Roditelji Tatina zona 24. lipnja 2014.

'Ne trudim se biti dobar, nego najbolji otac svojim kćerima'

Damir Hoyka blizanke
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U pauzi između mijenjanja pelena i trčanja za svojim dvjema blizankama, 20-mjesečnom Tiom i Zoe, poznati fotograf Damir Hoyka otkrio nam je kako se osjećao kada je nakon 18 godina ponovno postao otac te kako izgleda jedan dan u njihovoj veseloj obitelji

"Znao sam što znači imati jedno dijete, ali dvoje... Malo sam se prestrašio kada sam saznao da ćemo dobiti blizanke, no sada mogu reći da nitko nije sretniji od mene. Život s blizankama je mnogo zahtjevniji, ali je zato i nagrada mnogo veća. Uživam provoditi vrijeme s Tiom i Zoe, a cure nas svaki dan iznenađuju nečim novim", kaže poznati fotograf i otac triju kćeri, 20-mjesečnih blizanki Tie i Zoe te 19-godišnje Eni, Damir Hoyka.

Uz svoje mezimice Hoyka je postao pravi stručnjak za prematanje pelena jer, kako kaže, uz blizance oba roditelja moraju biti podjednako angažirana. Za sebe kaže da se trudi biti ne dobar, nego najbolji otac svojim kćerima.

"Dok se jednoj mijenja pelena, i s drugom se mora nešto raditi jer inače nastaje kaos. To su čari života s blizancima", smije se poznati fotograf te dodaje kako se ponekad osjeća kao da je prošao specijalni trening.

"Svaki dan s mojim curama mi je i zgodna vježba za koncentraciju jer sam prisiljen obavljati više radnji odjednom. Mogu reći da sada puno bolje funkcioniram, pravi sam majstor multitaskinga", otkriva Hoyka.

Tia je srdačnija, a Zoe opreznija

Poznati fotograf iskreno nam je priznao kako su prvi mjeseci nakon rođenja blizanki bili poput mračnog perioda sve dok nisu počeli međusobno verbalno komunicirati i to kada su djevojčice imale 14 mjeseci.

"Sve je postalo mnogo lakše kada je uspostavljena verbalna komunikacija. Inzistirao sam da upoznaju riječi "da" i "ne". Gotovo tri tjedna sam svaki dan radio s njima kako bi naučile što znači da, a što ne. I to je bila prijelomna točka. Sada razumiju veliku većinu onoga što im govorimo, a svaka govori 50-ak riječi. Iako imaju jednake verbalne vještine, Tia voli puno više pričati i općenito je srdačnija i otvorenija, dok je Zoe promišljenija i opreznija", kaže ponosni tata.

Damir Hoyka | Author: Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Osim što se razlikuju karakterom, blizanke se razlikuju i fizičkim izgledom. Dok Tia sa svojom plavom kosom i svijetlim očima potpuno nalikuje tati, smeđokosa i tamnooka Zoe ista je mama, novinarka Alenka Ostrihon.

'Vodimo dnevnik razvoja'

Kako bi točno znali kada se koja djevojčica prvi puta nasmiješila, a kada prohodala, Hoyka i Alenka od prvog dana vode dnevnik njihovog razvoja u koji bilježe sve bitne trenutke u životima svojih blizanki. Ovaj angažirani otac čak je za svoje djevojčice snimio i kratki video koji će im pokazati kada postanu punoljetne.

"Dva sata prije njihovog rođenja snimio sam video u kojem sam iznio svoju viziju njihove budućnosti. Ne mogu vam otkriti više od toga jer ću im to pokazati tek kada napune 18 godina", smije se Hoyka. Premda je želio prisustvovati rođenju Tie i Zoe, djevojčice su rođene carskim rezom pa je Hoyka njihov dolazak na svijet ipak dočekao u bolničkoj čekaonici. Svoj prvi izlazak blizanke nisu dugo čekale jer su u prvu šetnju krenule već nakon deset dana.

"Svježi zrak djeci sigurno ne škodi pa smo tako s njima išli u šetnju vrlo brzo, već kada su napunile deset dana i od tada svakodnevno izlaze. Obavezno smo u parkiću svaki dan. Uvijek kažem da ne postoji loše vrijeme, već samo loša odjeća", smatra Hoyka. Sa svojim aktivnim roditeljima djevojčice su vrlo brzo krenule i na planinarenje i to kada su bile stare tri mjeseca.

"Čim smo ih mogli staviti u klokanicu, to smo i učinili. Tada su imale negdje tri mjeseca i to isto smatram jednom prekretnicom u njihovom razvoju. Do tada su samo mogle ležati, a od tada su počele i sudjelovati u onome što se oko njih događa", objašnjava fotograf.

Starija kći uživa s blizankama

Jedino putovanje koje Hoyka nikako ne bi preporučio roditeljima s malom djecom jest ljetovanje na moru.

"To nam nije bila pametna odluka. Djevojčice su imale osam mjeseci i samo smo im promijenili njihovu rutinu. One to nisu niti razumjele, niti im je to išta značilo i ponekad mi se čini da su u toj situaciji više roditelji upali u rutinu, odnosno da je to više ritual roditelja", kaže Hoyka.

Ponosi otac trudi se uživati u svakom trenutku sa svojim djevojčicama, a isto je pokušavao i sa svojom starijom kćeri, 19-godišnjom Eni.

Damir Hoyka | Author: Petar Glebov/PIXSELL Foto: Petar Glebov/PIXSELL

"Kad se rodila Eni, prijatelji su me stalno upozoravali čekaj da prohoda, krene u školu, počne izlaziti, no svaki korak nosi svoje izazove, u tom je i čar roditeljstva. Eni jedan tjedan provodi kod bivše supruge, a tjedan dana kod nas. Mogu reći da uživa s blizankama, a i one su jako sretne sa svojom starijom sestrom. Čim je vide, rašire ručice, smiju se i uživaju u maženju s Eni", kaže trostruki otac koji nam je otkrio i kako blizanke odgajaju trilingvalno – dok on s njima priča hrvatski, mama Alenka s Tiom i Zoe priča slovački, a starija sestra Eni uči ih njemački.  

(* Odjeću za snimanje osigurao je OshKosh, a obuću Froddo)

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.