Beba Zdravlje i njega bebe 29. rujna 2014.

Kakvu autosjedalicu treba vaš mališan?

beba autosjedalica
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema mnogim istraživanjima autosjedalice smanjuju rizik smrti uslijed sudara čak do 70% te rizik ozbiljnih ozljeda do 60%. Zaštite mališane na najbolji način, a ako ste u potrazi za autosjedalicom, Mondo vam poklanja i dodatni popust na kupovinu

Već prilikom prvog putovanja iz bolnice prema domu roditelji moraju preuzeti odgovornost i učiniti sve za maksimalnu sigurnost bebe prilikom putovanja. Slučajne ozljede djece u automobilu uzrok su znatno više smrtnih slučajeva nego bilo koje druge slučajne ozljede.

Zapamtite! Svoju djecu možete zaštititi sljedeći jednostavne sigurnosne mjere i učeći temeljna sigurnosna pravila.

Zašto vaše dijete treba autosjedalicu?

Sigurnost djeteta u autu nije dječja igra i zato nikako nemojte štedjeti na autosjedalici - jer djetetova sigurnost je neprocjenjiva. Na tržištu ima različitih vrsta autosjedalica, a prije kupnje bitno je raspitati se o kvaliteti. Osim toga, sigurnosne autosjedalice pripisuje i zakon, pa tako i koju vrstu autosjedalica određena dob djece zahtjeva.

Za početak pojasnit ćemo vrste autosjedalica:

Autokrevetić – za djecu s posebnim potrebama. Slični su običnim košarama za bebe ali imaju pojas za vezanje bebe i sistem za učvršćivanje u vozilo. Idealno ih je postaviti paralelno sa stražnjim naslonom sjedala automobila s glavom djeteta na sredini stražnjeg sjedala.

Autosjedalica – dijeli se u grupe:

Grupa 0: od rođenja do 10 kg
Grupa 0+: od rođenja do 13 kg
Grupa I: od 9 do 18 kg
Grupa II: od 15 do 25 kg
Grupa III: od 22 do 36 kg

Kombinirane autosjedalice mogu se koristiti u više grupa. Na hrvatskom se tržištu najčešće mogu naći kombinirane autosjedalice grupa 0/I (od 0 do 18 kg), i I/II/III (od 9 do 36 kg), a ponekad i u nekim drugim kombinacijama. One se postavljaju u različite položaje. Na primjer, kombinirana autosjedalica grupe 0/I se postavlja u smjeru suprotnom od vožnje, a kad dijete dostigne maksimalnu težinu autosjedalica se okreće i postavlja u smjeru vožnje.

Booster autosjedalica je zapravo podloška za sjedenje djeteta u sjedištu automobila. Starija djeca ih trebaju kako bi im se pomoglo da se sigurnosni pojas za odrasle ispravno podesi.

Kako na pravilan način koristiti dječju autosjedalicu?

Za početak, bitno je da autosjedalicu koristite uvijek, čak i ako se vozite po susjedstvu. Mnogo se nesreća dogodi baš u blizini doma, stoga uvijek valja biti na oprezu. Ne zaboravite, autosjedalica pruža maksimalnu sigurnost, samo ako je postavljena na pravilan način.

Autosjedalica za dijete prema hrvatskom zakonu o sigurnosti prometa na cestama mora biti na stražnjem sjedalu osobnog vozila, čak i onda kada proizvođač sjedalice dopušta njeno korištenje na prednjem sjedalu. Najsigurnije mjesto za njeno montiranje je sredina, jer je tamo dijete najudaljenije od bilo kojeg kuta u autu u koje bi se moglo udariti.

Sa svim novim autosjedalicama zasigurno ćete dobiti upute kako je pravilno montirati, a ako kupujete stariju autosjedalicu vodite računa o tome koliko je stara, je li možda već bila u sudaru, ima li sve dijelove. Generalno se preporučuje da kupite novu autosjedalicu kako bi vam bila zajamčena stopostotna sigurnost.

Zapamtite, najbitnije je kupiti autosjedalicu koja vašem djetetu u potpunosti odgovara, dakle treba biti proporcionalna djetetovim tjelesnim proporcijama. Prije kupovine dobro se informirajte o brendovima i odaberite samo najbolje za sigurnost vašeg mališana.

Mondo vam daruje popust na autosjedalice

Na Mondu izaberite autosjedalice za sve uzraste mališana poznatih i kvalitetnih brandova: Peg Perego, Recaro, Graco, Kiddy i dr. Sve do 3. listopada u ponoć Mondo vam poklanja 10% popusta na sve autosjedalice, a popust se odnosi i na već snižene cijene.

Popust će se obračunati nakon što artikl dodate u košaricu i upišete kod za popust. Vaš kod za popust je klok10. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.