Školarci Škola 07. rujna 2022.

Australija planira zabraniti mobitele u svim državnim školama, je li to dobra ideja?

Foto: Shutterstock ; Australija planira zabraniti mobitele u svim državnim školama
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Stručnjaci smatraju da djeca koja provode sate i sate u online svijetu manje komuniciraju s roditeljima, manje se igraju i uče te su često neispavana i dekoncentrirana.

Mobilni telefoni bit će zabranjeni u svim javnim školama u Australiji ako laburisti pobijede na predstojećim izborima u Novom Južnom Walesu (NSW). Čelnik laburista NSW-a, Chris Minns, izjavio je da će, ako dobije mandat, zabraniti mobitele u školama jer to smatra najvećim problemom s kojim se suočavaju mladi, piše Daily mail.

Ova objava posljedica je nedavnog slučaja kada je nekoliko učenika srednje škole Knox Grammar izbačeno zbog dijeljenja rasističkog, mizoginog i homofobnog sadržaja putem zajedničke internetske grupe. "Prosječni učitelj ne može znati pokušava li učenik riješiti komplicirani problem ili visi na TikToku usred nastave", rekao je Minns. Mobiteli su zabranjeni samo u osnovnim školama u Novom Južnom Walesu, a Minnsov plan je uvesti izbaciti ih i iz srednjih škola. To su već učinile savezne države Zapadna Australija, Južna Australija i Viktorija.

"U ovom trenutku možete izvaditi svoj mobitel usred nastave i reći da je to u obrazovne svrhe. Jasno je da učitelj ne može znati je li to istina ili nije. Ostavit ćemo školama da odluče hoće li prikupiti sve telefone na početku dana ili će uvesti pravilo da se ne smiju vaditi dok traje sat", objašnjava svoju viziju Minns. Tableti će i dalje biti dopušteni za korištenje u razredu, a Minns se nada da postoje tehničke mogućnosti koje će osigurati da se to pravo ne zlorabi.

Možda te zanima... Nova školska godina donosi puno promjena, evo što je sve novo Školarci

Istraživanje o štetnom utjecaju mobitela

Stručnjaci Sveučilišta King’s College iz Londona analizirali su podatke o 42.000 mladih iz 40-ak ranijih studija o štetnom utjecaju mobitela i došli do zaključka da čak 23 posto njih, ili gotovo četvrtina mladih, razvije ovisnost, što se manifestira kao nemogućnost da kontroliraju vrijeme koje provode s mobitelom u ruci. No ono što je zabrinjavajuće, kod mladih se razvija osjećaj tjeskobe i panike ako im se pristup mobitelu zabrani.

"U početku dijete počne sa surfanjem od sat do dva na dan, a onda se to vrijeme produljuje na 5, 6, 7 sati, često i noću, pri čemu često nemaju svijest o tome koliko su dugo na internetu. Mladi često znaju reći da surfaju sat ili dva, dok roditelji primjećuju da je to i po 5 ili 6 sati na dan", pojašnjava. Dodaje kako se ovisnik s vremenom u potpunosti fokusira na sadržaje o kojima je postao ovisan, tako da gubi interes za druge stvari, od svakodnevnih obaveza kod kuće i u školi, pa do svega onoga čime se bavio ranije, te emocionalno osiromašuje, a takvo ponašanje dovodi i do promjena na mozgu, koje se danas mogu dokazati i na magnetnoj rezonanci.

Možda te zanima... Ovisnost o ekranima je stvarna! Evo kako pomoći djetetu da ne razvije ovisnost.... Školarci

"Teško je reći koliko vremena može proći dok se ne razvije ovisnost, to ovisi i o djetetu i okolnostima, ponekad godina, dvije ili tri. No odvikavanje, odnosno liječenje svakako može biti jako teško. Ljudi koji su ovisni izgube kapacitet za promjene te racionaliziraju, tako da uvijek imaju razlog za svoje ponašanje i teško prihvaćaju potrebu da promijene navike. Zato je puno onih koji pokleknu", kaže dr. Bagarić.

Dok su roditelji na mobitelu, djeca se osjećaju nebitno Ako ti stalno ‘visiš’ na mobitelu, što drugo možeš očekivati od djeteta? Provjeravaj koliko dijete provodi na mobitelu, tu vrijedi pravilo što manje, to bolje, kaže liječnik. I ti trebaš biti primjer - ako tijekom večere pregledavaš elektroničku poštu, što drugo možeš očekivati od djeteta?

Treba li zabraniti mobitele i u hrvatskim školama? Napišite nam vaše mišljenje u komentarima.

 

Roditelji Možda te zanima... Učiteljica otkriva koji tip roditelja odgaja najneposlušniju djecu. Iznenadit ćeš se... Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.