Vrtić Igre za djecu 15. listopada 2023.

Kartonska kutija bolja je za razvoj djeteta nego bilo koja druga igračka

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jednostavne igračke mogu biti vrlo korisne, čak i obična kartonska kutija može poticati kreativnost, poručuju stručnjaci

Treba li suditi utjecaj igračke na dijete prema cijeni koju ćeš platiti? "Jednostavnije, praktične igračke koje mogu poslužiti za igranje djece i roditelja, i bolje su za razvoj djeteta", kaže liječnik Alan Mendelsohn, koautor novog izvješća Američkog udruženja pedijatara (AAP). Klasične aktivnosti s igračkama poput kocki za slaganje ili puzzli pomažu malim mozgovima da rješavaju zagonetke i razvijaju maštu i kreativnost. 

Čak i kartonska kutija ima veliku vrijednost. "Najbolje igračke su one koje podržavaju interakciju između djece i roditelja. Kartonska kutija može se iskoristiti kako bi se dijete provlačilo kroz nju ili napravila kuća. Naravno da nećeš istu korist dobiti od tableta ili ekrana. Kada se djeca igraju s roditeljima događa se prava magija, bez obzira igraju li se s pravim igračkama ili kockama za slaganje", objasnio je Mendelsohn za Time.

igra, djeca, tata, igračke Možda te zanima... Najveća greška koju roditelji rade kad kupuju igračke za djecu Vrtić

Izvješće sugerira da stalna upotreba elektronike ometa razvoj govora kod djece, zamjenjuje važnu igru s roditeljima i dovodi do pretilosti. Američko udruženje pedijatara preporučuje da beba do 18 mjeseci ne bude pred ekranima, a djeca u dobi od 2 do 5 godina smiju biti najviše sat vremena. 

"Što više znamo o ranom razvoju mozga, to više razumijemo potrebu za igrom koja je temelj ljudske interakcije. Nema ekrana, video igrica ili aplikacija koje mogu zamijeniti veze izgrađene dok se igraju s igračkama", objašnjava liječnica Aleeya Healey, voditeljica izvještaja.

televizija televizor Možda te zanima... Ekrani nisu dadilje: Sat vremena na dan je dosta! Vrtić

Što Američko udruženje pedijatara preporučuje roditeljima: 

  • treba prepoznati što je najvažnija uloga igranja u djetinjstvu, a to je razvijanje toplih odnosa, punih razumijevanja i interakcije
  • najedukatvnija igračka je ona koja potiče interakciju između roditelja i djece u bezuvjetnoj igri
  • odaberi igračke koje previše ne stimuliraju dijete nego potiču razvoj mašte
  • koristi dječje knjige kako bi razvili nove ideje i pretvarajte se zajedno tijekom igre s igračkama
  • budi svjesna igračka i stereotipa koja potiču
  • ograniči igranje video igrica maloj djeci. Ukupni broj sati ispred ekrana, uključujući televiziju i uporabu računala, trebao bi biti manji od jedan sat za djecu od dvije godine, a potpuno izbjegavati kod djece mlađe od 24 mjeseca. Djeca mlađa od pet godina trebaju se igrati s računalima ili video igrama samo kad je sadržaj prikladan za njih i uz prisustvo odrasle osobe
igra, djeca Možda te zanima... Vrste igre i igračke koje vole djeca od rođenja do škole, a već ih imate kod kuće Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci