Roditelji Tatina zona 21. listopada 2017.

Potresno: Svaki tata treba čuti ovu poruku!

dear daddy
Foto: Screenshot
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Rodit ću se kao djevojčica, što znači da će me kad budem imala 14 dečki u razredu zvati kurvom, pi*kom i raznim drugim imenima. Naravno, samo iz zabave... to je nešto što dečki rade. Ti se nećeš brinuti zbog toga i ja to razumijem. Možda si i ti to radio dok si bio mlad, kako bi zadivio druge dečke', govori u videu glas još nerođene djevojčice

 

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, jedna od tri žene u svijetu doživjet će fizičko ili seksualno nasilje tijekom svog života, i to obično od svog partnera. Ova statistika potaknula je norveški ogranak humanitarne organizacije Care International na snimanje videa pod naslovom #DearDaddy, koji je od objave početkom prosinca 2015. samo na YouTubeu pregledan preko 13 milijuna puta, a postao je hit i na Facebooku. Neki kritičari ga smatraju pretjeranim, no možda je upravo to potrebno da bi se osvijestila veličina problema.

U videu glas još nerođene djevojčice svom tati poručuje kako i on treba raditi na sprečavanju nasilja nad ženama, puno prije nego se dogodi. Među ostalim, glas kaže:

"Rodit ću se kao djevojčica, što znači da će me kad budem imala 14 dečki u razredu zvati kurvom, pi*kom i raznim drugim imenima. Naravno, samo iz zabave... to je nešto što dečki rade. Ti se nećeš brinuti zbog toga i ja to razumijem. Možda si i ti to radio dok si bio mlad, kako bi zadivio druge dečke." 

Dalje objašnjava kako će je sa 16 dečki dirati dok je pijana, čak i nakon što je rekla ne. S 21 godinom, prije nego što upozna svog budućeg supruga, silovat će je obiteljski prijatelj čijim se uvredljivim šalama "tatica" uvijek smijao. 

"Onda napokon upoznam onog pravog i ti si tako sretan zbog mene, tatice, jer me on zbilja obožava i pametan je i ima super posao... ali jednog dana prestaje biti onaj pravi, a ja ne znam zašto. Čekaj, možda pretjerujem? Ja nisam tip žrtve. Odgojena sam da budem snažna i neovisna žena ali jedne noći za njega je jednostavno bilo previše... i nazvao me kurvom... onda me drugog dana udario... Tako sam zbunjena jer ga volim i mrzim i nisam sigurna jesam li zaista napravila nešto krivo. I onda me jednog dana gotovo ubio."

Djevojka govori kako se njoj to nije smjelo dogoditi - dobro je odgojena, doktorirala je i ima sjajan posao. Pa ipak, nije uspjela izbjeći zlostavljanje.

"Dragi tatice, ovo je usluga koju te želim zamoliti. Jedna stvar uvijek vodi drugoj, zato molim te zaustavi to prije nego što uopće dobije priliku da počne."

#DearDaddy video nosi snažnu, iako neugodnu poruku da nasilje u obitelji i seksualno nasilje ima duboke korijene. Ono što počne kao bezazlena šala među dječacima, kasnije može postati pravilo u životu muškarca. Nešto što je bilo "samo zabava", može postati način na koji on doživljava žene u svom životu i kako se odnosi prema njima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.