Roditelji Sretna mama 28. siječnja 2014.

'Moj izbor je biti mama na puno radno vrijeme'

Jasmina
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kolumnistica Klokanice, Splićanka Jasmina ispričala nam je zašto svoje sinove, sedmogodišnjeg Vladimira i jednoipolgodišnjeg Vitalija, nije željela slati u vrtić te priznala kako brak i roditeljstvo doživljava kao novu životnu priliku

"Udala sam se relativno mlada, s 20 godina, tako da mogu reći da sam se odgojila uz svog partnera koji je ozbiljan, poslovan čovjek. Nažalost često putuje, ali vrijeme koje provodimo skupa je kvalitetno i to mi je bitno. Roditeljstvo nije puno promijenilo naš odnos, samo smo povezaniji, skupa stvaramo, podupiremo jedno drugo. Mogu reći da živim onako kako sam sanjala kao dijete", kaže Jasmina, kolumnistica Klokanice i autorica Facebook stranice 365 nijansi svakodnevne.

Na ideju za pokretanje Facebook stranice na kojoj uveseljava svoje prijatelje i poznanike duhovitim objavama vezanim za bračni i obiteljski život, došla je prije nekoliko mjeseci.

"Velika sam pričalica i jednom mi je prijateljica rekla da je šteta što nemam neku svoju stranicu ili blog gdje bih mogla svakodnevno nešto komentirati i da misli da bi to ljudima bilo zabavno", kaže 28-godišnja Jasmina iz Splita, a na pitanje kako je došla do upravo ovog naziva svoje stranice odgovara:

"Veliki sam ljubitelj knjiga, a kad bih god spomenula neku knjigu, svi iz društva bi počeli pričati o 'Pedeset nijansi sive', kao da je ta knjiga jedina koja postoji na svijetu. Osobno je čak i nisam pročitala jer ne čitam taj žanr, više sam za psihološke trilere, akciju i krimiće. Znam da je to nekakva sadomazo knjiga. Kad su me pitali zašto je ne želim pročitati, rekla sam da mene tu nema što fascinirati, jer hvala Bogu, u braku sam, imam uredan seksualni život i s mužem sam prošla 365 nijansi, a ne pedeset", nasmijala se.

Prvi put postala mama s 21 godinom

Mlada Splićanka mama je dvojice sinova, 7 i pol godišnjeg Vladimira i jednoipolgodišnjeg Vitalija, a mama je postala još kad je počela studirati na studiju sestrinstva.

"Nema najboljeg vremena za postati mama, postajete kad se osjetite spremno. Moja trudnoća je bila planirana, iščekivala sam svog sinčića s velikim nestrpljenjem i u nijednom trenutku nisam bila nespremna", priča i objašnjava da je slušala savjete i mame i svekrve, ali je radila po svom nahođenju i kako je osjećala da je ispravno.

"Kako sam studirala u to vrijeme, priskočila bi mi u pomoć mama ili teta i uvijek ću biti zahvalna na toj pomoći, jer s obzirom na suprugov poslovni ritam, ne bih imala nimalo vremena za sebe. Ne žalim što sam postala mama rano, danas imam veliko i samostalno školsko dijete, sve što sam zacrtala stigla sam ostvariti. Što se druge trudnoće tiče, htjela sam malo pričekati, nakon studija planirala sam malo raditi u struci iako sa suprugom vodim obiteljski posao - poslovne prostore i igraonicu za djecu. Rad u struci bi ipak bio 'točka na i' po pitanju mog osobnog ostvarenja", priča Jasmina, koja je prvostupnica sestrinstva.

Mlada mama koja vodi svoju igraonicu za djecu kaže da voli izgledati uglađeno i da svoj dress code prilagođava situaciji. "Kad sam s djecom nosim udobnu odjeću, uopće mi nije lijepo vidjeti ženu sređenu kao za izlazak dok trči za djetetom. Udobnost prije svega, jer se mnogo puta uvlačim u tunele i na tobogane s njima po igraonici ili nabijam loptu", kaže mama koja se u prvoj trudnoći udebljala samo sedam kilograma, a u drugoj šest.

"U devetom mjesecu trudnoće trbuh mi je izgledao kao da sam trudna pet mjeseci. Nisam imala ni grama za skinuti iza poroda, no ne volim to puno spominjati jer puno žena muku muči s kilama. Što se vježbanja tiče, ne vježbam, mišičava sam prirodno, ali planiram sad početi, čisto radi kondicije", objašnjava.

Starijem bratu imponira uloga zaštitnika

Među njenim sinovima razlika je šest godina, a mama kaže: "Stariji sin bratu se veselio dok je bio u trbuščiću, ali kad je stigao nije bio oduševljen što dijeli pažnju koja je bila usmjerena svih godina samo na njega. To je mana velike razlike u godinama među djecom i zbog toga držim da je mala razlika ipak mnogo bolja. Pričali smo s njim i pripremili ga na dolazak bebice, ali eto, reakcija ipak nije izostala. Sad se već navikao pa ih uhvatim kako se zajedno igraju, u grupi je potpuno preuzeo ulogu zaštitnika, starijeg brata i to mu malo imponira", priča ova ponosna i sretna mama i dodaje da je zadovoljna odnosom između braće.

"Vladimir je prvašić, ponosno mogu reći da je divno dijete, umjetnički nadaren, jako zreo za svoju dob, u školi za sad odličan. Vitalij ne ide u vrtić, tri sata dnevno čuva ga teta, ostalo je sa mnom. Ni Vladimir nije išao u vrtić, nisam bila zadovoljna načinom rada privatnih vrtića, smatram da su državni bolji, ali nije bilo mjesta, a nisam ga htjela gurati u velike grupe. Sama sam ga učila slova, brojeve i skupa smo prolazili pripreme za školu", priča.

Dok je studirala, Jasmini je mama pomagala oko brige za dijete, a za mlađeg Vitalija također kaže da ga ne planira slati u vrtić. "Imam sreću da mogu djecu voditi sa sobom na posao. Dnevno provedemo par sati u našoj igraonici, gdje se druže s klincima, tako da im socijalizacija nije problem", kaže mama kojoj je najvažnije da su joj djeca zdrava i da napreduju.

"Moguće je da će se pojaviti problemi kad dođe vrijeme puberteta pa razviju bunt, ali za sad je to pod mojom kontrolom. Ne volim baš da se muž miješa u odgoj djece, jer je malo s njima pa je popustljiv", rekla je i dodala da joj je najbitnija stavka u odgoju poštovanje.

"Ne učim svoju djecu na nagrade ako su dobri. Dijete sam koje potječe iz obitelji koja nije baš najbolje funkcionirala i brak i roditeljstvo su za mene nova prilika i mislim da zasad radim dobar posao", priznaje.

Pročitajte prvu Jasmininu kolumnu na Klokanici!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.