjećuju 13 bolnica

Karavan Orkestar, program za djecu s teškoćama u razvoju, provodi se od početka 2017. godine. Zahvaljujući donacijama i podršci građana klaunovidoktori do sada su posjetili 12 institucija i izveli 24 predstave, od Zagreba i okolice do Rijeke, Pule i Splita. Ovim program CRVENI NOSOVI šire svoju misiju donošenja smijeha na centre za odgoj i obrazovanje te centre za rehabilitaciju. CRVENI NOSOVI klaunovidoktori, posebno educirani umjetnici, redovito posjećuju 13 bolnica (Zagreb, Osijek, Rijeka, Split, Zadar, Vinkovci i Vukovar) te 4 doma za starije i nemoćne. U CRVENIM NOSOVIMA djeluje 20 klaunovadoktora, posebno educiranih umjetnika za posjet zdravstvenim i socijalnim ustanovama. 

Možda te zanima... Crveni nosovi tijekom ljeta svaki tjedan posjećuju bolesnu djecu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.