Roditelji Sretna mama 28. siječnja 2024.

Sasvim iskreno: 'Biti dobra mama čini me lošom prijateljicom'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama Breanne Randall iskreno je opisala kako se osjeća kako mama, ali i da joj se ponekad čini da je iznevjerila svoja prijateljstva zbog svih obveza i pokušaja da bude savršena

Sigurna sam da si i ti bila tamo. Napravila planove za izlazak s prijateljima ili da dođu do tebe i sve je na kraju propalo. Možda si organizirala dan za igranje i okolnosti su učinile sve da više nemaš kontrolu. Događa se. I to mi se često događa.

Postoji toliko puno faktora u planiranju kada su djeca uključena u raspored. Moraš računati na popodnevno spavanje, vrijeme obroka, vožnju i da sve ne postane suludo. I to je sve u namjeri da budeš najbolja mama koja možeš biti. Nažalost, biti dobra mama često znači da ćeš biti manje dobar prijatelj.

Borba za ravnotežu je stalno prisutna, zdrava mama i pažljiva prijateljica. Ponekad mi treba nekoliko dana da odgovorim na poruku, a to nije zato što mi nije važno. Nego zbog toga što se borim s žongliranjem između majčinstva, posla kod kuće i osiguravanju pristojne hrane na stolu.

To ne znači da ne želim ili ne trebam vrijeme s prijateljima. Znam da mi treba. Trebam to vrijeme da se opustim s prijateljima, da odahnem, podijelim i popijem piće. Trebam vrijeme da se moje dijete igra sa svojim prijateljima dok mama sjedi i pokušava se opustiti dvije minute.

Lakše je reći nego učiniti.

prijateljice Možda te zanima... 4 razloga zašto mame trebaju prijateljice Roditelji

Prije nekoliko tjedana napravila sam improvizirani sastanak s prijateljima. Jedino vrijeme kada sam to mogla učiniti bilo je poslijepodne, kada bi moja kćer trebala spavati. Iako se probudila u šest ujutro, pomislila sam, sve je u redu, možemo to učiniti! Jedno propušteno spavanje neće ju ubiti. Ali znala sam da je to laž.

Prijateljicama bez djece: Možda ću reći 'ne', ali molim vas zovite me van

Zato što poznajem svoju kćer i znam da bi se bez sna preobrazila u malog mrzovoljnog. Nepotrebno je reći da je vrijeme za kavu bilo prožeto nagovaranjem, sramotom i igricama na mobitelu, a ja sam bila ogorčena. A ja sam samo morala sebe kriviti.

Ponekad osjećam kao da stavljam potrebe kćeri ispred mojih što se suprotstavlja pravilima moderne žene. Sada sam shvatila da sam samo sebična. Naravno, trebam vrijeme za sebe i sigurno postoje slučajevi kada ja trebam biti na prvom mjestu, ali sam shvatila da mi to treba i da neće negativno utjecati na moje dijete.

Možda te zanima... Majčinstvo mi je pomoglo naučiti tko su mi pravi prijatelji Roditelji

Više neću potvrditi stvari za koje znam da će završiti katastrofom. Ako svaki put moje dijete dođe loše volje nakon igranja s tvojim djetetom meni to oduzme cijeli dan, pristojno ću reći "ne, hvala". Ako trebaš pomoć morat ćemo uskladiti oba rasporeda kako bi se to dogodilo. I neću se osjećati krivom zato što nisam u stanju iskočiti iz automobila i voziti. Postoji puno krivnje koja dolazi s majčinstvom.

Kretanje vodama prijateljstva nakon djece može taj brod dovesti opasno blizu stjenovitoj obali. Svi se trudimo, iako se tako nekad ne osjećamo. Netko će se uvijek osjećati izostavljeno. Dodaj tome i društveni pritisak koji nameće savršenstvo i najbolje ponašanje djece i dobit ćeš recept za nezadovoljstvo. Samo se podsjeti da si čovjek, kao i druge majke s kojima se pokušavaš spojiti.

Mama objasnila zašto se žene toliko promijene nakon djece

Prijateljstvo je vitalni dio majčinstva - onaj koji može smanjiti teret i pomladiti dušu - ali život se događa. Djeca će biti mrzovoljna, planovi neće uspjeti, a to je u redu. Ponekad ćeš morati odabrati potrebe svog djeteta prije svojih ili tvojih prijatelja. I nadam se da će oni koji te vole to razumjeti.

Ako ti ne odgovorim na poruku, ako planovi popadnu, ako ti se ne javim, obećavam da sam još uvijek ovdje. Samo se pokušavam probiti kroz rovove majčinstva. Obećavam da ću biti dobar prijatelj kad izađem.

Možda te zanima... 8 tipova mama koje svi trebamo kao prijateljice u životu Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.