Roditelji Zanimljivosti 26. travnja 2021.

Kako su zaposlene majke i trudnice postale zvijezde ovogodišnje dodjele Oscara?

Foto: POOL/Reuters/PIXSELL Emerald Fennell osvojila Oscar
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

93. dodjela nagrade Oscar u znaku žena, majka i trudnica!

U Hollywoodu je sinoć održana 93. dodjela nagrade Oscar. Dodjelu su obilježili rekordi; Chloe Zhao postala je druga žena i prva nebijelkinja koja je osvojila nagradu za režiju, ove je godine nominirano više žena nego ikad, a Yuh-jung Youn je postala prva Koreanka koja je osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu.

Zahvala sinovima...

Jedan od najdirljivijih trenutaka u dugoj i nezaboravnoj noći dodjele Oscara dogodio se kada je južnokorejska glumica Youn Yuh-Jung osvojila nagradu za najbolju sporednu glumicu za ulogu u filmu Minari. U svom govoru i zahvali izravno se obratila svojim sinovima. "Željela bih zahvaliti svojim dečkima koji me tjeraju da izlazim i radim", rekla je 73-godišnja izvođačica - koja je ujedno i prva korejska glumica koja je pobijedio u svojoj kategoriji, mašući zlatnim kipićem rekla je: "Ovo je rezultat - jer se mama toliko trudila."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @isthisfilmschool

Režiranje u visokom stupnju trudnoće

Youn nije jedina majka koja je osvojila velike nagrade na Oscarima 2021; kad je perspektivna redateljica i scenaristica Emerald Fennell izašla na pozornicu kako bi primila nagradu za najbolji originalni scenarij, ugledali smo trudnički trbuščić. Naime, mlada je redateljica trudna s drugim djetetom. No, Fennel je ujedno i prva žena koja je osvojila Oscara za najbolji scenarij u posljednjih 13 godina. Tijekom snimanja filma, Fennell je bila u sedmom mjesecu trudnoće s prvim djetetom i rekla je da to iskustvo "nije bilo tako loše", napominjući da "žene rade puno teže stvari - puno teže stvari - od režiranja filmova u sedmom mjesecu trudnoće", ali svejedno je teško ne biti impresioniran njezinim energijom. 

Zahvala mami...

Jedan od najšarmantnijih trenutaka ovogodišnje dodjele Oscara također bio je usmjeren na još jednu mamu: nakon što je Daniel Kaluuya izašao na scenu i primio nagradu za najboljeg sporednog glumca za ulogu u Judas and the Black Messiah, odao je počast (i dobro nasmijao) majku koja je sjedila u publici. Glumac je rekao: "Zahvalio bih svojoj mami. Puno ti hvala za sve što si učinila za mene. Dala si mi sve, dala si mi tvorničke postavke kako bih danas mogao stajati u svojoj najvećoj visini", rekao je Kaluuya. "Moramo slaviti, moramo slaviti život", dodao je. "Dišemo, hodamo. Nevjerojatno je. Kao što su moja mama i moj otac imali seks - nevjerojatno! Tako sam sretan što sam živ i što ću proslaviti večeras." Emisija je potom pripala Kaluuyinoj majci, koja je izgledala ponosno i sretno! 

Majke mogu sve! 

Sve u svemu, dodjela Oscara je bila uzbudljiva noć za žene s djecom i trudnice, koje su dosad, nažalost, rijetko bile prisutne u industriji koja nastavlja diskriminirati i sistemski podcjenjivati ​​zaposlene majke. Naravno, nekoliko odabranih nagrada dodijeljenih majkama na najvećoj holivudskoj večeri ne može nadoknaditi nedostatak potpore u cijeloj industriji, ali lijepo je vidjeti kako žene poput Youn i Fennell postižu svoje ciljeve i nižu uspjehe u industriji zabave bez da kompromitiraju svoj identitet majki.

Prekrasno je vidjeti i kako zvijezda ovogodišnje dodjele, glumac Kaluuya odvaja vrijeme kako bi istaknuo svoju majku u jednom od najvećih trenutaka njegove karijere. U svakom slučaju, presretni smo što su žene, majke i trudnice bile u središtu ovogodišnje dodjele Oscara!

Izvor: www.vogue.com

Možda te zanima... Oscar 2020: Recenzija nominiranih animiranih dječjih filmova Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.