Roditelji Sretna mama 29. rujna 2015.

Dijete više nije razlog za brak!

vjenčanje, svadba, brak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako su parovi koji su dobili dijete prije braka, imali veći rizik za razvod nego oni koji su dobili dijete u braku, novo istraživanje pokazuje da to više nije točno. A mame na forumu Klokanice raspravljaju o osnivanju obitelji prije braka i razlozima za i protiv braka

Sve više parova počinje zajednički život i odlučuje se na osnivanje obitelji prije ulaska u brak. Takvi parovi, osim što su bili stigmatizirani, imali su i veći rizik za razvod. Međutim, novo istraživanje otkrilo je da to više nije točno.

Istraživači su usporedili podatke o oko 6000 parova koji su prvo dijete dobili između 1985. i 1995. s onima koji su prvo dijete dobili između 1997. i 2010. Broj parova koji su dobili prvo dijete prije braka skoro se udvostručio u ta dva desetljeća, od 17 do 35 posto, iako se puno manje parova odlučilo na brak nego što je to bilo u prošlosti. 48 posto onih koji su dobili dijete između 1997. i 2010. vjenčali su se unutar pet godina, u usporedbi s 59 posto onih koji su dobili dijete između 1985. i 1995.

Parovi iz 1995. koji su se vjenčali nakon rođenja djeteta, imali su 60 posto više šanse za razvod, a samo desetljeće kasnije, parovi koji su se vjenčali nakon rođenja djeteta, nisu imali veći rizik za razvod nego oni koji su već bili u braku prije djeteta.

Manje osuda nego u prošlosti

Dr.sc. Paul Hokemeyer, bračni i obiteljski terapeut, objasnio je da je danas sve manje osuda onih koji imaju dijete izvan braka. "Dijete rođeno izvan braka samo učvršćuje vezu i odluku para na brak jer to je onda nešto što su oni odabrali za svoju obitelj. Tako što je izbor umjesto da je obveza, brak takvim parovima označava nešto što oni žele prihvatiti, i ne osjećaju se kao da su zatočeni u njemu", kaže.

I na forumu Klokanice raspravlja se o osnivanju obitelji prije braka, a otvorila ju je čitateljica cloudy koja je pitala: "Svi oko nas tupe da trebamo to obaviti bar kod matičara jer će dijete do kraja života biti vanbračno. Nas dvoje u biti ni ne vidimo veliku svrhu braka jer smo već 7 godina skupa, od kojih 5 živimo skupa".

DarijaZ je komentirala: "Jedina razlika je da kod prijave djeteta, dečko mora potpisat izjavu da priznaje dijete kao njegovo. Mi nismo u braku, i nemamo se namjeru vjenčati, ne vidim gdje je tu problem, osim u onome da drugi očekuju jer se 'to tako radi'".

A Khalli je podijelila iskustvo svojih roditelja: "Ja sam dijete nevjenčanih roditelja. Nedavno sam vadila rodni list i jedino u čemu se razlikuje od suprugovog je što mi na poleđini piše da me otac priznaje kao svoju i da su se usuglasili da ću nositi njegovo prezime. Piše i da je mama 17 godina kasnije se udala za tatu i promijenila prezime. Sad su razvedeni!".

Svadba kasnije kad je beba veća

Većina mama i trudnica koje dijele iskustva u ovoj raspravi, nije u braku, a godinama prije rođenja djeteta, bile su u vezi i žive s partnerom i tvrde da brak ne bi ništa mijenjao u njihovoj vezi. No ipak mnoge mame s foruma razmišljaju o braku nakon rođenja djeteta.

"Ni mi nismo oženjeni, 5 godina smo zajedno, 4 živimo zajedno. Meni brak ništa ne predstavlja, ako ćemo se vjenčati onda će to biti kod matičara i neka fešta na otvorenom. Moj G bi se ženio krajem iduće godine, mislim da je njemu do zabave jer ni on ne vidi razliku između braka i vanbračne zajednice. Ja bih radije malo kasnije radila svadbu, kad beba ima 2,3 godine, ali ne predstavlja mi neku temu oko koje ću se zamarati", napisala je Luli2.

Luki5 kaže da ona i partner nisu htjeli vjenčanje na brzinu, samo zbog trudnoće. "Ni mi nismo u braku, imamo bebu koja će sad imati 2 mjeseca. Nismo bili u mogućnosti vjenčati se, a oduvijek pričamo o tome, tako da ćemo iduće ljeto napraviti vjenčanje i krštenje djeteta u jednom. Mislili smo se vjenčati kad završim faks, a kako sam zatrudnjela i saznali smo da sam trudna sa 4, 5 mjeseci, nismo htjeli na brzinu kod matičara jer oboje znamo da ćemo se vjenčati od samog početka, morali smo skupa prijavljivati dijete i to je jedina razlika, tako sad planiramo vjenčanje bez žurbe dostojno samog čina", objasnila je.

Jeste li se vjenčali prije ili nakon rođenja bebe? Uključite se u raspravu i podijelite svoje iskustvo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.