Roditelji 27. ožujka 2024.

Psihologinja se zapitala: Brkamo li nježno roditeljstvo s popustljivim roditeljstvom?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postoje razne vrste roditeljstva, od kojih su neki bolji, neki nešto manje preporučljivi, a roditeljima je teško uvijek prepoznati razliku i uočiti dobrobit za dijete… No, stručnjaci su objektivniji.

Nije lako odgajati dijete. I sad je to neka velika, mudra tajna koju nitko ne zna. Ne, nije. A ipak, svejedno mislimo nekad da ćemo to lako odraditi i da ćemo već nekako putem odlučiti što je dobro, što nije, što će tvoje dijete najbolje moguće uvesti u život i učiniti ga dobrim čovjekom dugoročno. Ili barem natjerati da pojede obrok kratkoročno.

Možda te zanima... Kako je jedan tata nježnim roditeljstvom zgrozio svoju djecu, a pratitelje nasmijao do suza Školarci

U poplavi brojnih definicija i oblika roditeljstva, odnosno točnije stilova roditeljstva, jedan od možda najljepših, najprimjerenijih djeci, najispravnijih – nježno roditeljstvo. I da se vratimo na ono s početka, budući da odgoj nije lak, ovaj je stil možda najmanje lak – ili težak. Posebno je težak zato što ga je lako pobrkati s popustljivim roditeljstvom. Upravo je o tom govorila u svom videu na Instagramu dječja psihologinja dr. Siggie Cohen.

Ona je u svom videu primijetila, odnosno zapitala se, ne brkaju li roditelji prečesto nježno roditeljstvo s popustljivim roditeljstvom. „Želimo poštovati i povezivati se s našom djecom, čuti ih i voditi, naravno. I sve je to divno,“ kaže dr. Siggie, te ističe ono važno: „Ali ne smijemo izgubiti iz vida granice, parametre i zdravu hijerarhiju.“

Nježno roditeljstvo lako može, kaže ona, postati popustljivo roditeljstvo, koje ne čini dobro djetetu, a roditeljima stvara dodatne probleme. „Poštovati dijete ne znači dopustiti mu da se ponaša kako želi. Povezivanje s njima ne znači udovoljiti svakom njihovom zahtjevu. A vodstvo ne znači cjenkanje i pregovaranje cijeli dan,“ kaže dr. Siggie.

Važne su granice, struktura i jasni parametri – jednako važni kao potvrda i empatija. Važno je odrediti granicu i znati da kad kažemo 'ne', to ne znači da ne poštujemo dijete. „To znači da poštujete dijete. Možda na načine koje ono još uvijek ne razumije, ali to je u redu,“ ističe dr. Siggie.

Moramo se složiti s ovom psihologinjom koja već više od 35 godina radi s djecom i obiteljima. Popustljivo roditeljstvo nije stil roditeljstva koji postiže dobre rezultate, a iskreno – mnogi u društvu baš ne vole upravo taj stil, i to s razlogom. Djeca koja ne upoznaju i ne dožive granice i čvrsto postavljanje istih, često stvaraju probleme u društvu koje očekuje poštovanje određenih granica.

Zato dr. Siggie u opisu videa i u videu kaže: „Ti si roditelj. Ti si vođa. I to je dobra i potrebna stvar. Autoritet je dobra stvar. Ne koristi svoj autoritet za nadjačavanje i prijetnju. Koristi ga da budeš uz svoju djecu kao samopouzdan vodič koji im je potreban. A ja znam da jesi!“

Nije to lako usvojiti, ali je tako važno! I nije to lako prakticirati, ali… roditeljstvo i nije lako, zar ne?

Možda te zanima... Ovo je vjerojatno najgori roditeljski stil – mrze ga djeca, groze ga se stručnjaci Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.