Roditelji Sretna mama 09. kolovoza 2023.

Istraživanje: Otkrij koliko mame brinu o bebi u prvoj godini života?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U prosjeku, mama na Googleu i Internetu o zdravlju bebe pretražuje 330 puta, 337 puta mahnito zove ili piše poruke svojoj mami o simptomima koje beba ima i što znače

 Majčinstvo i brige idu ruku pod ruku. I ništa se ne može usporediti s konstantnim stanjem zabrinutosti u kojem su se mame našle tijekom prve bebine godine. U stvari, mame provode više od 1400 sati brinući se o zdravlju svog novorođenčeta tijekom prve godine, stoji u istraživanju koje je proveo OnePoll. To je više od osam tjedana provedenih samo u brigama.

Mnoštvo je informacija i koliko god ti nekad mogu pomoći, s druge strane može učiniti i određenu štetu. U prosjeku, mama na Googleu i Internetu pretražuje o zdravlju bebe 330 puta, 337 puta mahnito zove ili piše poruke svojoj mami o simptomima koje beba ima i što znače.  Prirodno je osjećati se kao da nisi spremna za roditeljstvo, ali budi sigurna da ovo razdoblje neizvjesnosti nije ništa novo. Postati majka je sve o tome da si bačena u neistraženi teritorij i učiš ga samo živeći ga.

mama beba kompjuter Možda te zanima... 9 pitanja koja roditelji beba postavljaju Googleu i odgovori na njih Roditelji

Pitaš se što to najviše brine nove majke kad je u pitanju bebino zdravlje? Istraživanje je otkrilo da se roditelji najviše brinu o cjelokupnom zdravlju svog djeteta. Ostale brige koje slijede iza toga je da li beba dostiže glavne prekretnice u pravoj dobi, dobiva li beba dovoljnu količinu mlijeka ili formule, i raste li i razvija li se beba kako treba. 

Stalno provjeravate diše li beba?

Prema istraživanju, alergije - koje su bile veliki fokus istraživanja - roditeljima su na visokom mjestu briga, ali samo 55 posto majki zna da postoje načini da se smanji vjerojatnost budućih alergija na bebu. Naime, 76 posto pedijatara kaže da novim roditeljima nedostaju informacije o alergijama.

Alergije su u porastu, osobito alergije na hranu kod dojenčadi i djece. Bebe s alergijom na kravlje mlijeko posebno su osjetljive na druge alergije kasnije u životu - fenomen poznat kao alergijski ožujak. Važno je da roditelji rano prepoznaju i upravljaju simptomima alergije kako bi se smanjila vjerojatnost budućih alergija na dijete”, kaže Jonathan, pedijatar specijalist za alergiju i imunologiju.

Problemi s alergijom imaju tendenciju letjeti ispod radara, jer roditelji često ne shvaćaju simptome kada su prisutni. Na primjer, iako većina roditelja zna da je proljev uzrok alergije djeteta na kravlje mlijeko, manje od 40 posto mama prepoznaje kolike i osip kao još jedan simptom. Nemoj se bojati konzultirati se s pedijatrom bilo da je riječ o alergijama ili bilo kojoj drugoj tvojoj zabrinutosti. Oni su tu da pomognu i tebi i bebi.

Možda te zanima... 8 stvari koje moraš zapamtiti kad si toliko umorna da gubiš razum Roditelji

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.