Roditelji 19. srpnja 2023.

Premorena si, stalno vičeš na djecu - možda upravo proživljavaš burnout kao mama? Reagiraj na vrijeme!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Burnout je već odavno ustaljen pojam koji označava – pregorijevanje osobe zbog neke aktivnosti. Najčešće se događa na poslu i zbog posla, ali zapravo je sasvim logično da se događa i zbog svega što sa sobom nosi majčinstvo.

Koliko često se osjećaš kao da je netko iz tebe izvukao posljednji atom snage? Kao da ne možeš apsolutno ništa i da te ništa ne može pokrenuti? Ako se u ovom možeš prepoznati, možda se i tebi dogodio burnout, i to onaj na majčinskom području, odnosno izazvan roditeljskim obvezama i svim ostalim što majčinstvo nosi. Burnout je kronično stanje obilježeno fizičkom, mentalnom i emocionalnom iscrpljenošću, a javlja se kada stalni stres umanjuje energiju osobe – u ovom slučaju mame.

Možda te zanima... Priznanje jedne umorne mame: 'Molim vas nemojte me osuđivati!' Roditelji

Osoba koja doživi burnout na roditeljskom području može se prepoznati u ovom:

  • Uporno ju prati ogromna i razorna iscrpljenost na roditeljskom planu
  • Uspoređuje se s prijašnjim sobom kao roditeljem koji je bio bolji (i osjeća sram i krivnju zbog toga kako je nekoć bilo drukčije)
  • Osjeća da više ne može podnijeti roditeljstvo i da joj je dosta svega
  • Emocionalno se distancira od djece i obavlja minimum potrebnog, tek ono nužno kako bi se obavio zadatak

A kako je to u stvarnom životu?

Evo nekoliko svakodnevnih simptoma kako biste vidjeli jeste li u opasnosti ili već doživljavaš burnout kao mama:

1. Konstantno si umorna

Ako radiš sve ono što bi trebala i što si pročitala da bi trebala: pravilno se hraniš, vježbaš, radiš stanke kad treba i slično, ali se i dalje osjećaš konstantno iscrpljeno svaki put kada komuniciraš sa svojom djecom, možda doživljavaš burnout.

2. Mrzovoljna si ili vičeš (čak i kada to ne misliš)

Neke mame viču kako bi natjerale svoju djecu da rade što žele, a neke se majke osjećaju kao da si ne mogu pomoći. Ako vičeš čak i onda kada si inače dobro raspoložena, a čini ti se čak i kao da je vikanje jedini način na koji riječi izlaze iz tvojih usta, moguće je da si doživjela burnout.

3. Osjećaš se "nedovoljno dobro"

Mame su izložene mnoštvu osuda i kritika – iz nekog razloga, društveno je prihvatljivo reći majkama da su one razlog zašto njihovo dijete nije "(bilo koja društveno poželjna osobina za dijete)" tip osobe. Kako jedna osoba može biti odgovorna za svaku riječ, misao, osjećaj i radnju koju poduzima drugo živo biće? Upravo su takva očekivanja da treba kontrolirati nekontrolirane ili nepredvidive radnje djece jedan od mnogih razloga zašto se majke osjećaju kao da "nisu dovoljno dobre" u majčinstvu.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

4. Želja da se "izvučeš"

Jesi li ikada poželjela da majčinstvo bude plaćeni posao s punim radnim vremenom kako bi mogla dati otkaz ili promijeniti posao? Mnogi od nas se tako osjećaju, posebno kada ne vidimo kraj svakodnevnim fizičkim i emocionalnim zahtjevima kao što je majčinstvo. Možda doživljavaš burnout ako se bojiš vratiti majčinskim obavezama čak i nakon što si uzela malo slobodnog vremena.

5. Doživljavaš samo negativne interakcije sa svojom djecom

Burnout je škakljiva stvar. Čak i kada misliš da daješ sve od sebe, to te tjera da se usredotočiš samo na negativno. Ako se uhvatiš da razgovaraš sa svojom djecom samo u svrhu ispravljanja njihovog lošeg ponašanja ili kako bi ih usmjerila da nešto naprave, možda je u pitanju burnout koji može utjecati na tvoju sposobnost da vidiš svoje dnevne uspjehe u roditeljstvu, pa čak i da uopće ne osjećaš radost koju ti pružaju djeca.

Zašto moramo prepoznati burnout u ulozi mame?

Prepoznavanje burnouta važno je jer će ti pomoći da shvatiš koje korake trebaš poduzeti sljedeće. Burnout je problematičan ne samo za mamu koja to doživljava, već i za djecu koja bi mogla biti pogođena time. Mamin burnout dovodi dijete u opasnost od zanemarivanja, a u kritičnijim slučajevima čak i zlostavljanja, a to je nešto što čak ni mama koja doživljava burnout ne želi svom djetetu.

Ako shvatiš ili tek posumnjaš da doživljavaš burnout na majčinskom polju, važno je na vrijeme reagirati. Ako ne možeš ništa poduzeti niti promijeniti sama, vrlo je važno potražiti pomoć – najprije bliskih osoba, a onda i stručnjaka.

Možda te zanima... Zašto današnji roditelji 'pregore' zbog roditeljstva? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.