Roditelji Sretna mama 17. ožujka 2024.

Dijete ne treba savršenu, treba samo smirenu mamu!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Smirena mama nije mama koja nikada ne osjeća negativne emocije...

Jedna je majka iskreno ispričala kako se nosi s različitim emocijama, a njezine misli prenosimo u nastavku. 

"Jednu sam noć pripremala kćer za spavanje, imali smo našu uobičajenu večernju rutinu. Kćer je neprestano mijenjala raspoloženja od nervoze i cviljenja do radosti i smijeha. Znala sam da joj izlaze novi zubi, pa sam shvaćala zašto se tako ponaša. Tog su me jutra klinci probudili posebno rano, tako da sam osjećala kako se moje strpljenje polako iscrpljuje i bliži kraju. 

Na kraju, počela sam se osjećati frustrirano i jednostavno sam počela ponavljati u svojoj glavi "idi spavati" - i to glasno. Gotovo odmah počela sam osjećati krivnju i sram. Pitala sam se: kakva sam ja to mama? Sljedećeg jutra kad sam se probudila pomislila sam "smirena mama" nije mama koja nikad ne osjeća i negativne emocije!

žena, šalica Možda te zanima... Sretna mama je najbolja mama Roditelji

Svi osjećaji su u redu, ali svako ponašanje nije!

Kao majke, svakodnevno se susrećemo sa širokim spektrom emocija - od sreće i radosti, do straha i ljutnje ( hvala vam, hormoni i nedostatak sna). Ne, smirena, miroljubiva mama nije ona koja ne doživljava negativne emocije. Ona je ta koja preuzima vlasništvo nad tim osjećajima i trudi se da ih ne prenese na svoje dijete ili druge. Učimo svoju djecu da su svi su osjećaji u redu, ali da svako ponašanje nije i ne može biti u redu.  

Ne odnosi li se isto to i na iscrpljene majke koje očajnički žele da dijete spava,da mogu dovršiti pranje rublja, odgovoriti na e-mailove i možda ostaviti nekoliko minuta u danu za sebe.  Sve ovo govorim kako bih ti dala do znanja da ne postoji savršena mama. Osjetit ćeš niz (različitih) emocija i to je sasvim u redu! Važno je posjedovati te osjećaje, ispričati se ako ih oslobodiš pred drugima i poduzeti korake potrebne da bis se nosili s njima - čak i ako to povremeno znači vrištati u jastuk.

Prigrli emocije

Ako se neprestano boriš protiv osjećaja srama, krivnje ili bijesa nikako ne možeš mirno živjeti. Borba s njima može nas dovesti do toga da povrijedimo druge, posebno one koje volimo. Moramo prihvatiti i posjedovati svoje osjećaje - da, sve osjećaje, i sreću i ljubav, i tugu i strah i mnoge druge. To znači uživati ​​u dobrim osjećajima i prihvatiti ponekad i one loše. To je put ka pronalaženju mira! 

Možda te zanima... Kako manje vikati na djecu, ali zadržati roditeljski autoritet Roditelji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nohiter

    I am making 10,000 Dollars at home own laptop. Just do work online 2 to 4 hour properly. so and make my family happy and u can do Check it out what and do... ...... . https://bit.ly/39JrDqt

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.