Roditelji Zanimljivosti 06. veljače 2021.

Vikendi kad si roditelj: Po čemu su drugačiji nego prije?

Foto: Guliver/Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Hvala Bogu, napokon je petak', dobiva novo značenje u trenutku kad postaneš roditelj

Teško ti se i sjetiti kad si zadnji put izašla vikendom navečer vani. Zapravo, veseliš se ponedjeljku jer se s tim danom sve nekako vraća u rutinu koja ti pomaže da zadržiš svoj zdravi razum (ako ti ga je uopće i ostalo). Mama Katy Anderson na portalu Mom.me podijelila je svoje iskustvo kao se mijenjaju vikendi kada postaneš roditelj.

1. Što je to spavanje?

'Nikad mi nije bilo jasno zašto se moj trogodišnjak (uvijek subotom) budi čim izađe sunce dok ostatak obitelji spava. Mala djeca kao da imaju unutrašnju budilicu koja je daleko pouzdanija od bilo kojeg sata na planeti'. Čak i kad se nadaš opuštajućem danu kod kuće i nisi ništa isplanirano, tvoje dijete će sjajnih i krmeljavih očiju stajati pored kreveta i željno čekati da započne dan. 

Možda te zanima... 19 stvari koje za vikend možete raditi s djecom - vani i unutra Vrtić

2. Sada imaš cjelodnevni vikend posao: Zabavi svoju djecu

'Ja sam mama koja je uvijek kući (i radim od kuće), tako da mi se čini da je moj "posao" konstantan. Nikada to nije očitije nego vikendom. Pokušavamo imati više aktivnosti subotom i nedjeljom, što je za moju djecu jednako važno kao i za mog supruga i mene. Činjenica je da će moja djeca biti 'u poslu', što ih sprečava da napadaju jedni druge i kuću, a to znači planiranje puno aktivnosti koje me naposljetku iscrpljuju'. Tko je rekao da je 'nedjelja dan odmora' zaboravlja na mame - pogotovo mame male djece.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

3. Više nemate mnogo novca za vikend zabavu

Prije djece, moj suprug i ja proveli smo vikende putujući, jedući u restoranima i odlazili smo u kino. Radili smo naporno tijekom tjedna, tako da bi sebi mogli priuštiti vikend kako bi htjeli.  Sada kada imamo tri dječaka koji jedu jednako koliko i srednjoškolski nogometni tim, naš novac za vikend zabavu se značajno smanjio, a većina vikend aktivnosti uključuje Disneyjeve filmove i hamburgere.

Možda te zanima... 50 stvari koje trebate napraviti prije nego vaše dijete odraste Roditelji

4. Gdje je nestao moj društveni život?

Moje cure i ja pokušavamo isplanirati ženski vikend mjesecima i sve mi se čini da se to nikada neće dogoditi. Život postaje mnogo kompliciraniji kada ti i tvoji prijatelji imate djecu i pokušaji da se okupite, postali su samo nešto o čemu se razgovara i jako su male šanse da će se to dogoditi.  U većini slučajeva to ostane samo na razgovoru.

5. Ti više nisi bitan

Prije djece, vikendima si radio ono što si želio. Kad imate djecu, vikendima radiš ono što oni žele. Da, tvoje će ruke biti pune, ali isto tako će i tvoje srce gledati kako djeca rastu pred tvojim očima. Jednog dana će čak početi spavati vikendom, a ti ćeš tada vjerojatno čeznuti za vremenima kad su, prvo što si ujutro vidio, bile vesele okice i malo sretno dijete koje te pozdravlja i ljubi i spremno čeka novu avanturu. 

Možda te zanima... Muževi ženama stvaraju veći stres nego djeca? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.