Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 11. rujna 2024.

Ovih 13 rečenica nemoj govoriti djeci jer im tako samo štetiš

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Svi mi griješimo, ali važno je paziti da izbjegnemo neke ključne rečenice.

Roditeljstvo je teško. Iako zvuči kao kliše, u tome ima mnogo istine. Djeca nas često mogu izbaciti iz takta. No, bez obzira na to kako nas osjećaji preplavljuju, određene fraze mogu naštetiti njihovom samopouzdanju i samopoštovanju djece, umjesto da ih podrže i ojačaju, prenosi Yourtango.

Svi mi griješimo, ali važno je paziti da izbjegnemo neke ključne rečenice.

Evo 13 štetnih fraza koje roditelji ne bi trebali govoriti svojoj djeci:

'Prestani plakati'

Ako dijete plače, uznemireno je. Iako ti se možda čini smiješno što plače zbog nečega nevažnog, djeca nemaju isti logički sklop kao odrasli. Ako im govoriš da prestanu plakati, poručuješ im da njihov način izražavanja emocija nije u redu, što može negativno utjecati na njihovu sposobnost reguliranja emocija.

Možda te zanima... Fraze koje možeš govoriti djetetu umjesto 'Prestani plakati' Vrtić

'Ja ću to napraviti'

Gledati dijete kako se muči zakopčavati jaknu može biti frustrirajuće, ali fraza "ja ću to napraviti" može im oduzeti osjećaj neovisnosti. Umjesto toga, ponudite im pomoć na način koji potiče učenje.

'Ne sviđaš mi se sada'

Djeca će ponekad raditi stvari koje ne volimo, ali ne smiješ im reći da ih ne voliš. Umjesto toga, reci da vam se ne sviđa njihovo ponašanje. Na taj način nećeš povrijediti njihovu osobnost, već samo ukazati na problematično ponašanje.

'Nemaš razloga biti uzrujan'

Kada to kažeš, ignoriraš njihovu emociju. Ono što se tebi čini trivijalno, djeci može biti veliki problem. Bolje je s njima razgovarati o tome kako se osjećaju nego umanjivati njihove osjećaje.

'Samo bebe to rade'

Ova fraza omalovažava djecu i ne pomaže u rješavanju situacije. Djecu treba učiti kako se nositi s emocijama, a ne ih sramotiti zbog njihovog izražavanja.

'Mnogo toga žrtvujem za tebe'

Roditeljstvo donosi žrtve, ali djeca nisu tražila da budu rođena. Ako im to govoriš, možeš im stvoriti osjećaj krivnje i dugovanja, što može negativno utjecati na njihovo mentalno zdravlje.

'Ostavi me na miru'

Iako svi roditelji trebaju vrijeme za sebe, važno je to reći na način koji neće naštetiti djetetovom osjećaju vlastite vrijednosti. Umjesto toga, objasni im da ti treba kratka pauza.

'Nikada nemam vremena za sebe'

Ovo stvara osjećaj da su djeca teret. Umjesto toga, reci im na način koji će razumjeti da ti je potrebno malo vremena za sebe.

'Prestani postavljati pitanja'

Iako može biti zamorno kad djeca stalno nešto pitaju, to je njihov način istraživanja svijeta. Njihova radoznalost treba biti poticana, a ne ugušena.

'Preboli to'

Govoreći ovo, poručuje da njihovi osjećaji nisu važni. Umjesto toga, dopusti im da izraze svoje emocije, jer to je ključno za njihov razvoj.

'To nije velika stvar'

Za djecu, sve može biti velika stvar. Njihov mozak se još razvija, i sve što im se događa doživljavaju vrlo intenzivno. Kao roditelji, trebamo ih podržati u razumijevanju svijeta, a ne umanjivati njihove osjećaje.

'Nemoj biti tako ___'

Bilo da kažeš "nemoj biti sramežljiv" ili "nemoj biti glasan", ovakve fraze mogu naštetiti njihovom osjećaju identiteta. Bolje je koristiti pozitivne poticaje, poput "budi malo zahvalniji" umjesto "nemoj biti tako nepristojan".

'Nije me briga'

Ovo je vrlo štetna fraza. Djeca žele da roditelji budu zainteresirani za njihove misli i doživljaje. Ako im kažeš da te nije briga, to može duboko povrijediti njihovo samopoštovanje i osjećaj važnosti.

Roditelji trebaju paziti na način na koji komuniciraju sa svojom djecom, jer riječi imaju veliku moć. Korištenje pozitivnog jezika, čak i u situacijama kada ih treba ukoriti, ključ je u izgradnji zdravog odnosa s djetetom i njegovog osjećaja vlastite vrijednosti.

Možda te zanima... 4 načina kako odgajati djecu koja će te istinski cijeniti, prema psihologu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.