Roditelji Sretna mama 02. listopada 2024.

Majčinska krivnja: Kako se nositi s osjećajem da nisi dovoljno dobra mama

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Majčinska krivnja je uobičajeno i rasprostranjeno iskustvo za mnoge majke, no to ne znači da je zdravo

Ako si ikada imala osjećaj da nisi dovoljno dobra mama, nisi sama. Majčinska krivnja je nešto s čime se mnoge žene svakodnevno suočavaju. Iako je taj osjećaj često snažan i iscrpljujući, vrijeme je da te podsjetim — draga mama, radiš najbolje što možeš i znaš! Na kraju dana, svaka mama ima svoje dobre i loše dane, ali ti si tu za svoje dijete, i to je najvažnije. Majčinska krivnja je zamka pa zašto i dalje upadaš u nju?

Možda te zanima... Nicki Minaj otvoreno o majčinskoj krivnji i anksioznosti: „Ja ne znam kako to raditi“ Roditelji

Što je majčinska krivnja?

Jednostavno rečeno, majčinska krivnja je onaj trenutak kad se osvrneš i shvatiš da ne zadovoljavaš vlastiti ideal majčinstva. To je razlika između onoga što želiš biti kao majka i

onoga što u realnosti možeš biti. Naime, u stvarnom životu, mame su obično iscrpljene, s mrvicama hrane u kosi i sumnjom da su upravo propustile nešto važno. Majčinska krivnja dolazi u raznim oblicima, od trenutaka kada misliš da zanemaruješ svoju karijeru do onih kada ti kuća izgleda kao da ju je pogodio tornado. Uvijek se javlja osjećaj da bi moglo biti bolje.

Je li majčinska krivnja normalna?

Majčinska krivnja je uobičajeno i rasprostranjeno iskustvo za mnoge majke, no to ne znači da je zdravo. U SAD-u, primjerice, mnoge zaposlene mame osjećaju pritisak jer ne uspijevaju ispuniti očekivanja o tome što znači biti dobra majka. Mnoge žene smatraju da njihova krivnja nije povezana s određenim obiteljskim situacijama, već s društvenim očekivanjima da uvijek budu pune ljubavi, nikada ljutite i stalno prisutne – stoji u istraživanju Je li majčinska krivnja međunarodno iskustvo?

Možda te zanima... Ove 3 stvari svako dijete treba od roditelja kako bi se osjećalo voljeno i prihvaćeno Vrtić

Kako se nositi s majčinskom krivnjom?

Da bi se nosila s majčinskom krivnjom, ključno je prihvatiti da ne možeš svaki dan biti savršena. Dovoljno je biti dovoljno dobra mama. Fleksibilnost i sposobnost prilagodbe su znakovi ljubavi i otpornosti, a ne slabosti. Postavljanje društvenih i poslovnih granica je, također, neophodno.

To znači odlučiti što možete podnijeti u svom rasporedu i reći ne ostatku. To može značiti reći ne dodatnim obavezama koje se sudaraju s vremenom za obitelj ili odlučiti ne odgovarati na poruke za vrijeme večere. Također, ne boj se tražiti pomoć – djeca ne trebaju savršene roditelje, već one koji im pokazuju kako se nositi s izazovima. Na taj način, osim što se oslobađaš krivnje, stvaraš i zdravo okruženje za svoju obitelj.

Možda te zanima... Psihologinja: 'Vrijeme koje provodimo bez djece čini nas dobrim roditeljima' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.