Roditelji 23. siječnja 2023.

Prestani se uspoređivati s drugim mamama! Gotovo svaka druga aktivnost je korisnija

Foto: Pexels
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ni na kojem području naših života nije posebno korisno uspoređivati se s drugima. No, majčinstvo je područje koje je definitivno najgore po pitanju uspoređivanja. Ako ti je dosta razmišljanja jesi li ti bolja ili lošija i želiš se prestati uspoređivati, imamo nekoliko savjeta.

Internet i sva ta razna virtualna mjesta na kojima susrećeš razne mame – sve to može biti jako korisno za tebe. Možeš tako doznati odgovore na razna pitanja, možeš popričati s nekim kad god ti zatreba podrška, lijepa riječ, društvo, može ti poslužiti kao izvor raznih ideja, može ti poslužiti i kao ispušni ventil na ovaj ili onaj način. No, u trenutku kad ti ovo okruženje postane mjesto na kojem ćeš se uspoređivati s drugima i zbog toga ispaštati – Internet prestaje biti korisno mjesto.

Možda te zanima... Jesu li roditeljske grupe na društvenim mrežama korisne ili štetne? Roditelji

Kad se počnemo uspoređivati, zapravo ne razmišljamo trezveno i najčešće na temelju nepotpunih slika drugih stavljamo pred sebe nerealne zahtjeve. Iako, realno, znamo da je vrlo vjerojatno odmah nakon savršene fotografije koju vidimo, na primjer na Instagramu, beba počela plakati, stariji klinci su se počeli svađati, a pod je bio (kao i prije slike) prekriven igračkama koje na slici nisu u kadru, u trenutku kad vidimo savršenu fotografiju jednostavno ne razmišljamo tako.

Moraš čvrsto odlučiti želiš li stati tome na kraj. Prestani se uspoređivati s drugim mamama! Posveti vrijeme sebi, pronađi sebe, pronađi razlog za osmijeh i dobar osjećaj. Ovako ćeš lakše prestati s uspoređivanjem s drugima, a ono što prvo moraš napraviti jest pronaći vrijeme za sebe, kad nisi uz mališane, kad nisi uz obitelj. Ti postojiš zasebno od svoje obitelji i moraš to (ponovno) osvijestiti.

Prestani se uspoređivati s drugima

Budi ponosna na sebe

Ono što prvo moraš napraviti je prestati otvarati društvene mreže naizmjence i trošiti vrijeme na „skrolanje“ dolje-gore, kao da tražiš razlog za loše osjećaje. Zamijeni to bilo čim pametnijim, nečim što će te ispuniti i učiniti da se osjećaš bolje. Važno je kako to počneš prakticirati, jer o tom ovisi hoćeš li se moći držati tog. Moraš biti dovoljno motivirana zamijeniti naviku koja nije dobra. To znači da razumiješ da je korisno uvesti malo više pozitive u svoj život. Već za to moraš pohvaliti samu sebe.

 | Author: Pexels Foto: Pexels

Kreni malim koracima

Nakon što pohvališ samu sebe zbog donesene odluke, kreni dalje malim koracima, ali ozbiljno. Polako i sigurno. Neka tvoji ciljevi budu lako ostvarivi, kako bi mogla pratiti i osjetiti svoj napredak. Ako budeš htjela napraviti sve odjednom, nećeš uspjeti i to će te demotivirati. Vrlo lako možeš početi misliti kako tvoji ciljevi nisu realni i kako ih ne možeš ostvariti. Počni najprije s tek nekoliko trenutaka na dan ili čak samo nekoliko puta u tjednu „ugrađivati“ svoje nove navike u svoju rutinu koja ti je poznata i ugodna.

Možda te zanima... Roditeljske grupe na Facebooku: Četiri zlatna pravila koje trebate poštovati Roditelji

Rezervni plan

Nemoj čekati pogrešan korak, pa se tek onda zapitati „A što sad?“ Umjesto tog, razmisli kakav bi ti mogao biti rezervni plan za neke od očekivanih scenarija. Na primjer, ako misliš da ćeš posegnuti za telefonom i onda kad ne želiš, nabavi aplikaciju koja ti ograničava vrijeme na mobitelu.

A možeš pokušati i s ovom tehnikom: kad primijetiš da ti misli i raspoloženje kreću prema „dolje“ jer nemaš ono što drugi imaju ili se na bilo koji način uspoređuješ s drugima, zatvori oči i duboko udahni. Svjesno „raskrči“ svoj um i zamisli riječ STOP ili DOSTA. Podsjeti se na sve ono na čem si zahvalna. Ovo može potrajati, ali može ti pomoći ako promijeniš prostoriju ili počneš raditi nešto produktivno. Važno je znati ovo: drugi nisu bolji od tebe – iako ti se nekad čini tako. Možda ti imaš nešto na čem drugi tebi zavide. Svi imamo dobre i loše strane i okolnosti u životu. Nitko nije savršen i usporedba nikad nije dobra.

Vježbaj oprost samoj sebi

Dozvoli si neuspjehe u svom planu. To nije igra u kojoj igraš na sve ili ništa. Ustanovi zašto točno želiš promijeniti svoje navike i drži se tog. Kad se malo „posklizneš“ i ne uspiješ u nečem, podsjeti se zašto to dugoročno želiš, koja ti je glavna motivacija. Stvaranje nove navike nije lako. Prema nekim istraživanjima, treba ti najmanje tri tjedna za to. Moraš znati da ćeš raditi greške putem, budi strpljiva i nastavi pokušavati.

Možda te zanima... Istraživanje: Djeca ne žele da roditelji objavljuju njihove slike na društvenim mrežama Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.