Školarci Slobodne aktivnosti 13. ožujka 2021.

TOM & JERRY: I roditelji će uživati u filmskoj verziji njihovog omiljenog crtića iz djetinjstva

Foto: Najsretnija beba
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Prva filmska adaptacija legendarnog crtića “Tom & Jerry” mješavina je igranog i animiranog filma. Vječni neprijatelji - mačak i miš, dosele se u luksuzni newyorški hotel baš za vrijeme pompoznog vjenčanja, pa ih se osoblje pokušava što prije riješiti. Glavni likovi i sve ostale životinje nisu realistično prikazane kao u “Kralju lavova”, već su naglašene kompjuterske animacije. To Tomu i Jerryju omogućuje iste nemoguće vratolomije kao u crtićima, što je malo neobično za gledati u kombinaciji sa stvarnim svijetom

Poput crtića, film počiva na slapstick gegovima i nasilju. Podosta nasilja. Miješanje fantazije i stvarnosti bi kod manje djece moglo pomutiti granice razlučivosti, pa bi bilo poželjno da roditelji prije gledanja objasne djeci opasnosti rekreiranja filmskih gegova. Tom i Jerry se začudo ne bore međusobno cijelo vrijeme, već se nakratko istinski pomire. To nudi podlogu za razgovor s djecom o rješavanju problema milom, a ne silom.

Za djecu: 8+

Za roditelje: Iako film nema baš materijala za odrasle, to ne znači da nostalgični roditelji ne mogu uživati u filmskoj verziji njihovog omiljenog crtića iz djetinjstva.

Nasilje: Ima ga u izobilju. Djeca koja su već gledale crtiće s ovim likovima ne bi trebala imati problema s nasiljem, što kod neke djece koja se prvi puta upoznaju s Tomom i Jerryjem možda neće biti slučaj. Roditelji bi svakako trebali porazgovarati s mlađom djecom o razlučivanju fantazije i stvarnosti, kako ne bi sami probali izvoditi neke nasilne i opasne prizore. Primjerice, ozlijeđivati kućne ljubimce ili se igrati sa strujom, konkretno - rezati kabele škarama!

Zastrašujući prizori: Radi se o komičnim situacijama kao u crtićima, pa je na nasilne prizore teško gledati kao zastrašujuće. No ipak, manjoj djeci bi neka stradavanja mačka Toma mogla biti zastrašujuća, bez obzira što ih uvijek preživi bez posljedica.

Rječnik: Primjeren za djecu.

Seks: Nema aluzija seksualne prirode.

Tempo: Normalan.

Možda te zanima... Kada je pravo vrijeme za prvi odlazak u kino? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.