Školarci Škola 21. rujna 2022.

Liječnici upozoravaju na opasnost najnovijeg TikTok izazova: "Djeca zbog ljutog čipsa završavaju u bolnicama"

Foto: Shutterstock ; Izazovi na društvenim mrežama mogu biti kobni
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Posljedice ovakvih izazova, upozoravaju i liječnici, mogu biti kobne.

Kreativnost i zabava na društvenim mrežama ponekad mogu otići u pogrešnom smjeru. Pokazuje to i najnoviji opasni izazov koji se brzinom munje širi među korisnicima TikTok-a. Izazov je posebno popularan među djecom, a nosi zanimljiv naziv #OneChipChallenge. Zbog ovog neobičnog izazova, koji je osmislila tvrtka Paqui, koja proizvodi (jako ljute) tortilje, mnogo djece već je završilo u bolnicama, prenosi TheSun.

Na web stranici tvrtke navodi se da novi čips koji su lansirali na tržište sadrži iznimno ljutu papričicu. "To je najljući čips koji ćete ikada probati, jamčim vam to. Nakon što pojedete jedan čips, vjerujte mi, neće vam pasti na pamet gurnuti ruku u vrećicu i uzeti sljedeći", napisao je jedan korisnik TikToka. No, proizvođač unatoč tome potiče korisnike da pokušaju pojesti čitavu vrećicu pa pričekati što je dulje moguće da nešto ne popiju, a onda objave svoje reakcije na internetu. Medicinski stručnjaci upozoravaju da je velikom broju djece upravo ovaj bizaran izazov uzrokovao zdravstvene probleme te nepodnošljive bolove zbog kojih su na kraju i hospitalizirana.

@lilibubochka #onechipchallenge #lilibuasmr ❤️Come to my Youtube channel ❤️ #asmreating #mukbang #asmr ♬ оригинальный звук - lilibubochka

Korisnica Tiktok-a @angela_b157 objavila je video svoje nećakinje koja je završila u bolnici nakon što je sudjelovala u izazovu. Budući da se djevojka kladila u 50 dolara da će uspjeti izvršiti izazov, unatoč ljutini je jela čips dok joj usta nisu poplavila. Opekline su se povećavale te je na kraju završila u bolnici, gdje su joj lijekovima ublažili intenzivne bolove u želucu. 

@angela_b157 #onechipchallenge ♬ Originalton - POV’s

Djeca su hospitalizirana i u Kaliforniji, Teksasu i Alabami, a školski okruzi u Georgiji i Coloradu upozorili su roditelje na izazov nakon što je nekoliko učenika propustilo nastavu uslijed konzumacije čipsa. Jedan učenik u Teksasu čak je izgubio svijest u učionici, izvijestio je KBTX. Dr. Gaylord Lopez iz Georgia Poison Control Centera upozorio je da jedenje čipsa može uzrokovati ozbiljnu štetu.

Čini se da izazovi na društvenim mrežama postaju sve bizarniji, a stručnjaci za sigurnost djece na internetu upozoravaju roditelje na opasnosti takvih izazova. Roditelji bi trebali konrolirati u koje doba dana će se smjeti koristiti mobitel, koje aplikacije će smjeti koristiti, koje će smjeti instalirati. Uz kontrolu važno je djeci i razgovorom objasniti koja je razlika između zabavnog i opasnog sadržaja!

Možda te zanima... Roditelji upozoravaju na opasnost metalnih slamki: "Moje dijete je zamalo umrlo" Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.