29. svibnja 2015.

Kako smanjiti dječji strah od liječnika i bijelih kuta?

bolnica za medvjediće
Foto: Promo
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kroz zabavne radionice, želi se osloboditi djecu straha od liječnika i bijelih kuta, omogućiti im da kroz igru prođu sve korake u procesu liječenja, ali ih i educirati o zdravlju, higijeni i ljudskom organizmu na zanimljiv i pristupačan način

U organizaciji dviju studentskih udruga - Studentske sekcije Hrvatskog liječničkog zbora (SSHLZ) i Europske medicinske studentske asocijacije (EMSA), već više od 10 godina organizira se projekt Bolnica za medvjediće. Usmjeren prvenstveno djeci predškolske dobi, projekt je pokrenut s ciljem otklanjanja straha od bijelih kuta, koji se kod djece često javlja iz straha od nepoznatog te često neugodnih okolnosti u kojima se dijete nalazi kad se razboli i prvi put susreće sa liječnicima i zdravstvenim djelatnicima. 

Na zabavan i interaktivan način, posebno osmišljenim radionicama nastoji se djecu upoznati s radom liječnika, načinom funkcioniranja liječničke ordinacije te postupcima i liječničkim priborom kojima se liječnik služi prilikom pregleda, kako bi ih se na taj način pripremilo na situaciju u kojoj će i oni sami biti bolesni i trebati pregled liječnika te na taj način umanjiti potencijalni strah koji bi se pritom mogao javiti. Pritom dijete zauzima ulogu staratelja, koji dovodi svoju plišanu igračku liječniku te ju zajedno kroz igru pregledavaju i liječe. U radionicama sudjeluju studenti medicine svih godina, koji na ovaj način razvijaju svoje komunikacijske vještine i grade kvalitetan odnos između djece i zdravstvenih djelatnika.

Zdrave navike od najranije dobi

Središnje dvodnevno događanje, radionica "Bolnica za medvjediće" održat će se u zagrebačkom parku Zrinjevac u petak 29.05.2015. i subotu 30.05.2015.Tom će prigodom u parku Zrinjevac biti velika Bolnica za medvjediće, koja će kao i prava bolnica imati svoju ordinaciju, čekaonicu, kiruršku salu te ljekarnu i laboratorij, kako bi zainteresirana djeca mogla proći sve korake u procesu liječenja, a pritom i puno toga naučiti. Osim bolnice, koja će oba dana biti otvorena od 9h do 19h i spremno dočekati sve mališane i njihove bolesne plišance, na Zrinjevcu će se tijekom ta dva dana naći još i pregršt radionica.

bolnica za medvjediće | Author: Promo Foto: Promo

Za dodatnu edukaciju djece, u suradnji sa Hrvatskim društvom stomatologa, projektom Petica – igrom do zdravlja te studentima Farmaceutsko - biokemijskog fakulteta, bit će organizirane i radionice o zdravoj prehrani, tjelesnoj aktivnosti i pravilnom pranju ruku i zuba, čime želimo naglasiti važnost pravilne higijene i zdravih navika od najranije dobi.

Roditelji koji dođu sa svojim mališanima imat će priliku u subotu ujutro naučiti kako pomoći svom djetetu u hitnim slučajevima kao što su gušenje i različita nesretna stanja te kako reagirati u takvim situacijama, čemu će ih podučiti stručnjaci iz Hrvatskog društva za reanimatologiju te roditelji iz udruge Veliko srce malom srcu. Otorinolaringolozi iz Bolnice Sestara Milosrdnica u Zagrebu će ih na interaktivan način podučiti kako pomoći svojoj djeci kad su u pitanju bolesti uha, grla i nosa, jedne od najčešćih bolesti u dječjoj dobi.

Program dodatnih radionica:
Petak
29.05.2015.
    12.30 - 15.00 Sapunčić - Kada, kako i zašto prati ruke?
    15.30 - 18.30 Petica - igrom do zdravlja (zdrava prehrana i tjelesna aktivnosti)
    18.30 - 19.30 Lutkarska predstava ‘’Umišljena mišica’’

Subota 30.05.2015.
    9.00 - 12.00 Sekunde koje život znače - hitna stanja kod djece
    12.30 - 15.00 Bolesti uha, grla i nosa - kako spriječiti, a ako zatreba i liječiti
    15.30 - 18.00 Šarene četkice za čiste i zdrave zubiće
    18.30 - 19.00 Pleši i pjevaj s nama

600 djece naučilo je zašto su važni zdrava hrana i sport

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.