Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 11. prosinca 2013.

Kako spriječiti dječji strah od doktora?

dijete kod doktora
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako je dijete mlađe od godinu dana najvažnije je da vi budete spremni i mirni, dijete jasličke dobi možete pripremiti igrajući se doktora, a ono vrtićke dobi odgovarajući na sva njegova pitanja. Pročitajte što reći djetetu prije posjeta liječniku, a što u ordinaciji

Priprema djeteta za liječnički pregled ili hospitalizaciju treba biti prilagođena njegovoj dobi i sposobnosti da razumije situaciju u kojoj će se naći.

Ako je riječ o dojenčetu, djetetu mlađem od godine dana, najvažnije je da se roditelj adekvatno pripremi, tj. da umanji vlastitu anksioznost. Najvažnije je da bude uz svoje dijete i pokaže mu da brine o njemu.

Ako je riječ o malom djetetu, do tri godine starosti, tada je dobro koristiti jednostavne slikovnice u kojima se prikazuje posjet zubaru ili pedijatru, izgled liječničke ordinacije, opreme i svega onoga što dijete može očekivati prilikom posjeta liječniku. Igrajte se s djetetom "liječnika", objasnite mu ono što će se događati (npr. vađenje krvi) pokazujući to na lutki.

Zbog karakteristika kognitivnog razvoja djeteta ove dobi, naglasak treba biti na smanjenju boli i skraćenju trajanja medicinskog zahvata te minimalnom razdvajanju od roditelja. U situacijama kada dijete mora biti odvojeno od roditelja, važna pomoć će mu biti njemu bliski i važni predmeti: dekica, jastučić, duda, drage igračke.

Za starije dijete možete primijeniti iste metode, ali ćete u objašnjavanje dodati više elemenata, onoliko koliko dijete može razumjeti.

Kada početi s pripremama?

Starije dijete možete početi pripremati tjedan dana prije pregleda. Možete usput spomenuti predstojeći posjet liječniku i na taj način dati priliku djetetu da samo pita što ga zanima, odnosno objasniti mu ono što želi znati. Dijete na ovaj način ima dovoljno vremena da razmisli o posjetu liječniku i postavi pitanja o onome što ga zanima ili zbog čega se brine.

Mlađe dijete teže poima vrijeme i može postati zbunjeno ili preplašeno ako mu prerano kažete za liječnički pregled. Stoga je posjet liječniku najbolje najaviti nekoliko dana unaprijed, a dan prije posjeta malo detaljnije objasniti o čemu je riječ. Prije samog zahvata objasnite djetetu ukratko, u 5 do 10 minuta, što će se događati.

Često nam se čini da mlađa djeca ne razumiju što se oko njih događa, pa mislimo da im to ni ne trebamo objašnjavati, bojeći se da ćemo ih samo dodatno uplašiti.

Što reći?

Najbolji način da pomognete djetetu je taj da budete iskreni u vezi s tim što će se događati:

 • počnite s podacima o tome kako će izgledati liječnička soba i tko sve može biti u njoj
 • uključite i osjetila, pokušajte opisati kako će soba mirisati, kakvi se zvukovi mogu čuti
 • objasnite osjećaje koje će vaše dijete možda doživjeti – što može biti pomalo zastrašujuće, a što malo boljeti
 • objasnite djetetu da je sasvim u redu da se boji. Dijete možda neće htjeti govoriti o svojim strahovima, pa ga pitajte boji li se njegova omiljena igračka pretrage, na primjer "Boji li se tvoj psić vaditi krv?"
 • recite djetetu da može plakati ili vikati ako ga bude boljelo
 • izbjegavajte izraze koji mogu prestrašiti vaše dijete, kao što su npr. "izrezati", "uspavati" ili "zašit će te"; koristite malo blaže riječi, kao što su "otvoriti" ili "pomoći ti da malo odspavaš"
 • objasnite djetetu kako ono samo može pomoći liječniku, stomatologu ili sestri te što ćete vi učiniti da mu pomognete – pjevati neku pjesmicu, zajedno brojati do deset, duboko disati i sl.
 • ako je riječ o redovnom liječničkom pregledu, objasnite da je to "pregled za zdravu djecu" i recite mu da će liječnik provjeriti kako raste i razvija se
 • ako je dijete bolesno, jednostavnim mu jezikom objasnite kako ga liječnik treba pregledati da bi saznao na koji će ga način izliječiti i pomoći mu da se osjeća bolje
 • spomenite djetetu i dobre stvari koje će se dogoditi nakon pregleda: otići će kući, osjećat će se bolje, nešto će novo naučiti

Kao roditelj vi najbolje poznajete svoje dijete i najmjerodavniji ste odlučiti na koji način ćete ga pripremiti za posjet liječniku. Ne zaboravite da se i sami morate pripremiti - prikupite sve potrebne informacije od liječnika, medicinske sestre ili putem interneta. Ako ste vi spremni i mirni, djelovat ćete tako i na svoje dijete, dijete će vam vjerovati i naučit će se suočavati s teškim, ponekad i bolnim situacijama.  

U ordinaciji

Što roditelj može činiti tijekom posjeta liječniku i tijekom pretrage:

 • pokažite da vam je stalo, da se brinete o svom djetetu, to je najvažnije!
 • ako je moguće, ostanite uz dijete. Dopušta li to procedura, držite ga u krilu ili za ruku
 • ako ne možete biti uz dijete, ostavite uz njega neki njegov omiljeni predmet, dekicu ili igračku
 • ako je potrebno, dajte djetetu jednostavne upute (jednu po jednu), koristite pritom riječ ili dvije da biste mu objasnili što treba učiniti - npr. "pogledaj gore"
 • zatražite od liječnika da pri medicinskom zahvatu bude što manje stranih osoba kako bi se vaše dijete osjećalo što sigurnije
 • da biste mogli ostvariti većinu ovih preporuka, važno je odabrati liječnika koji će imati dobar odnos s vašim djetetom. Važno je da liječnik razumije djetetove potrebe i strahove, da lako i prijateljski komunicira s djetetom
 • ako se pokazalo da je liječnik vašeg djeteta često kritički raspoložen, nekomunikativan, da djeluje nezainteresirano, nemojte se bojati potražiti drugog liječnika (pedijatra ili stomatologa). Raspitajte se kod drugih roditelja koje poznajete. Ako zdravstveno stanje vašeg djeteta zahtijeva odlazak specijalistima, tražite preporuku vašeg pedijatra, potražite nekoga tko je iskusan i kompetentan, a i prijateljski se ponaša prema djetetu

Sastavile Đulijana Badurina Serić i Gordana Boban, članice udruge Roda iz sljedećih izvora: Mladen Havelka: "Zdravstvena psihologija", Slap, Jastrebarsko, 1998.; www.hzzo-net.hr; www.savez-dnd.hr; stručna recenzija: dr.sc. Marina Grubić, bolnički psiholog KBC-a Rebro

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.