Beba 02. travnja 2024.

Mame influencerice čine štetu novim mamama – i to su rezultati istraživanja

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Već znamo da se istražuju mnoge stvari koje su nam nekad besmislene. No, nekad nam potvrda za neko naše razmišljanje, baš kao nešto što opovrgne naše mišljenje, dobro dođe.

Možemo s velikom sigurnošću reći da će mnoge među vama na ove retke reagirati otprilike rečenicom „Ma nemoj me zezati, recite mi nešto što ne znam!“ No, isto tako možemo s velikom sigurnošću reći da će mnoge reagirati razmišljanjem koje ide u smjeru: „Ma baš me briga, svatko gleda svoja posla i svi sretni.“

Možda te zanima... Savršeno je objasnila zašto je stereotip ''supermame'' ustvari vrlo toksičan i loš Roditelji

I svi su u pravu. Baš svaka strana u ovoj priči je u pravu. Svatko ima svoj zadatak, svatko ima svoj posao, svatko ima svoj put i svoju priču. I svatko može utjecati samo na sebe. Pored svega, moramo naglasiti da niti jednu stranu ne optužujemo niti se priklanjamo ijednoj strani, nego jednostavno prenosimo činjenice koje je netko objavio.

E, sad, nakon tolikog uvoda, da kažemo i o čem se radi: istraživanje je pokazalo da mame influencerice mogu učiniti više štete nego koristi novim mamama. I dajemo vremena za reakcije…

Rezultati istraživanja objavljeni su u Journal of Broadcasting & Electronic Media, a ti rezultati pokazali su da dotjerani ili idealizirani prikazi majčinstva – odnosno sve ono o čem smo već puno puta pisali, kao što je pretjerano čista kuća, isključivo sretna djeca, savršena frizura i šminka – u primjerima koji se dijele na društvenim mrežama mogu povećati tjeskobu i zavist kod novih mama.

Osjetljivo razdoblje

Naime, istraživači sa Sveučilišta Nebraska-Lincoln ispitali su 464 nove mame koje su pokušavale shvatiti mogu li ih određene osobine koje su na neki način usvojile time što su postale mame učiniti osjetljivijima na negativne učinke idealiziranih prikaza majčinstva koji se dijele na internetu.

Sve u svemu, ustanovili su da one pretjerano glamurozne objave na društvenim mrežama negativno utječu na one mame koje su sklonije „društvenim usporedbama“. Kod tih istih majki ustanovljena je veća vjerojatnost da postanu manje uvjerene u vlastite roditeljske sposobnosti nakon poistovjećivanja s ovim postovima.

„Svi mi imamo tendenciju uspoređivanja, ali neki od nas su skloniji uspoređivanju od drugih,“ rekla je voditeljica istraživanja Ciera Kirkpatrick u svojoj izjavi. „Ako znamo kako ti postovi utječu na majke i da su više štetni za određene majke, onda nam to pomaže, sa stajališta strateških zdravstvenih komunikacija ili zdravstvenih radnika.“

Videi su manji pritisak

Određivanje tko bi mogao biti ranjiviji na negativne utjecaje društvenih medija omogućit će stručnjacima da interveniraju prije nego što negativni utjecaji počnu uzimati danak. Kirkpatrick je također primijetila da je algoritamska promjena s fotografije na video (tj. TikTok, Instagram Reels) smanjio broj savršenih objava jer je manje mogućnosti uređivanja i insceniranja.

„Mislim da je bilo jednostavnije, uz fotografiju, uhvatiti točno ono što želite i izostaviti sve ostalo,“ komentirala je Kirkpatrick. „Malo je teže osigurati da je sve savršeno u videu, a vidjela sam da se sve više pokušava prikazivati realistične prikaze majčinstva dok sam prikupljala takve postove za sljedeću studiju.“

Međutim, mame koje su podložne usporedbi nisu u potpunosti oslobođene osjećaja manje vrijednosti uz video sadržaje mama influencerica. Kirkpatrick je ustanovila da je možda postoje stvari koje uz idealizaciju pogoršavaju stvari novim mamama.

„Imam puno primjera mama nakon poroda koje pokazuju svoje stvari koje moraju imati - kolijevku od 1000 dolara ili perilicu boca od 300 dolara, te stvarno skupe stvari - i to vjerojatno stvara pritisak na majke,“ kaže Kirkpatrick, te dodaje: „Ili videozapise o 'tipičnom danu' koji prikazuju mamu nakon poroda kako planira obrok ili čisti svoju kuću svake večeri. To samo pojačava pritisak.

Ne prozivamo nikog, ponavljamo, niti mislimo da netko nešto pogrešno radi. Zaključit ćemo samo da mamama danas nije lako…

Možda te zanima... Kako da se pomirim s tim da mi dom nikad neće biti savršeno uredan? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.