Vrtić 19. prosinca 2022.

Evo zašto ekrani ne smiju smirivati dijete ni biti prva opcija za to

Foto: Pixabay
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako nam se čini kao najzgodnija opcija, a znamo da nije i najpametnija, često ćemo u nekim situacijama mlađoj djeci ponuditi mobitel kako bismo ih umirili. Istraživanje je sad pokazalo koliko je to uistinu štetno.

Čekaš da starije dijete završi s treningom, a mlađe počne „cendrati“. Ili stojiš u redu čekajući okončati kupovinu na blagajni, a dijete baš silno želi izaći iz kolica i malo šetati po dućanu. Pa kreće drama. Svi se već okreću, dijete je sve glasnije, a tebi su živci na izmaku… Izvlačiš zadnju slamku spasa – telefon i kupuješ si 15 minuta mira i tišine.

Nekad jednostavno moraš ono što moraš i nema druge. No, kad čuješ rezultate ovog istraživanja, možda promijeniš mišljenje. Naime, najnovije istraživanje pokazuje da često umirivanje djeteta telefonom može dovesti do problema s regulacijom emocija kod djece. U istraživanju je sudjelovalo više od 400 roditelja s djecom u dobi između 3 i 5 godina. Cilj je bio doznati što se događa kad roditelji koriste telefone kao sredstvo umirivanja.

Možda te zanima... 3 najgore stvari koje možeš napraviti kod ispada bijesa Vrtić

Rezultati su pokazali da korištenje telefona za smirivanje djece zapravo uznemiruje djecu i njihovu sposobnost samoregulacije emocija. Drugim riječima, djeca kojoj su roditelji davali telefon da bi ih smirili kad su nemirni, teže su se smirivali u budućnosti kad bi se pojavila neka uznemirujuća okolnost. Posebno su ovim bili „oštećena“ djeca koja su već pokazivala određene probleme s ponašanjem, na primjer hiperaktivnost, impulzivnost, sposobnost nošenja s emocijama. Telefon ne smije smirivati dijete, ni biti prva opcija za to. 

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Druge opcije smirivanja

Nije tajna da su tantrumi naporni, a najčešće se događaju između 3. i 5. godine. Mogu biti uistinu iscrpljujući i može biti dosta izazovno zaustaviti ih na neki dobar, smirujući način. No, važno je znati da se tantrumi ne događaju bez razloga u toj dobi i upravo zato baš u toj dobi djeci treba dati priliku da se uhvate ukoštac s emocionalnim izazovima na bilo koji način, kako bi mogla razviti svoje vještine nošenja s emocijama.

Kako bismo se naučili nositi s emocijama kao što su frustracija, bijes i tuga, moramo te emocije i osjetiti, odnosno naučiti kakve su one i što izazivaju. Te su lekcije važne za naš emocionalni razvoj. Ako ih dijete ne razvije u ovoj dobi, koje je krucijalno za ovu vještinu, to može postati problem kasnije u životu. Stručnjaci kažu da su problemi s regulacijom emocija možda čak i kritičniji za uspjeh u školi nego inteligencija. Regulacija emocija ključna je da bi dijete ostalo mirno, usredotočeno i fleksibilno dok se suočava s novim izazovima.

Ustvari, stručnjaci kažu da što više iskustva dijete prikupi suočavajući se s emocijama, to će im biti lakše nositi se s emocijama kasnije i to će dijete biti sigurnije u svoje sposobnosti. Kad im ponudimo telefon umjesto da im pomognemo kako se nositi s osjećajima u stresnim situacijama, oduzimamo im priliku za „vježbanja“ ovih emocija.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Kako postupiti?

Ako ti je dan ili čak tjedan posebno naporan, teško je nekad preživjeti dan bez davanja telefona djetetu u ruke. No, nemoj se obeshrabriti. Uz malo planiranja unaprijed, možeš se pripremiti na izazovne situacije kad se pojave. Možda će ti biti lakše ako znaš da je sve što se događa tvom djetetu normalno i da dijete treba samo tvoje vodstvo kroz emocije.

Najvažnije je pomoći djetetu tako da daš ime njegovim osjećajima. Ne čini se kao bitno, ali je vrlo bitno. Moraš djetetu reći kako se zove osjećaj koji ono osjeća i zašto ga osjeća. Kad to svladate zajedno, onda mu možeš pomoći dubokim disanjem, opuštanjem i slično.

Dakle, kad primijetiš da ti je dijete uzrujano, priznaj mu to. Iako se tebi čini kao da se to razumijeva, djetetu treba dati do znanja da je sasvim u redu osjećati negativne osjećaje. Reci djetetu: „Vidim da si stvarno ljutita. Reci mi u kojem dijelu tijela osjećaš ljutnju?“ Dijete će vjerojatno reći da je to u trbuhu ili licu ili ruci. Kad dijete osvijesti povezanost uma i tijela, možeš uvesti tehnike disanja, uz ideju da opušteno tijelo vodi do opuštenog uma.

Sve u svemu, radije zanemari ljude u trgovini ili zakasni po starije dijete minutu ili dvije, pa daj djetetu priliku da preradi svoje osjećaje, jer je to za daleko viši cilj.

Možda te zanima... Evo zašto su zagrljaji najbolji lijek za ispade bijesa Vrtić

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.