Roditelji Sretna mama 03. travnja 2017.

Može li mi Sud oduzeti dijete zbog financijske situacije?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jadranka Alač, dipl.iur. odgovara zabrinutoj čitateljici koja je pred razvodom i boji se da će joj Sud oduzeti dijete zbog financijske situacije

Muž i ja smo u jako lošim odnosima i rastat ćemo se. Imamo sina od 4 i pol godine za kojeg želim da ostane sa mnom. Strah me da ga sud i socijalna služba ne dodjele njemu, jer ja imam plaću od 3500 kn i kredit 500 kn, a ostalo ne znam baš je li mi dovoljno za platiti stan, režije, vrtić, hranu, benzin, jer bez auta ne mogu. Kakva su moja prava, koliko mi mora plaćati alimentaciju i koja prava imam od države kao samohrana majka kad se razvedemo? Molim vas da mi pomognete.

Ukoliko ste već donijeli konačnu odluku vezano za razvod braka i ako smatrate da nema više mogućnosti da se vaš brak u svom kvalitetnom obliku nastavi, predlažem vam u što kraćem roku službeno pokrenuti postupak jer ostati u zajednici, a pritom patiti iznutra će polako i sustavno utjecati na vas i vaše zdravlje, a posebno i na dijete koje sve te situacije gleda, pa nažalost osjeća i pamti. Bolje dva odvojena i sretnija roditelja, nego zajednica koja se održava na uređajima za disanje i u kojoj nitko ne napreduje. 

U vezi s vašim pitanjem, a zbog donošenja odluke s kojim će roditeljem živjeti dijete, Sud neće uzimati u obzir samo financijsko pitanje i vaše, odnosno suprugovo financijsko stanje. To je naime samo jedan od čimbenika prilikom donošenja takve iznimno važne odluke za cijelu obitelj. Sud će osim toga uzeti u obzir vaše i očeve roditeljske kompetencije, vezanost za dijete, činjenicu tko s djetetom provodi koliko vremena, na koji način se s djetetom odnosite te općenit dojam o djetetovom najboljem interesu, njegovim potrebama i pravima pri donošenju takve odluke.

razgovor mama dijete Možda te zanima... Kako s djecom razgovarati o razvodu? Školarci

Ukoliko suprug i vi ne postignete sporazum tijekom postupka o tome s kojim će roditeljem živjeti dijete, za očekivati je da će tijekom postupka biti provedeno sudsko vještačenje po vještaku psihijatru koje bi obuhvatilo vas roditelje, ali po procjeni suca, isti može odrediti da i vaš sin bude obuhvaćen navedenim vještačenjem. Ipak, nadam se da će brakorazvodni postupak proći sporazumno i bez ovog koraka jer svako zatezanje odnosa tijekom konfliktnog razvoda svakako negativno utječe na sve sudionike, a posebno na malu djecu kojima prvo uopće nije jasno što se točno događa, a osim toga budu još i vrlo često izvrgnuti neprimjerenim ponašanjima roditelja koji svoje međusobne probleme i sukobe prenose preko djeteta. Kako god išao razvod i koliko god vam se bilo ponekad teško suzdržati, to svakako pokušajte izbjeći jer time zaista ne činite uslugu niti sebi, a najmanje vašem sinu. 

Nemam dovoljno informacija u vašem pitanju glede primanja djetetovog oca, a podatke o prosječnim djetetovim potrebama možete pronaći na internetu, na stranicama Ministarstva socijalne politike i mladih. Za dijete dobi 4 godine u prosjeku se određuje alimentacija od 1.000,00-1.500,00 kn ovisno o njegovim eventualnim specifičnim potrebama, a svakako i o očevim, pa i vašim primanjima. Ukoliko roditelj koji ne živi s djetetom ima izvanprosječne prihode, sud može dosuditi i veću alimentaciju od navedene. 

sud, razvod, alimentacija, skrbništvo Možda te zanima... Tablica alimentacija za djecu u Hrvatskoj Roditelji

Prvi korak koji vas čeka je podnošenje zahtjeva za obvezno savjetovanje prije razvoda braka kod nadležnog Centra za socijalnu skrb nakon čega ćete biti pozvani vi i suprug na postupak savjetovanja i eventualno potpisivanje plana zajedničke roditeljske skrbi ukoliko postignete sporazum glede četiri najvažnija pitanja: pitanje samog razvoda bračnih drugova, pitanje s kojim će roditeljem živjeti dijete, koliko će drugi roditelj plaćati alimentaciju, te kada će se dijete viđati s roditeljem s kojim ne živi. 

Ako se zaključi plan roditeljske skrbi (također obrazac možete pronaći na stranicama Ministarstva na internetu), s izvješćem i zajedničkim planom ćete se uz sporazumni prijedlog obratiti nadležnom Sudu da provede postupak razvoda braka. 

Ako pak do sporazuma i zajedničkog roditeljskog plana ne dođe, tada vi kao tužiteljica podnosite tužbu radi razvoda braka i dostavljate sudu izvješće o savjetovanju kod nadležnog Centra za socijalnu skrb. Kako se radi o strogo formalnoj tužbi koja mora sadržavati sve bitne sastojke, posebno glede susreta i viđanja djeteta, uplate alimentacije i drugo, a niste u financijskoj mogućnosti angažirati odvjetnika, možete se obratiti Hrvatskoj odvjetničkoj komori da vam se dodijeli besplatna pravna pomoć za zastupanje u tom postupku. Kod konfliktnih razvoda, svakako savjetujem da angažirate stručnu pomoć. 

mama beba Možda te zanima... Pravni vodič za samohrane majke Beba

Sud će zatim provesti raspravu na kojoj će uzeti iskaze vas i vašeg supruga, te vam naložiti dostavu podataka o primanjima i ostale isprave koje sudac smatra bitnim za donošenje odluke, te provesti druge potrebne dokaze, pa i eventualno vještačenje koje sam ranije navela. 

Glede same pomoći od strane države, iskreno ću vam reći, nemojte puno očekivati. Dječji vrtići uglavnom daju dodatne bodove za upis u vrtićki boravak, možete kod nadležnog Centra za socijalnu skrb zatražiti podatke o mogućnosti primanja dječjeg doplatka, ali sve to opet ovisi o vašim primanjima, izdacima i visini alimentacije koju će sud dosuditi. 

Ako je konačna odluka o razvodu već donesena, želim vam da sve prođe što mirnije i uz što više razumijevanja s obje strane, a naravno sve to u interesu vašeg sina. Želim vam svako dobro!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.