Roditelji Sretna mama 28. listopada 2022.

Znanost kaže: Mame su sretnije i zadovoljnije kad djeca idu rano na spavanje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Brojna istraživanja dokazala su da rani odlazak u krevet pozitivno utječe na dječji razvoj i zdravlje, no sad su dokazali i da su majke zadovoljnije ako djeca ranije legnu

Netko će reći da nisam normalna (ili sam genijalac) jer moja djeca stara osam, šest i tri godine idu na spavanje prije 20 sati. Ne samo da se slažem s liječničkim preporukama da djeci za zdrav i sretan život treba dobar san, nego iskreno, cijenim i svoje slobodno vrijeme koje time dobijem, iskreno je napisala novinarka Melissa Willets za portal Parents.

Možda te zanima... Evo zašto sam odlučila da moja djeca idu na spavanje u 19 sati Vrtić

Njezina promišljanja potvrdila je i studija Growing Up Australia koja je više od desetljeća pratila tisuće djece i njihove navike spavanja. Znanstvenici su svake dvije godine razgovarali s djecom i njihovim roditeljima prateći njihovo psihičko i fizičko zdravlje. Ustanovili su kako su djeca koja su išla na spavanje prije 20:30 imala bolju kvalitetu života i bila su zdravija, a to se odnosilo i na njihove majke.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Willets pretpostavlja da je razlog činjenica kako su majke imale više vremena za svoje aktivnosti, mogle su popiti čašu vina ili razgovarati s drugim odraslima. Ako djeca nisu navikla na rani odlazak na spavanje, moglo bi biti teško priviknuti ih na novi raspored.

Treba stvoriti rutinu i držati je se. Ako već imate rutinu koju smatrate zadovoljavajućom, no ona počinje kasnije nego što biste željeli, pokušajte s laganom promjenom. Stavite djecu na spavanje 15 minuta ili pola sata ranije nego što je to uobičajeno. Nakon par tjedana, rutina bi trebala biti usvojena, a tada ćete otkriti prave koristi od toga, kako za sebe tako i za dijete.

Možda te zanima... Kako 'nagovoriti' bebu ili malo starije dijete na spavanje? Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.