Roditelji 19. prosinca 2022.

Kako biti sretniji roditelj? Ovi savjeti nisu čarobni štapić, ali mogu pomoći

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ne postoji nikad univerzalna istina niti univerzalan savjet koji može pomoći svima. No, nekad nas neki savjet može „gurnuti“ u pravom smjeru. Možda je baš tako s ovim savjetima kako biti sretniji roditelj.

Svi želimo biti sretniji, zar ne? A posebno jako želimo biti sretniji kao roditelji. To je područje za koje želimo da nas ispunjava, da nam donosi sreću, zadovoljstvo i nekako se najteže nosimo s tim kad se ne osjećamo sretno kao roditelji. Daleko teže nego kad nismo sretni, na primjer, na poslu. I ne jednom smo se pitali – kako biti sretniji roditelj?

Možda te zanima... Prekrasno pismo za nove roditelje: 10 bebinih zapovijedi Beba

Nemamo univerzalni recept niti čarobni štapić, ali ipak, postoje neke stvari na koje zaboravimo, a mogle bi nas učiniti sretnijima. Pročitaj ove savjete, i to pomno. Budi iskren/a prema sebi. Osjeti ih i doživi. A onda ih zaboravi. Jer ne želiš da ti budu teret, da se osjećaš kao da moraš biti sretan/na. Jednostavno dozvoli sebi da budeš opušten/a.

Zaboravi na „trebalo bi“

Slika naše vlastite obitelji vrlo nam rano u životu nametne neke okvire kako bi to trebalo izgledati roditeljstvo i djetinjstvo. No, ako se slijepo držiš tog kako bi sve to skupa trebalo izgledati, propustit ćeš puno onog kako sve uistinu jest. Slobodno preispitaj sve to i odredi vlastite prioritete.

Ne prati rezultat

Koje sve „rezultate“ tvoj mozak prati: Koji roditelj čini više? Tko je dosljedniji? Koja mama ili tata najviše doprinosi razredu u koji ide dijete? Tko je najviše uključen u vrtićkoj grupi? Svi ovi podatci su rasipanje energije. Jednostavno radi ono što u tom trenutku želiš, možeš, za što si nadahnut. Nemoj osjećati pritisak da doprineseš iako trenutno ne možeš. I nemoj prisiljavati druge da slijede tebe.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Zaboravi na silu

Ti kao roditelj moraš postaviti granice. No, ako dijete jednostavno uporno odbija poštovati određene granice, nemoj ga siliti. Pitaj sebe i dijete „Zašto?“ Zamisli da si ti djetetov vodič, a ne diktator. Kad oni osjete da ih vodiš, veća je vjerojatnost da će poslušati ono što im govoriš. To znači manje borbe i frustracija za obje strane.

Prestani vikati

Oh, kao da je ovo lako. Znamo da nije. No, ako vičeš dok je dijete uzrujano, postavi si ovo pitanje: Je li urlanje ikad popravilo tvoj odnos s djetetom? I mislili smo. Vikanje obično podrazumijeva bijes, a često i plaši djecu. Ujedno i uništava povjerenje i narušava djetetov osjećaj sigurnosti. Znamo da sve ovo znaš, ali jednostavno – jesi li se ikad ti bolje osjećao/la nakon što je netko vikao na tebe? No, da.

Odustani od savršenstva

Ne postoji savršen roditelj. I gotovo. Dok težiš savršenstvu – koje ne postoji – zaboravi na sreću. Prigrli nesavršenosti, nasmij se sebi. Najbolji roditelj je onaj koji je spreman učiti, promijeniti se, popraviti.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Zaboravi na brigu

Zbog neprestane brige tvoje dijete neće biti ništa sigurnije. Niti ćeš ti biti sretnija/i. a tvoje će dijete živjeti u strahu. Otpusti brige i usredotoči se na zahvalnost što je tvoje dijete dobro i sigurno u ovom trenutku.

Zaboravi na univerzalna pravila

Svako je dijete univerzalno. Ono što pali za jedno, neće niti približno upaliti za drugo. Neki standardi postoje, naravno – na primjer, poštivanje. No, pravedan roditelj neće od svakog djeteta tražiti isto što traži netko drugi od svog djeteta.

Prestani se boriti oko hrane

Prestani određivati koliko točno dijete mora pojesti. Prestani brojati zalogaje. To je borba bez pobjednika. Usmjeri dijete, ohrabri ga, pripremaj zdravu hranu. Neka dijete izrazi svoje želje. Neka hrana bude općenito zdrava, gledano u prosjeku, a zaboravi na uvođenje određenog režima za svakim jelom.

Prestani biti event manager

Ako imaš osjećaj da neprestano kaskaš u svojoj ulozi roditelja, možda preuzimaš na sebe previše odgovornosti. Ne moraš odrediti sadržaje koji će ispuniti svaku minutu vremena tvog djeteta. Ostavi djetetu neka se dosađuje i osmisli samo svoje vrijeme. Omogući mu sredstva i pusti neka radi što želi i zna. Svi će biti sretniji.

Prestani se nezdravo žrtvovati

Kao roditelj, nesebično daješ – ljubav, vrijeme i pažnju. No, nemoj se odreći sebe samo zato što si roditelj. Kad zapostaviš vlastite potrebe, učiš svoju djecu da se jednog dana kad odrastu ne trebaju brinuti sami za sebe.

Otpusti krivnju

Roditelji se nekad pretjerano žrtvuju zato što osjećaju krivnju. Nepotrebno! Krivnja može biti sjajan podsjetnik da nešto moraš promijeniti. No, krivnja koja te neprestano proganja, gotovo paralizira i čini da se osjećaš bezvrijedno i loše kao roditelj apsolutno ništa dobra ne nosi. Dovoljno činiš upravo ovako kako činiš.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Nemoj sam/a odlučivati

Ti si roditelj i tvoja riječ je posljednja. No, možda to ne mora biti jedina riječ. Kad imaš priliku, uključi dijete u donošenje odluka koje se odnose na njega/nju. Tako ćeš ih ohrabriti i osnažiti da jednog dana i sami donose odluke.

Prestani s negativnošću

Razmisli koliko ovakvih poruka upućuješ djetetu: Preglasan si! Pretih si! Previše ispituješ! Previše lupaš! Naporan si! Previše si brbljava! Trebaš imati više prijatelja! Prestani skakati! Govori glasnije! Smiri se! Daj se nasmij!               Pokušaj te izjave zamijeniti pozitivnima. Na primjer, umjesto „Previše si brbljava! Reci „Stvarno lako nalaziš prijatelje“. Ili umjesto „Prestani skakati!“ kažeš „Možda je sad vrijeme za neku mirniju igru“.

Nemoj odustajati

Roditelji nekad uistinu previše brinu, pa počnu razmišljati kao da su napravili pogrešku koju nikad neće ispraviti i koja će doživotno obilježiti dijete. Nikad nije kasno da postaneš malo bolji, sretniji roditelj. Bez obzira na to je li djetetu 4 ili 40 godina, ljubav je uvijek dobrodošla. No, nikad nije kasno da postaneš bolji, sretniji roditelj. Nemoj odustati u pokušaju! Imaš sve što trebaš.

Možda te zanima... Nije nimalo lako: Evo kako možeš pomoći razviti empatiju kod djeteta Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.