Roditelji Sretna mama 30. prosinca 2022.

'Voljela bih da je moja mama ovdje da me vidi kao majku'

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako bih uopće mogla postati dobrom majkom kada se ne sjećam priča koje bih mogla ispričati o majci kakva je ona bila? Ženi je potrebna majka kako bi naučila kako da ona sama postane majka, zar ne?

Izgubila sam majku prije 22 godine. Nikada u životu nisam zamišljala da ću postati majka bez nje, započela je Alison Chawla svoje pismo za Motherly.

Moja se majka borila s rakom treće faze dok sam ja bila u tinejdžerskim godinama i pobijedila ga je. Nekim čudom preživjela je bolest nakon nekoliko mjeseci agresivne kemoterapije, zračenja i niza rizičnih operacija koje su utjecale na zdravlje srca. Ne samo da je pobijedila šanse i preživjela, već je bila i u remisiji skoro pet godina. Rečeno je kako je nakon pet godina remisije gotovo stopostotno jamstvo da se rak neće vratiti. Upravo smo se pripremali proslaviti to, a ja sam se napokon osjećala dovoljno sigurnom da se pokušamo ponovno povezati.

mama i beba Možda te zanima... Biti mama bez mame Roditelji

Nekoliko mjeseci kasnije, hladan vjetar prohujao je kroz naš mali gradić u New Jerseyju, bakin sat u hodniku se zaustavio, a isto je napravilo i majčino srce. Osjećala sam se paralizirano. Moj se svijet razbio u milijune komada i osjećala sam se kao da nemam druge nego da se spustim na koljena, sakupim te male komadiće i ponovno se pokušam sastaviti u živu osobu.

Moje svijet okrenut naopako. Iako sam vjerovala da će s vremenom bol zbog gubitka postajati lakša, nastavila sam se pitati kako ću ikada postati majka bez njezinog vodstva? Moje majke više nije bilo, a ni dijela mene koji je odnijela sa sobom. Nisam se mogla sjetiti ničega što je učinila za mene kad sam bila dijete i borila sam se da zadržim i zapamtim zvuk njezina glasa. Kako bih uopće mogla postati dobrom majkom kada se ne sjećam priča koje bih mogla ispričati o majci kakva je ona bila? Ženi je potrebna majka kako bi naučila kako da ona sama postane majka, zar ne?

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Pokušala sam uvjeriti sebe da ću biti zadovoljna bez djece, ali čim sam upoznala svog muža bilo je vrlo jasno da ćemo na ovaj svijet unijeti život. U kratkom vremenu smo se zaljubili, vjenčali i bila sam trudna s našom prvom kćeri. Istovremeno sam se osjećao euforično, ali i očajno. Čeznula sam za svojom majkom. Samo sam željela čuti njezin glas koji mi govori da ću biti prekrasna majka. Žudjela sam čuti kakva je njezina trudnoća bila i kakav joj je bio porođaj. 

Također, pojavio se još jedan strah. "Što ako ću i ja umrijeti mlada i ostaviti svoju djecu bez majke?" Bila sam usamljena i prestravljena. Osjećala sam se neugodno zbog količine pitanja koje sam željela postaviti prijateljima, ali nisam znala gdje drugdje i kome da se obratim. Bila sam očajna.

Nakon neprospavanih noći u kojim sam svoje odgovore tražila na Internetu, duboko sam se ukopala u svoje slomljeno srce i dala obećanje. Obećala sam svojoj kćeri da ću učiniti sve što mogu da budem najbolja majka i uzor za nju. 

Počela sam otvoreno dijeliti svoju priču s drugim ženama oko sebe. Nisam željela više skrivati ​​svoju borbu, već sam umjesto toga željela ispričati vlastitu priču kao žena koja je preživjela i uspjela. Htjela sam se povezati s drugim roditeljima koji su također mladi izgubili roditelje.

pismo majke kćeri Možda te zanima... Dirljivo pismo majke kćeri zbog kojeg ćete više cijeniti svoje roditelje Roditelji

Za mene je tada najvažnije bilo pronalaženje terapeuta koji se specijalizirao za postporođajnu depresiju i za nove majke koje su se također suočavale s tugom. Naši tjedni razgovori pomogli su mi da se oslobodim toliko strahova i dvojbi. Saznala sam da nisam sama. Ponovo sam preživjela - bila sam kći bez majke koja je sada bila majka s novom perspektivom za odgajanje djeteta na ovom svijetu. Ponovno sam imala nadu.

Kad bih mogla kontaktirati svakoga tko je imao to isto iskustvo, držala bih ih za ruke i uvjeravala ih da također nisu sami. Mnogo je nas koji smo prošli kroz ovu vrstu gubitka. Neki od nas izgubili su roditelje prije nego što su dobili djecu, drugi su izgubili roditelje ubrzo nakon rođenja djece i neminovno će drugi izgubiti roditelje kako vrijeme prolazi, a njihova djeca rastu. Nijedno iskustvo nije lakše od drugog i naučila sam da je transparentnost tvoje borbe ključ pronalaska pomoći i pružanja podrške.

Nastat će praznina. Nitko neće zamijeniti tvoju majku ili oca, ali zapamti da si ti došla od njih. Imaš njihove vještine i darove unutar sebe, pa čak i kada te boli, imaš ono što ti je potrebno da postaneš divan roditelj.

Možda te zanima... Pismo majke prvorođenom - hvala ti što si mi pokazala put! Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.