Roditelji Sretna mama 15. prosinca 2022.

Nevjerojatno: Mame ne spavaju prvih šest godina!

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Istraživači su otkrili da u prva tri mjeseca nakon rođenja djeteta majke spavaju u prosjeku jedan sat manje nego prije trudnoće. U prva tri mjeseca tate su izgubile oko 15 minuta

Nitko ne očekuje da će se naspavati kada stigne novorođenče, ali većina nas vjeruje da ćemo više spavati kada djeca malo narastu. Novo istraživanje sugerira da je to mit koji roditelje potiče na frustraciju jer su roditelji (osobito majke) još uvijek lišeni spavanja i to četiri do šest godina nakon što se beba rodila.

Istraživanje je obuhvatilo obrasce spavanja 4,659 njemačkih roditelja koji su dobili dijete između 2008. i 2015. i utvrdili da se trajanje i zadovoljstvo spavanja roditelja ne oporavlja do razine prije trudnoće sve dok prvo dijete ne krene u prvi razred. Roditelji starije djece često se osjećaju kao da ne bi trebali biti tako umorni kao prije jer nemaju više bebu, ali ovo istraživanje dokazuje da manjak sna ne prestaje kada vaše dijete počne spavati u svom krevetu. Nastavlja se i ne možemo se pozabaviti problemom ako ga ne priznajemo.

roditelji, umor, krevet Možda te zanima... Koliko sati sna gubimo u prvoj godini s bebom? Beba

"Iako je dijete glavni izvor radosti za većinu roditelja, moguće je da povećani zahtjevi i odgovornosti povezani s ulogom roditelja dovode do kraćeg sna i smanjene kvalitete sna čak i do 6 godina nakon rođenja prvog djeteta", kaže dr. Sakari Lemola, s Odjela za psihologiju na Sveučilištu Warwick.

Prestanite me ispitivati je li moja beba prespavala noć

A da mame manje spavaju od očeva, trend je koji počinje odmah i traje do osnovne škole. Istraživači su otkrili da u prva tri mjeseca nakon rođenja djeteta majke spavaju u prosjeku jedan sat manje nego prije trudnoće. U prva tri mjeseca tate su izgubili oko 15 minuta. "Žene imaju tendenciju da doživljavaju više poremećaja spavanja od muškaraca nakon rođenja djeteta odražavajući da su majke još uvijek češće u ulozi primarnog skrbnika nego očevi", kaže dr. Lemola.

Do trenutka kada su djeca bila u dobi od 4 do 6 godina, mamama je još uvijek nedostajalo oko 20 minuta sna, dok je manjak sna kod oca ostao i dalje na 15 minuta.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

"Nismo očekivali da ćemo to tako biti, ali vjerujemo da razlog tome mnoge promjene u odgovornostima", rekla je dr. Lemola za Guardian, objašnjavajući da djeca mogu prestati plakati noću, ali se mogu probuditi zbog neke boli, mučnine ili noćne more.

Roditelji koji prvi put izgube glavninu spavanja u odnosu na iskusnije roditelje, ističu u istraživanju, u prvih godinu i pol života djeteta, majke koje su dojile izgubile su više sna u usporedbi s majkama koje su hranile bočicu. Može se činiti pomalo sumorno misliti da ćete i dalje gubiti san kada je vaše dijete u vrtiću, ali važno je da roditelji to znaju kako bismo mogli postaviti realna očekivanja i dati milost kad nam je potrebna.

Možda te zanima... Noćno buđenje kod djece: Što roditelji rade, a što bi trebali Vrtić

Možeš imati 4-godišnjaka i biti gotovo jednako umorna kao što si bili kad je imao 4 mjeseca. I sasvim je u redu ako baš danas trebaš odrijemati ili ako samo padneš u krevet s maskarom. Sve je u redu s tobom i ništa nije loše s tvojom bebom. To je samo dio roditeljstva. Dobra vijest je da roditelji ne dobivaju više sna, jer imaju manje djece. Bez obzira imate jedno dijete mlađe od 6 godina ili njih troje mlađe od 6, i dalje ćete izgubiti samo 20 minuta.

Ako si jako umorna i potreban ti je san, ne boj se tražiti pomoć od partnera, djeda, bake ili dadilje. Jednog dana tvoja djeca će spavati preko noći, ali je u redu tražiti pomoć dok taj dan ne dođe.

Možda te zanima... 7 savjeta za umorne nove mame nakon neprospavane noći Roditelji
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dercy0

    My name is Darci Lyne. This is a very happy day in my life thanks to the help I have given Dr. Nosakhara to help me restore my ex-husband to his magic of love and magic. I was married for 6 years and it was so terrible because my husband really cheated and sought a divorce, but when I came across email Dr. to improve relationships and make people happy in their relationship. I explained my situation and then I asked for his help, but to my greatest surprise I said that he would help me with my case and that I now celebrate because my husband completely changed to the better. He always wants to be with me and can not do anything without my present. I really enjoy my marriage, which is a great celebration. I will continue to testify on the Internet, because Dr. NEXT HELP? CONTACT   -Email- blackmagicsolutions95@gmail.com you can add it to the Whats-app: 2349083639501 He's the only answer to your problem and makes you feel happy in your relationship. And that's perfect in your relationship. Do you want your former returnee? political ambitions? Solving problems without kids? Solving financial problems? Low erection and fast ejaculation? solution of disease and disease of the body All sorts of astrology problem solving? Solving divorce problem?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.