Roditelji 02. listopada 2024.

Smiješno jer je istinito: Mama i baka videom pokazale razlike u odgoju boomera i milenijalaca

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Generacijski jaz vidljiv je u nebrojenim situacijama, a možda je najvidljiviji u odgoju, odnosno pristupu odgoju. U tridesetak godina stvorila se jako velika razlika…

Koliko se često zgroziš nad nekom metodom ili rečenicom ili postupkom tvojih roditelja ili nekih drugih ljudi te generacije, kad se radi o odgoju djece? I znamo da nećeš odgovoriti 'nikad' jer smo se svi našli u nekoj takvoj situaciji, u nevjerici gledajući što to ta osoba izgovara, pa onda 'popravljajući' stvari s djetetom nakon tog, misleći u sebi kako si ti uopće danas pri zdravoj pameti kad si slušala takve rečenice i odrastala uz takav odgoj.

Da, nekad pretjeramo, naravno. Nekad to mislimo s pravom, također. Ali sve to skupa može ti biti – zanimljivo, iritantno ili smiješno. Komičarka i spisateljica Taylor Wolfe odabrala je da će joj to biti smiješno, baš kao i njena mama. Na svom Instagram računu @thedailytay ova je milenijalka objavila video koji je snimila sa svojom mamom, boomericom, i taj je video osvojio simpatije milijuna, doslovno. S razlogom, rekli bismo, jer je stvarno urnebesan.

Video pokazuje baku koja se obraća unuci s kojom provodi vrijeme, a nakon svake upute, rečenice, opaske, javlja se mama koja ju – ispravlja. Mama predstavlja i zalaže se za nježno roditeljstvo, a baka nije baš upoznata s takvim pristupom odgoju, pa sve izgovara instinktivno, kako je, vjerojatno, činila i sa svojom kćeri. Sve su to naizgled bezazlene, obične rečenice, ali mama ju ispravlja.

Dok se djevojčica igra na toboganu, baka kaže „Budi oprezan“, na što mama kaže da se to više tako ne govori, nego se kaže „Imaš neki plan u vezi ovog?“ Baka pogleda mamu, u čudu, pa kaže: „Ni ja ne znam svoj plan, znaš li ti svoj plan?“

U idućoj sceni baka kaže „Prestani udarati svoju sestru“, a mama se javlja: „Ne, nemoj reći 'prestani', samo reci „Nježno“. Baka u čudu pita „Nježno? Nježno što?“, na što mama kaže „Nježne ruke“ (u hrvatskom bi to zvučalo možda nešto kao „Polako s tim rukama“) „Nježne ruke?! Što je još nježno?“ pita baka, a mama jednostavno odgovara – „Sve je nježno.“

Slijede još neke mamine upute:

Baka: „Tako sam ponosna na tebe.“
Mama: „Ne govorimo djeci da smo ponosni na njih više. Tako stavljaš fokus na sebe – JA sam ponosna.
Baka: „Pa što da kažem onda?“
Mama: „Trebaš biti jako ponosna na sebe.“

Baka: „Hej, požuri! Moramo ići!“
mama: „Ne, ne, ne požuruj ga. Sve je u redu. Ne požuruj je.“
Baka: „Ali mislila sam da kasnimo.“
Mama: „Ako požuruješ djecu, to ih čini anksioznima. Nemoj žuriti, sve je u redu,“ kaže djevojčici nježno.
Baka: „Pa što da kažem onda?“
Mama: „… Nježno.“

Baka: „Bravo, dobro si to napravila!“
Mama: „Dobar izbor.“
Baka: „Hvala!“
Mama: „Ne, ti reci 'dobar izbor'“

Baka (dok je malena na toboganu): „Pazi!“
Mama: „Ne – osjećaš li se sigurno?“
Baka: „Ne osjećam se sigurno zbog svih ovih sr***!“

Baka je definitivno osvojila simpatije mnogih! Neki su izjavili da žele majice s natpisima bakinih izjava, a mnogima je hit bio „Ni ja nemam plan! Imaš li ti plan?“ uz komentar – ne, nitko od nas nema plan. „Zbog ove će rečenice generacija alfa biti jako nervozna“, rekao je jedan komentator.

Mama je priznala da ona ne govori takve stvari svojoj mami, ali da joj često prođe kroz glavu zbog silnih primjera s društvenih mreža. Istaknula je za Huffpost kako danas imamo puno informacija o tom kako odgajati dijete, te da su mnogi ti savjeti dobronamjerni, ali nas na kraju tjeraju da se bojimo da ne bismo rekli pogrešnu stvar ili se osjećamo krivima ako kažemo nešto pogrešno.

„Imamo previše informacija i znamo previše različitih načina na koje ih možemo zeznuti", rekla je Wolfe, te dodala da uistinu zna mnoge koji se tako ponašaju: „Milenijalci koje viđam smiju se sami sebi. Kažu: 'Da, ja to radim, ali znam da je smiješno.' Ili 'Znam da je to pretjerano,” rekla je Wolfe o svom videu.

Klinička psihologinja Ashurina Ream podijelila je ovaj video na svom Instagram računu @psychedmommy, a kasnije je za HuffPost rekla famoznu rečenicu: „Smiješno je jer je istinito“, te pojasnila: „To samo naglašava koliko je nemoguće roditeljstvo ovih dana s nerealnim očekivanjima i kako imamo pristup tolikoj količini informacija. Glupo je kad to vidimo kao ovakav satirični isječak – ali je istinito.“

Ova je psihologinja mnoge roditelje u panici utješila: „U idealnom svijetu, ne govorite 'Požuri' svako jutro, cijelo jutro, zar ne? Ali mi živimo izvan ovog vakuuma društvenih medija gdje moramo stići na posao, gdje moramo obući svoju djecu i izaći van”, rekao je Ream. "Jednostavno ne možemo sve napraviti kao igru kada nemamo dovoljno resursa, podcijenjeni smo i borimo se.“

Ream je naglasila da reći svom djetetu da bude oprezno ili da je dobro obavilo posao ili da smo ponosni na njega – ne znači da ćemo ga oštetiti. Nije naišla na niti jedno značajno istraživanje, kaže, koje sugerira da bi to bio slučaj.

U svakom slučaju, ovaj je video dobar podsjetnik na to da svatko treba raditi onako kako mu odgovara s djetetom, te da ne treba slušati baš svaku preporuku modernih gurua na društvenim mrežama, nego prilagoditi način svog odgoja sebi i djetetu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.