Roditelji Sretna mama 15. prosinca 2023.

Roditeljstvo te često ljuti? Evo što možeš napraviti

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi i ikada poludjela pred djetetom jer je ignoriralo tvoju 48. zapovijed da ode u krevet ili ti vrati mobitel, obuče cipele ili pojede večeru koju si s ljubavlju pripremila? Roditeljska edukatorica Maggie Dent donosi ti nekoliko izvrsnih savjet kako pobijediti ljutnju i bijes

Sindrom bijesa i savršeni roditelj

"Za početak, ljutnja je vrlo ispravna ljudska emocija", kaže Maggie Dent. "Ljudi govore o dobrim i lošim osjećajima, ali svi su podjednako ispravni i važni." "Ispod bijesa je simptomatska emocija. Postoji nešto ispod toga", nastavlja ona, napominjući da bi to mogla biti nesigurnost, iscrpljenost ili čak nerealna očekivanja.

"Istraživanje govori da nas djeca ponekad moraju vidjeti ljute", rekla nam je Maggie.

Posjedovanje tog bijesa, opisivanje zašto se tako osjećate izjavama - "ja sam uzrujana jer sam umorna i nisam sigurna kako te mogu natjerati da mi vratiš mobitel" - može ti pomoći da izbaciš te velike osjećaje, ona kaže. Nemoj kriviti svoje dijete ako je moguće, sugerira.

Što roditelji mogu napraviti kako bi spriječili do od nule do 10 (na skali ludila) dođeš brzinom svjetlosti. "Započni s prilagođavanjem tih očekivanja", kaže Maggie.

"Strastveno podržavam današnje roditelje, jer se roditeljstvo toliko promijenio", rekla je Maggie. "Ne samo da se od vas očekuje da radite još više i da budete savršeniji, trebali biste raditi puno radno vrijeme i kuhati kao Masterchef. I bogzna što još ... tu su velika očekivanja. Toliko je podataka o roditeljstvu da roditelji sada imaju nerealna očekivanja o ulozi roditelja", objašnjava ona.

"Postoje slučajevi da se svaki roditelj, uključujući i mene - jako naljuti i bude frustriran je jer to nevjerojatno teško. Budimo realni."

Zašto današnji roditelji 'pregore' zbog roditeljstva?

Recept za bijes

Maggie kaže kako osjećaj nesposobnosti i neuspjeha može potaknuti naš bijes.

"Mi sami sebe uvjeravamo u te priče koje zapravo nisu istinite, a zbog njih nam se nameće osjećaj nesposobnosti. A kad se osjećamo nesposobno, želimo to prebaciti na nekoga, jer je prirodno to projicirati u obliku, koji je često emocija bijesa".

"Svaki će roditelj imati trenutke kad će iz njih izaći takav bijes da će se i sami uplašiti", kaže Maggie. "I to nije znak da si loša osoba. To je znak da ti je živčani sustav preopterećen".

Maggie kaže da je jedino rješenje svjesno uzeti potrebno vrijeme da usporimo i budemo u trenutku.

"Dakle, ono što smo postali su ljudska djela, a ne ljudska bića", objašnjava ona, savjetujući mamama i tatama da se zaustave i barem svakih sat vremena tri puta duboko udahnuti. 

Treba i uzdahnuti

Drugi način na koji možeš usporiti te velike emocije je - uzdahnuti, objašnjava Maggie.

Ono što istraživanje pokazuje je da ako češće uzdišemo tijekom dana, tvoj živac vagus - najdulji moždani živac u tijelu, spustit će razinu stresa za nekoliko stepenica.

Ona sugerira blag ili čak zaista duboki uzdah.

Spusti ljestvicu

Druga strategija je prilagođavanje vaših ideja o tome kako izgleda roditeljstvo, djeca i obitelj.

"Kad su naša očekivanja o sebi i našoj djeci nerealna i nije ih moguće ispuniti, onda će nas to, naravno, frustrirati." "Stalno govorim roditeljima, spustite ljestvicu. Spusti ljestvicu za skidanje djeteta iz pelena, spusti ljestvicu za urednost kuće"

Maggie također želi da roditelji znaju da se očekivanja za malu djecu idu vrlo, vrlo visoko. Ona savjetuje roditeljima da izbjegavaju uspoređivati ​​svoje dijete s drugima, napominjući da je "to u svakom trenutku sve ujednačeno, a razlike su apsolutno jako uočljive."

"Mislim da se morate malo opustiti", nagovara ona. "Djeca neka budu djeca. Neka budu živi. Dopustite im da se igraju i istražuju svijet i budite što više fizički aktivniji."

žena ljutnja bijes Možda te zanima... Mame priznaju što ih izluđuje otkad su rodile Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.