Roditelji 26. rujna 2024.

Više od 70 posto mama uspoređuje se s mamama influencericama, pokazala je anketa

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi znamo da ono što gledamo na društvenim mrežama ne odgovara uvijek stvarnosti i istini, odnosno stvarnom životu. Pa ipak, nije lako odoljeti i ne usporediti se s onima koje pratimo…

Savršeni domovi, savršene fotografije, savršeni životi, savršene mame, savršena djeca. Čista idila. Čak i kad se žele predstaviti ne-savršenima, opet to izgleda – savršeno. I sve to pratiš i gledaš i slušaš, misleći kako ti nisi ni blizu tom. I sama sebi kažeš 'ma daj, pa to je sve fejk!' i znaš da si u pravu. No, ipak te kopka onaj mali crv sumnje koji ti govori da nisi dovoljno dobra i da bi i ti trebala biti bolja.

Možda te zanima... Influenceri moraju svojoj djeci platiti pojavljivanje na društvenim mrežama? 'Morate biti etični' Roditelji

Da, uspoređivanje s onima koji su, kako nam se čini, bolji od nas, savršeniji od nas, nije nikad dobra ideja, ali je činjenica da si nekad jednostavno ne možemo pomoći. Majčinstvo je posebno podložno tom uspoređivanju koje nam uglavnom uopće ne pogoduje i ne čini dobro.

Usprkos svim korisnim informacijama i zasluženoj podršci koju možemo pronaći na društvenim mrežama, lako je upasti u zamku majčinske krivnje. Ta je krivnja postojala i davno prije društvenih mreža, naravno, ali činjenica je da ju je taj virtualni prostor učinio samo još gorom. Ako se boriš s tom krivnjom, društvene mreže i mame influencerice neće ti uopće pomoći u tom, a teško se tom oduprijeti.

Nova anketa koju je provela tvrtka Little Sleepies pokazala je da se velika većina mama uspoređivala s drugim mamama na društvenim mrežama, a to itekako pridonosi toksičnom učinku na naše mentalno zdravlje. U sklopu ankete ispitano je 1000 mama s djecom u dobi od 10 godina i manje koje koriste društvene mreže, a one su podijelile svoja razmišljanja o majčinskoj krivnji.

Njihovi odgovori potvrdili su ono što mnogi znaju da je istina: roditeljstvo u eri društvenih mreža usred beskrajnih hranjenja djece nije laka stvar.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Gotovo tri četvrtine ispitanih mama (72,5%) rekle su da se uspoređuju s drugim mamama na društvenim mrežama. Da, velika je šansa da čak i one koje kažu da to ne čine, zapravo to – čine.  Od tog broja, 24,5% kažu da to čine često, a 48% ponekad. Gotovo svaka peta mama (18,8%) primjećuje da su društveni mediji negativno utjecali na njezin stil roditeljstva, a 40,6% ispitanica priznaje da ponekad uspoređuju razvoj svog djeteta s razvojem djeteta mama influencerica. Gotovo 35% izjavilo je da osjeća pritisak da moraju stvarati i dijeliti sadržaj koji prikazuje „savršeno“ roditeljstvo i stil života.

Stvarno nije dobro

Nije li to tako opterećujuće? Nije li to zapravo tužno? No, nije li to zapravo ionako sasvim u skladu s današnjim svijetom i slikom svijeta koju imamo i stvaramo? I onda se pitamo zašto je majčinstvo sve teže…

Ne čudi, stoga, niti ovo: više od polovice mama (52,5%) priznaju da ponekad osjećaju majčinsku krivnju, dok 24,3% to često osjeća. Od te polovice, gotovo 60% mama primjećuje vezu između krivnje koju osjećaju i onoga što vide i dožive od drugih roditelja i mama influencerica na internetu.

Dakle, ako si i ti među onima koji se ovako osjećaju, nadamo se da je lakše znati da nisi sama u tom. No, isto tako, nadamo se da će ti to pomoći barem se malo odmaknuti od takvog sadržaja – bilo da je to tako da prestaneš pratiti neke koji produciraju takav sadržaj ili da osvijestiš da to nije realnost. Jer istraživanja su ranije pokazala da idealizirani prikazi majčinstva mogu negativno utjecati na mentalno i fizičko stanje mama, te pridonijeti osjećaju tjeskobe, zavisti, srama i uspoređivanja.

Koliko god teško bilo, udaljavanje od društvenih medija – čak i na samo nekoliko sati, ali uvijek je bolje duže – može pomoći smanjiti te neugodne osjećaje. Čuvaj se, kako god to rješavala, jer ovi osjećaji ne donose ništa dobro ni tebi, ni djeci, niti cijeloj obitelj.

Možda te zanima... Mame influencerice čine štetu novim mamama – i to su rezultati istraživanja Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.